Binnenkijken bij de familie Germs aan de Loolaan: ‘Het was liefde op het eerste gezicht’

binnenkijken bij linda germs
De familie Germs: v.l.n.r. Frits, Martijn, Floris, Linda en Lukas. eigen foto.

We kijken deze keer binnen bij deze monumentale villa aan de Loolaan 47, gebouwd in 1902. Sinds 2002 wordt deze villa bewoond door de familie Germs: Linda (54), Frits (52) en hun drie zonen Lukas (16), Floris (14) en Martijn (13) én hun vijf konijnen. “We voelden ons meteen thuis.”

Oase van rust

Je merkt binnen niks van de bedrijvigheid op de Loolaan. Het huis is een oase van rust en licht. De achtertuin is ook een grote verrassing. Zo groot en diep, dat verwacht je niet direct als je voor het huis staat. “De meeste mensen die hier voor het eerst binnenkomen zeggen ook meteen ‘Wat is het groot!’ en ‘Wat een ruimte heb je hierachter'”, zegt Linda.

De meeste mensen die hier voor het eerst binnenkomen zeggen ook meteen ‘Wat is het groot!’ en ‘Wat een ruimte heb je hierachter’

Linda

Verbouwen

Toen Linda en Frits het huis kochten in 2002 waren ze nog met z’n tweetjes. Een kinderwens was er al wel maar het duurde nog even voordat deze vervuld werd. Ze hebben in het begin dan ook niet veel aan het huis veranderd. “Onderhoud is er altijd aan zo’n oud huis, maar we konden er zo in”, geeft Frits aan. Pas toen de drie jongens er waren is de behoefte ontstaan om een woonkeuken annex serre achter aan het huis te laten bouwen. “Onze zoon Lukas heeft het syndroom van Down”, licht Linda toe. “Ik wil graag kunnen zien wat hij doet als ik in de keuken bezig ben. Deze woonkeuken is nu het hart van ons huis geworden. Zo kan ik de jongens ook altijd zien, ideaal.”

Deze woonkeuken is nu het hart van ons huis geworden

Linda

Meteen thuis

Frits is geboren en getogen in Apeldoorn en is zelfstandig ondernemer in de verzekeringsbranche. Linda is opgegroeid in Amsterdam en in Den Bosch en is voorzitter en oprichter van Stichting Upside Down. Ze hebben elkaar in het jaar 2000 ontmoet in een kroeg in Utrecht. “Frits woonde destijds aan de Jagersweg in Apeldoorn en ik in Amsterdam’, vertelt Linda. “We waren allebei dertigers en gingen samen op zoek naar woonruimte. Frits houdt ervan om om zijn huis heen te kunnen lopen. De ruimte te hebben. Ik wilde vooral het stadse gevoel vasthouden.”

“Frits is verslaafd aan huizen kijken op Funda”, zegt Linda vrolijk. “Hij vindt het heerlijk om online binnen te kijken bij huizen. Daarom vinden we het ook zo leuk om anderen eens ons huis te laten zien in deze rubriek.”

Het voelde alsof we omarmd werden door dit huis

Linda

Ze kregen van een bevriende makelaar de tip dat dit huis te koop stond. Het was liefde op het eerste gezicht. “Het voelde alsof we omarmd werden door dit huis. We voelden ons meteen thuis. Het ligt in het centrum, we hebben een heerlijke tuin en de ligging is ideaal voor de kinderen,” vertelt Linda. “Ze hebben hierachter op de Heuvellaanschool gezeten, daar konden ze al snel zelf heen lopen. Onze zoon Lukas is dol op theater dus we gaan regelmatig met hem naar voorstellingen in Orpheus, even verderop.”

Tegenover de tandarts van Wilhelmina

De statige huizen aan de Loolaan horen niet specifiek bij een buurt. Ze liggen een beetje tussen de Naald en de Indische buurt in. “Dat mis ik wel een beetje hier, er is geen buurthuis of plek waar de buurt samenkomt,” geeft Linda aan. Ze hebben wel leuk contact met buren uit de straat en ze vinden het prachtig wonen hier.

