Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Drie generaties Veeneman wonen in een oude boerderij: ‘Wij hoeven nooit op vakantie’

Door Natalie Polman 13 mei 2019

Drie generaties van de familie Veeneman wonen bij elkaar, net zoals dat vroeger ging. En stap je de 121 jaar oude boerderij van (groot)ouders Veeneman in Beemte-Broekland in, is het ook alsof je in een andere tijd belandt. Wij gingen op de thee bij Berend en Henny (beide 72) Veeneman en hun dochter Els (44), die met man Robert (44) en zoons Brent (11) en Jelt (10) in een boerderij direct naast haar ouders woont.

Je moet een stukje bukken om de rietgedekte boerderij van Berend en Henny Veeneman in te kunnen. “Lage muren en kleine ramen zorgden er vroeger voor dat er zo min mogelijk warmte verloren ging”, weet Els. Binnen in de grote keuken kijken we onze ogen uit. Het is net een museum.

Hondje Annie.
De keuken.
Een tegeltableau uit de voormalige Rabo/Boerenleenbank in Apeldoorn, met erop de boerderij van Berends 'over-, over-, overgrootvader, Het Veenemansgoed.
De deur naar de opkamer en kelder.
De opkamer.

1.100 tegels

Binnenin de boerderij uit 1898 staat een oude kachel, de oude kleine stalramen fungeren nu als keukenramen en de voormalige bedstee-deuren leiden naar de woonkamer. Maar het opvallendste zijn de vele tegeltjes, in de keuken, rondom de kachel en de open haard, bij het fonteintje van het toilet. Een hobby van Berend. “Die heb ik in de loop van de tijd verzameld, het zijn er 1.100 in totaal, door het hele huis verspreid”, vertelt hij in het plat Apeldoorns, een dialect dat je niet vaak meer hoort.

‘Oude spullen en verzamelen is onze hobby’

Ook Henny verzamelt graag. In de kastjes boven onze hoofden verzamelde ze tientallen oude verpakkingen, van waspoeder tot lucifers en van chocolade tot Zwitsal(!). “Oude spullen en verzamelen is onze hobby”, merken de twee op. “We hebben dertig jaar lang verzameld en zijn nog steeds niet klaar”, zegt Berend, die de boerderij in 1971 met zijn vrouw betrok.

veeneman
De gevel van de boerderij. foto indebuurt

Paardenfokkerij en moestuin

Ze mogen dan van het oude houden, toch is de voormalige keuterboerderij – een kleine boerderij waar de boer vroeger maar een gedeelte van zijn brood van kon betalen, red. – wel wat aangepast. Zo heeft de huidige keuken dus een gedeelte van de voormalige stal weggesnoept en zijn – behalve de deuren – geen bedstedes meer te vinden in het huis, waar ooit wel drie(!) families in woonden.

Woonkamer
Dit gedeelte lieten Berend en Henny bijbouwen. Het moest van de gemeente qua stijl totaal anders zijn dan de originele boerderij.
Een veulen met zijn moeder.

Wél is de kelder met voormalige opkamer er nog en houdt ook de familie Veeneman dieren – ze hebben een paardenfokkerij en leveren talentvolle springpaarden af aan ruiters over de hele wereld. Ook hebben ze een eigen moestuin. Sowieso is hun boerderij nog één van de weinige originele boerderijen in de omgeving. “Veel mensen breken het af en zetten een nieuwe boerderij neer”, zegt Els.

Vrijheid blijheid

Els en haar gezin wonen pal naast Berend en Henny, in een nieuwe boerderij, dat gedeeltelijk gebruikmaakt van de originele stal van de oude boerderij. Vanuit de woonkamer kijk je via een raampje zó de paardenstal in. “De kinderen zijn hier opgegroeid en zijn net als wij de vrijheid gewend. Alles kan hier, vrijheid blijheid. Bovendien zijn ze hier veel dichter bij de natuur dan veel leeftijdsgenoten, voor mijn gevoel”, zegt Els. “Achter het huis hebben we kippen, die elke dag een ei leggen.”

Woonkamer Els en Robert.
Keuken. De steunbalk komt uit een andere oude boerderij, die gesloopt werd. "Eén voordeel van die slooppartijen", lacht Els.
Veranda
De kippen van Els' gezin.

‘Het is niet zo dat we het tuinpad niet af komen’

“Wat er hier allemaal scharrelt en doet”, zegt Berend, “je kijkt hier uit op een houtduif en een bonte specht in de boom, gewoon vanaf je keukenstoel.” Ze genieten enorm van de “rust en regelmaat” op hun stek. Berend: “Maar het is niet zo dat we het tuinpad niet af komen, bovendien is het ook geen huisje op de hei. Er komt veel verkeer voorbij en het is een gezellige buurt. Henny: “Maar [Berend en ik] hoeven nooit op vakantie, want wat wil je als je hier woont?!”

Binnenkijken bij

Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees ook:

oudste huis van Apeldoorn

Patricia woont in het oudste huis van Apeldoorn: ‘Heel bijzonder om in zo’n stuk historie te leven’

Patricia Wijsma (51) woont met haar kinderen Olle (18) en Sterre (14) in het oudste huis van Apeldoo...
margreet

Binnenkijken bij Margreet: ‘We hebben het hele huis moeten strippen’

Margreet Bunt (44) woont met haar man Cees (ook 44) en vijf kinderen (Maurits, 21, Alexander, 18, Ha...
terry

Binnenkijken bij Terry: ‘Ik hou van dingen die op het randje kitsch zitten’

Terry Tervoert (31) betrok zo'n halfjaar geleden een karakteristieke huurwoning in een rustige en gr...

adv.