Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Machteld, Faber en Jonah: ‘Het uitgangspunt is roze’

Door Natalie Polman 21 september 2020

Machteld Bontekoe (39) is sinds drie jaar met haar zoons Jonah (6) en Faber (5) teruggekeerd van even weggeweest, naar haar roots in Ugchelen. Het duurde even, maar nu voelt ze zich helemaal thuis in haar jaren 60 woning. “Het is mijn ‘thuis’ geworden”.

Bij binnenkomst in Machtelds tussenwoning in Ugchelen worden we begroet door een bont jungle-behang in de hal en in haar woonkamer en nog bonter behang in de keuken. “Iemand die zei dat hij kon stuken kon het helemaal niet. Alles liet los”, zegt Machteld. “Toen heb ik dit behang er maar overheen gedaan, dan valt het minder op. Gelukkig is behangen mijn hobby.”

Terug naar de roots

Machteld heeft een roerige tijd achter de rug, waarin ze vijf keer is verhuisd in nog geen twee jaar tijd. “Ik ben geboren en getogen in Ugchelen”, begint ze haar verhaal. “Op mijn 24e ging ik op mezelf wonen in Orden, in een maisonnette met vier slaapkamers. Dat was op de plek waar nu het nieuwe winkelcentrum staat.”

Woonkamer. foto's indebuurt
Keuken. foto's indebuurt
Toilet beneden.
Tuin.

Later kocht ze een huis met haar toenmalige vriend, aan de G.P. Duuringlaan in Ugchelen. Door omstandigheden wilde hij destijds verhuizen naar nieuwbouw. Dat werd een in aanbouw zijnde woning in Zuidbroek. De relatie strandde en in Zuidbroek kon ze niet aarden. “Ik vond het vreselijk. Ik hoorde geen vogeltjes fluiten, zag geen bomen. Vrienden vroegen me op een gegeven moment: ‘Wanneer word je gelukkiger? Als je naar je ouders in Ugchelen rijdt of naar je eigen huis in Zuidbroek?'”

Vies en oud

Naar het antwoord hoeven we niet te gissen, dat is daar waar ze vandaan komt. “Mijn relatie ging uit en het huis in Zuidbroek was al verkocht. Er stond heel weinig te koop en dit was het grootste huis binnen mijn budget.”

Want verliefd op het huis, dat was ze niet bepaald. “Het was vies en oud, ik heb echt alles eruit gesloopt. Alleen de voordeur, deuren boven en dorpels zijn gebleven.”

‘Als ik hier binnenkwam, voelde ik somberheid’

Bijna al het sloop- en kluswerk deed ze alleen, haar broertje, vader en soms een vriendin sprongen af en toe bij. “Ik heb vroeger bouwtechniek gedaan, ik ben dus best handig”, glimlacht Machteld. “De grote werken liet ik uitbesteden natuurlijk.”

Behalve daadwerkelijk schoonmaken liet Machteld haar huis ook spiritueel reinigen. “Als ik hier binnenkwam, voelde ik somberheid.”

Hal. foto's indebuurt
Slaapkamer Machteld.
Badkamer.
Toilet boven.
Slaapkamer Jonah.
Slaapkamer Faber.

Pippi Langkous

Het was een hele reis om haar huis eigen te maken. “De verbouwing was gaande naast mijn fulltime baan, terwijl ik gewond was omdat ik van de trap was gevallen in het vorige huis, voor de kinderen moest zorgen en dan was ook nog mijn moeder onverklaarbaar ziek. Uiteindelijk overleed ze. In mijn rouwperiode hebben mijn inmiddels oud-collega’s nog geholpen met de laatste klusjes. Het duurde een jaar voor ik me hier thuis voelde. Ik ben wel drie keer veranderd van meubels.”

Het is haar nu helemaal naar de zin. “Ons Pippi Langkous huisje, toch jongens?”, zegt ze tegen haar zoons Jonah en Faber. “Als in: het is hier lekker vrij.”

‘Roze, daar word ik gelukkig van’

“Ik hou van nieuwe en oude spullen. Veel krijg ik aangeboden, haal ik van marktplaats, van markten tijdens vakanties in het buitenland en is mij gegund op de gratis af te halen pagina op Facebook. De eettafel ook bijvoorbeeld en die bleek van een vriend van vroeger te zijn, waarmee ik vroeger bouwtechniek heb gedaan.”

Ook heeft Machteld veel spullen overgenomen van haar moeder. “Veel roze spullen; servies, kleedjes, een wandplankje, veel kastjes. Mijn moeder had ook alles roze thuis. Ik droeg vroeger ook al roze pakjes. Het uitgangspunt is roze, zo heb ik ook een roze badkamer. Overal moet een roze tint in zitten. Daar word ik gelukkig van.”

Binnenkijken bij… Jou thuis?!

Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees ook:

Jurry en Jeffrey wonen in nieuwbouwvilla in Ugchelen: ‘Hier blijven we wonen’

Jurry Brink en Jeffrey Viets (beide 32) en hun hond Jack (7) wonen sinds kort in een nieuwbouwwoning...
danielle jeroen

Binnenkijken bij Daniëlle en Jeroen: ‘We gaan hier niet zo makkelijk weg’

Jeroen (42) en Daniëlle van Walen (42) wonen met hun tweelingdochters Kim en Anouk (13) in Apeldoorn...
rachel van dongen

Binnenkijken bij Rachel, Quintijn en Fay: ‘Ik ben veel verhuisd maar nu op mijn plek’

Rachel van Dongen (34) woont na meerdere verhuizingen sinds ruim een jaar met haar kinderen Fay (8) ...
sevgi

Sevgi maakte van haar huis een snoezig brocante huis: ‘Ik krijg er een warm gevoel van’

Deze week gaan we langs bij Sevgi Yuzgec (45) die het huis waar ze met haar man Ömer, zoons Alpay (2...
inge

Binnenkijken bij Inge, Lieke en Frederik: ‘Ik zag veel roze voorbijkomen en dat wilde ik ook’

Inge van Leeuwenkamp (34) woont met haar vriend Frederik van den Ende (37), hun dochter Lieke (2) en...
binnenkijken bij saphia

Binnenkijken bij Saphia: ‘Af en toe moet je ook genieten van wat het is’

Saphia van Baren (38) woont met haar man Remo (39) en kinderen Coco (8), Lola (5) en Joah (4) in Wou...
shantall uitgelicht

Buitenkijken bij Shantall: ‘De tuin past heel erg bij onze manier van leven’

In tijden van corona is het heerlijk om een tuin te hebben. Shantall heeft een tuin en maakt daar al...
roelina

Binnenkijken bij Roelina: ‘Het is een fijn huis in een fijne buurt’

Deze week kijken we thuis bij Roelina (44), die met haar man Bernard (46) en kinderen Amarens (10) e...

adv.