“De Loolaan is natuurlijk een laan vol historie. Ik vind het zo mooi dat Koningin Wilhelmina hier tegenover naar de tandarts ging in het huis met de naam Onder de Linden, destijds Appolonia”, vertelt Linda.

De voordeur van het huis ligt aan de Loolaan. Achter in de tuin is een paadje dat direct uitkomt in het Spainkbos. Het huis heeft beneden een lange woonkamer en suite die uitkomt in de woonkeuken. Daarnaast is er een lange gang van de voordeur tot de woonkeuken. Hier vind je ook een bijkeuken en een logeerkamer aan de voorkant van het huis. Boven zijn er vier slaapkamers en een badkamer. En er is een groot balkon waarvandaan je over de tuin en een deel van de buurt kunt uitkijken.

Uitzicht achter op de tuin. Foto: indebuurt Apeldoorn

Mannenhuishouden

De inrichting van het huis wordt door het stel omschreven als strak, mannelijk en een beetje robuust. “Passend bij dit mannenhuishouden,” geeft Linda aan. Maar als speciaal effect is er in elke ruimte iets ronds toegevoegd om, zoals Linda zegt, de ‘ronde aanwezigheid’ van Linda terug te laten komen. “Ik houd er ook van als er spullen door het huis staan en hangen waar we mooie of bijzondere herinneringen aan hebben”, vertelt Linda. Zo hangt in de woonkeuken een schilderij dat ze bij hun huwelijk van de zussen van Frits hebben gekregen. Het thema is een botenrace in Italië. Een gebied dat ze beiden prachtig vinden.

Schilderij botenrace in Italië. Foto: indebuurt Apeldoorn

In de logeerkamer hangt nog een opvallend schilderij. Dit was hun eerste gezamenlijke kunstaankoop.

Schilderij in de logeerkamer. Foto: indebuurt Apeldoorn

Maar in de woonkamer zien we ook een oude wijnfles staan. “Die is uit mijn geboortejaar 1967, die koester ik”, vertelt Linda.

Wijnfles van het geboortejaar van Linda, 1967. Foto: indebuurt Apeldoorn

Favoriete plekjes

De favoriete plek van Linda en Frits is de keukentafel. “Daar zitten we heel veel”, licht Frits toe. De jongens zitten graag met elkaar op de grote bank bij de televisie en in de gamekamer in de garage. Lukas (16) vindt het ook erg fijn om op zijn kamer te zijn. Bij zijn Avengers verzameling en de foto’s van hem met zijn vriendin.

De Avengers en foto’s op de kamer van Lukas. Foto: indebuurt Apeldoorn

Groene vingers

Het onderhoud van de tuin is niet echt een grote hobby van de familie. Het basisonderhoud doen ze zelf. Het robotgrasmaaiertje, ze noemen deze Kermit, maait het gras. Eén keer per jaar komt er iemand langs om groot onderhoud te doen.

De achtertuin. Foto: indebuurt Apeldoorn

Achterin de tuin staat een grote boomhut. “Ik heb de boomhut zelf gebouwd”, zegt Frits. “Een flinke klus maar de jongens hebben er altijd veel in gespeeld. Erg leuk,” licht hij toe.

De boomhut achter in de tuin. Foto: indebuurt Apeldoorn

Ik heb de boomhut zelf gebouwd, een flinke klus maar de jongens hebben er altijd veel in gespeeld. Erg leuk

Frits

Ook heeft het gezin een zwembad in de tuin. “Hier wordt erg veel gebruik van gemaakt. Ook door vriendjes die meekomen met de jongens”, licht Linda toe.

