Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Jeanne en Deveney: ‘Het verhuizen en verbouwen was een hele reis’

Door Natalie Polman 27 januari 2020

Het huis waar Jeanne Boekstaaf (60) woonde met haar man Bert en dochter Deveney (25) voelde na het overlijden van Bert ‘twee maten te groot’. En dus besloot Jeanne het huis te verkopen om kleiner te gaan wonen. Binnen vier weken moest het nieuwe huis van haar en haar dochter zodanig verbouwd zijn dat ze er konden slapen, douchen en koken. Een jaar later vertelt Jeanne haar verhaal.

Leeg

September 2016. Bert Koffeman, Jeanne’s echtgenoot, kreeg vage klachten die in eerste instantie werden aangeduid als overspannenheid. Jeanne geloofde er niets van en een week later bleek dat terecht. Het ging om de zeer zeldzame hersenziekte Creutzfeldt-Jakob, waarbij hersencellen in snel tempo afbreken. Het ging razendsnel. Binnen twee weken was Jeanne haar man kwijt.

Het echtpaar woonde, samen met dochter Deveney, die het syndroom van down heeft, met veel plezier in een groot huis. “Nog steeds een prachtig huis”, zegt Jeanne. Maar op een dag kwam ik thuis van mijn werk – Jeanne is cliëntadviseur bij een bank, red. – en bleef ik buiten staan, starend naar het huis. Mijn man wachtte voorheen altijd op me, keek naar me vanachter het raam. Nu zag ik een leeg huis. Een huis dat twee maten te groot aanvoelde.”

‘Het huis was een bouwval’

En dus besloot Jeanne het huis te verkopen. In december 2018 was het verkocht, in februari was de overdracht en krap een maand later moesten Jeanne en Deveney verhuisd zijn. Het huis waar ze naartoe is verhuisd had ze al vaker op Funda gezien. “Maar het trok me niet aan. Mijn dochter zei op een gegeven moment: ‘Ga er gewoon eens kijken’.

Toen ik voor het huis stond kreeg ik een déjà vu. Vlak voor Bert ziek werd stonden we lachend naar dat huis te kijken, toen we een rondje door de buurt maakten nadat we bij mijn andere dochter, die hier vlak achter woont, hadden geklust. Hij vond het hartstikke knus bij mijn dochter en dit huis was een zelfde soort huis. Het plan was eigenlijk dat hij zou doorwerken tot ik 60 was. Daarna zouden we samen leuke dingen gaan doen én kleiner gaan wonen.” Jeanne besloot het huis te kopen.

Woonkamer. Deze wandkast is één van de weinig meubels die meeging naar het nieuwe huis. foto's indebuurt
Deveney met naakthondje Fayen.
Dat 'gekke' beeld is gemaakt door kunstenaar René Bazuine.
Werkkamer op begane grond.
Jeanne is dol op fantasierijke kunstwerken, zoals dit schilderij, dat de Apeldoornse kunstenares Monique Wilker voor haar maakte. "Van mijn papier maché lolitapoppen, die ik als kind van mijn opa kreeg."

Nieuw huis in een oud jasje

“Het huis was een bouwval”, zegt Jeanne. Overal waren verlengsnoeren aangelegd en in de kruipruimte lagen snoeren los. Stopcontacten hingen ook los uit de muren. Een typisch huis met verborgen gebreken.”

Jeanne stond voor de uitdaging het huis binnen vier weken zo verbouwd te hebben, dat zij en haar dochter er in ieder geval konden slapen, douchen en koken. “Alles is vernieuwd, van de deuren tot de kozijnen en ramen, de keuken en badkamer. De slaapkamer van Deveney had ik hier beneden bedacht, maar dat zag ze echt niet zitten. Volgens haar was er iemand doodgegaan daar. Dus slaapt ze nu op zolder. Mijn werkkamer is nu op die plek.”

‘Het was zo spannend om alles zelf te beslissen’

Jeanne wil graag Van Norel Bouwgroep uit Epe een grote pluim uitdelen. “Zij hebben niet alleen fantastisch werk geleverd, maar mij er ook emotioneel door gesleept. Het verbouwen was een hele reis, die ik graag met Bert had willen maken. Het was zo spannend om alles zelf te beslissen. “Ze zeiden ‘je kan het'”.

In het huis, waar ook de vier naakthonden Nihaila, Zivah, Fayen en Raiza wonen, is Jeanne inmiddels ‘geland’, zoals ze het noemt. “Het was eerst mijn project, nu is het mijn huis. Ik ga ook nooit meer verhuizen”, zegt ze stellig, “ik ga hier mijn oude dag slijten.”

Slaapkamer Jeanne.
Badkamer.
Logeerkamer.
Slaapkamer Deveney.

Binnenkijken bij

Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees ook:

inge

Binnenkijken bij Inge, Lieke en Frederik: ‘Ik zag veel roze voorbijkomen en dat wilde ik ook’

Inge van Leeuwenkamp (34) woont met haar vriend Frederik van den Ende (37), hun dochter Lieke (2) en...
petra brandhorst

Binnenkijken bij Petra en Maico: ‘We hebben hier veel huis voor ons geld’

Petra (53) en Maico (60) Brandhorst zijn min of meer bij toeval in Apeldoorn beland. En het is ze he...
berendina

Binnenkijken bij Berendina: ‘Ik vind het helemaal fantastisch geworden’

Berendina Vermeer-Boonen (52) en haar man Martin (50) verhuisden liefst twee keer in twee jaar tijd....
maartje

Binnenkijken bij Maartje: ‘Het is een cadeautje om hier te wonen’

Maartje van der Veen (38) woont in de Marktstraat, oftewel "daar waar het gebeurt", maar dan wel in ...
margreet

Binnenkijken bij Margreet: ‘We hebben het hele huis moeten strippen’

Margreet Bunt (44) woont met haar man Cees (ook 44) en vijf kinderen (Maurits, 21, Alexander, 18, Ha...
Bowlen5 ZERO55

Aanbiedingen van de week: verhuiskorting bij Praxis en baklava met korting

Daar zijn ze weer: de Apeldoornse aanbiedingen van deze week! 1-jarig bestaan Mister Baklava M...

adv.