Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Ria en Erik: ‘We wonen hier zo ontzettend fijn’

Door Natalie Polman 30 november 2020

Ria (58) en Erik (59) Veldwijk wonen sinds zeventien jaar in een oud huis in Apeldoorn Zuid. Na een grote verbouwing bijna tien jaar geleden blijft het echtpaar ‘bezig’ in het huis. “Een ander lampenkapje, een andere bank, behangetje of vloerkleed… Zo struinen we steeds een beetje door.”

Het huis van oudste zoon Michiel, die met vriendin Malinka en kinderen Zoë en Luca ook in Apeldoorn woont, is dit jaar flink opgeknapt en uitgebouwd. Papa Erik is er maar druk mee, maar klussen en verbouwen, dat is haast een hobby te noemen van de familie Veldwijk. “Het liefste zou ik oud huis kopen, het opknappen en verkopen”, zegt Ria aan de telefoon.

‘Het liefste zou ik oud huis kopen, het opknappen en verkopen’

Helaas dwarsboomt haar lichaam de uitvoering van dat soort ideeën, “dus blijft het een droom.” Maar dromen is ook al leuk. “Voor ons huis blijf ik altijd brainstormen. Erik voert het dan uit… Als het technisch mogelijk is.” Ze noemt een voorbeeld. “Toen we in een restaurant zaten hadden ze daar een wand volgehangen met lichtsnoeren. Toen had ik bedacht om allemaal kleine gaatjes te boren in de schutting en daar lampjes achter te hangen. Dat geeft een heel gaaf effect.”

De 'lichtjes-schutting'.

Vrienden met de buren

Zeventien jaar geleden betrok de familie Veldwijk, naast Michiel (33) hebben Ria en Erik nog zoons Gerben (30), wonend in Rotterdam en Lauren (23), nog thuiswonend, een twee-onder-één-kaphuis aan een rustige zijstraat van de 1e Wormenseweg in Apeldoorn Zuid. “Het officiële bouwjaar is 1904, maar het kan ook een paar jaar ouder zijn. Vroeger hadden ze niet zo’n haast met huizen registreren”, lacht Ria.

“We wonen hier zo ontzettend fijn – en de buurt is ook prettig. “Het is heel gezellig met de buren, we zijn eigenlijk vrienden. We maken met iedereen een babbeltje en kunnen op elkaar rekenen. Twee jaar terug hebben we nog bij twee buurvrouwen geholpen met verbouwen. En normaal gesproken hebben we jaarlijks een straatfeest.”

Coronaklussen

Negen jaar geleden begonnen ze aan een groot verbouwingsproject op de begane grond in hun huis. Het halletje ging eruit, het verlaagde plafond werd weg gesloopt, de badkamer groter en de keuken verplaatst. “Het programma ‘Help, mijn man is klusser!’ is er niets bij”, grapte Ria per mail. “Met klapstoeltjes tussen de rotzooi in de “huiskamer”, koken buiten, douchen bij de buren en zo spoedig mogelijk de wc geplaatst, met een laken ervoor”, memoreert ze.

De grootste verbouwing is wel achter de rug dus, maar “Ik weet niet of het ooit af is”, zegt Ria. “Afgelopen maanden hebben we ‘coronaklussen’ gedaan, zoals de kamers gesaust en een ander behangetje in de werkkamer gehangen. “Mijn man koos een giga bloemenpatroon. Normaal ben ik daar van, maar ik had het niet van hem verwacht. Ik moest gigantisch hard lachen.”

‘Mijn man koos een giga bloemenpatroon, ik moest gigantisch hard lachen’

Keuken met blik op woonkamer.
Woonkamer.

Klein oud huisje

“Het is een klein oud huisje, dus je moet spelen met de ruimte die er is”, zegt Ria. “Toen het bureau uit de slaapkamer van de jongste was gehaald, ontstond er een nisje, waar Erik een houten kast in heeft gemaakt.” Verder veranderen er altijd kleinere zaken: “Een ander lampenkapje, een andere bank, behangetje of vloerkleed…”

Haar schiet een verhaal te binnen. “Toen mijn man een paar jaar geleden naar de stort reed, kwam hij een man tegen die het huis van zijn vader aan het leeghalen was. Hij stond op het punt twee Perzische tapijten weg te smijten, toen mijn man vroeg of hij ze mocht hebben voor op het podium met zijn band. Toen hij ermee thuiskwam zei ik: ‘Niks ervan, die gaan niet het podium op. We hebben ze gereinigd en één in de huiskamer gelegd en de andere heb ik aan een vriendin gegeven”, lacht Ria.
“Hij matcht perfect met de rest van het interieur én het is een mooi eerbetoon aan die overleden meneer.”

‘Ik vind het huis ook mooi, maar als iemand anders het zegt dan glunder ik wel’

“Zo struinen we steeds een beetje door”, zegt Ria. “Als mensen voor het eerst bij ons komen zeggen ze vaak dat we mooi wonen. Ik vind het ook mooi, maar als iemand zoiets zegt dan glunder ik wel.”

Slaapkamer Ria en Erik.
Werkkamer Erik.
Badkamer.
Toilet.
Slaapkamer Lauren.

Binnenkijken bij… Jou thuis?!

Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees ook:

Me Wendy Muller Wenne Pen Designs

Binnenkijken bij Wendy: ‘Er mag wel een beetje een rauw randje aan spullen zitten’

Wendy Muller (46) woont met haar man Andy (47), drie zoons (24, 21 en 9), een hond en vier katten in...
Binnenkijken bij Amber en Arnoud

Binnenkijken bij Amber en Arnoud aan de Trekweg: ‘Hier komen we tot rust’

Amber en Arnoud Tomassen (beide 46) wonen sinds elf jaar met hun dochters Mabel (19) en Djeda (15) a...
binnenkijken bij machteld

Binnenkijken bij Machteld, Faber en Jonah: ‘Het uitgangspunt is roze’

Machteld Bontekoe (39) is sinds drie jaar met haar zoons Jonah (6) en Faber (5) teruggekeerd van eve...
danielle jeroen

Binnenkijken bij Daniëlle en Jeroen: ‘We gaan hier niet zo makkelijk weg’

Jeroen (42) en Daniëlle van Walen (42) wonen met hun tweelingdochters Kim en Anouk (13) in Apeldoorn...
binnenkijken bij saphia

Binnenkijken bij Saphia: ‘Af en toe moet je ook genieten van wat het is’

Saphia van Baren (38) woont met haar man Remo (39) en kinderen Coco (8), Lola (5) en Joah (4) in Wou...
adrie

Binnenkijken bij Adrie: ‘Kussentjes, daar heb ik iets mee’

Sinds een eind december wonen Adrie (29), haar man Ferry Maas (45) en hun kater Poes samen in een fl...
bart lauw poserend

Binnenkijken bij Bart: ‘Ik heb respect voor mijn schoonmaakster’

Bart Lauw (49) woont al veertien jaar midden in de stad. En dat vindt hij heerlijk. "Vanuit de woonk...

adv.