Het zwembad in de tuin. Foto: indebuurt Apeldoorn
De konijnen hebben ook een eigen huis in de tuin. Foto: indebuurt Apeldoorn

Tweede huis

Het tweede huis van dit actieve gezin is de camper die naast het huis staat. Elke zomervakantie rijden ze daarin richting het zuiden van Europa. Het motto is dan ‘Na België geen snelwegen meer’. “Linda en ik genieten van het op vakantie zijn en rijden. We gaan altijd naar de zee, bij voorkeur de Atlantische kust, zodat de jongens lekker kunnen surfen. Daar zijn ze dol op,” geeft Frits aan. Op verschillende plekken in het huis komt het surfthema ook terug in foto’s en surfborden aan de muur. Reizen is sowieso één van de grootste hobby’s van de familie.

Ter afsluiting vult Linda aan dat ze het gelukkigst is als ze met haar gezin in de camper op vakantie is. “Als ik dan na een heerlijke dag naar de ademhaling van de slapende kinderen luister ben ik intens gelukkig.”

Binnenkijken bij… Jou?

Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij de B&B van Rian: ‘Dit was een slagerij uit 1917’”

Binnenkijken bij de B&B van Rian: ‘Dit was een slagerij uit 1917’

Aangeboden door Sterk In Vloeren

Ga naar “Binnenkijken bij Anieta (64) en Frans (68): ‘Wij gaan hier nooit meer weg’”

Binnenkijken bij Anieta (64) en Frans (68): ‘Wij gaan hier nooit meer weg’

Tienwoningenweg-Bewoners-close
Ga naar “Binnenkijken in het speelse huis van de familie Hoff: ‘Mijn man wordt weleens gek van mij’”

Binnenkijken in het speelse huis van de familie Hoff: ‘Mijn man wordt weleens gek van mij’

binnenkijken bij selma hoff

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Houten klimrek € 59,99”

Houten klimrek € 59,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “AH Muffins en cookies van de bakkerij van € 3,18 voor € 1,45”

AH Muffins en cookies van de bakkerij van € 3,18 voor € 1,45

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Blokker wasmanden 35% korting”

Blokker wasmanden 35% korting

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Junior controller met groeiambitie”

Junior controller met groeiambitie

 • Eduvision
 • Parttime

Topper

Ga naar “Adviseur opleiding & training”

Adviseur opleiding & training

 • Eduvision
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Gezocht: Chauffeur / Sorteerder”

Gezocht: Chauffeur / Sorteerder

 • SMN Post
 • Parttime

Topper

Ga naar “Leuke winkel zoekt student weekend/vakantiehulp”

Leuke winkel zoekt student weekend/vakantiehulp

 • Sven&Sophie
 • Parttime
sven&sophiesven&sophie

Topper

Ga naar “Leuke winkel zoekt gezellige verkoopster”

Leuke winkel zoekt gezellige verkoopster

 • Sven&Sophie
 • Parttime
sven&sophiesven&sophie

Topper

Agenda

Ga naar “Funeral Fair Festival 2022”

Funeral Fair Festival 2022

 • Funeral Fair Festival
 • Van 2 jul t/m 3 jul

Topper

Ga naar “Zondagmiddagconcerten Muziektent Oranjepark”

Zondagmiddagconcerten Muziektent Oranjepark

 • Van 19 jun t/m 28 aug
muziektent apeldoorn
Ga naar “Openlucht Filmfestival Apeldoorn 2022”

Openlucht Filmfestival Apeldoorn 2022

 • Van 12 aug t/m 21 aug
Openlucht FilmfestivalOpenlucht Filmfestival
Ga naar “Gigant Zomercafé”

Gigant Zomercafé

 • GIGANT
 • Van 10 jul t/m 21 aug
gigant zomercafegigant zomercafe
Ga naar “Warmtegraad x Schenkers”

Warmtegraad x Schenkers

 • Schenkers
 • 16 juli 2022
warmtegraad schenkerswarmtegraad schenkers