Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnen en buiten kijken bij Debby en Arjan: ‘Ondertussen weten we veel van bouwen’

Door Natalie Polman 20 juli 2020

Debby van Wijngaarden (49) en Arjan Eiland (54) wonen al twintig jaar aan de Wendenlaan, niet ver van Paleis Het Loo. Toen ze helemaal klaar waren met alle verbouwingen en opknapwerkzaamheden aan en in hun huis, begonnen ze vorig jaar met het bouwen van een vakantiehuisje in hun achtertuin. “De verveling sloeg toe.”

Debby en Arjan hadden een nieuwbouwhuis in Woudhuis, maar “dat was het niet”. Na zes jaar verkochten ze het en kochten ze een opknapper, aan de andere kant van Apeldoorn. “Funda was er destijds nog niet”, zegt Debby. Van de makelaar kreeg je stencils met huizen erop. De prijs van dit huis was oké, de wijk leuk en rustig met de Loolaan en Koniginnelaan vlakbij, er ligt een lap grond omheen en de basis van het huis was goed. Anders hadden we het niet gekocht.”

Helemaal gestript

“We hebben het helemaal gestript, tot aan de binnenkant van de buitenmuur”, zegt Arjan. “We hebben slechts één originele paneeldeur weten te vinden. Ook de kozijnen zijn nog origineel. Verder is bijna alles nieuw. Als er bijna niks van wat er was terug te vinden is, dan maak je het zo mooi mogelijk. De sierlijsten en ornamenten aan het plafond bijvoorbeeld zullen vast anders zijn geweest.”

Woonkamer. Debby houdt van zwart, grijs en wit. foto's indebuurt
De kast maakte Arjan één ladeblok smaller, zodat 'ie onder de trap past.
In de glazen stolp de jaartallen waarin Debby en Arjan zijn geboren en elkaar leerden kennen.
Hal met "rariteitenkabinet", zoals Debby het noemt
Keuken, met de W van Wijngaarden en de E van Eiland
Oude vleeshaken in keuken.
Wijnkelder.

In twee maanden wisten ze hun huis “woonbaar” te krijgen. Daarna werden alle meubels vervangen. “Die hadden we in eerste instantie uit het vorige huis meegenomen, maar oogden hier veel te klein, met die hoge plafonds”, zegt Debby. Er kwam een bijkeuken en de kelder werd gepromoveerd tot wijnkelder. Nadat ook de badkamer, veranda en andere zaken in het huis waren aangepakt, “kwam de verveling.”

Stadhuisje

“Toen zijn we hieraan begonnen”, doelen de twee op het project in hun achtertuin. “Onze droom was altijd om een eigen vakantiehuisje te hebben”, zegt Debby. “We dachten aan Budapest, of Spanje, maar het werd ‘m steeds niet. Toen dachten we: ‘Waarom doen we het niet gewoon in de achtertuin?'”

Hun idee bloeide uit tot Stadhuisje Apeldoorn, een huisje van 60 vierkante meter dat de twee verhuren als vakantiehuis en dat ooit dienst mag gaan doen als seniorenwoning voor hun ouders.

Debby en Arjan in het tuintje van het Stadshuisje. foto's indebuurt
Het Stadhuisje heeft een eigen oprit en adres.
De keuken in het Stadhuisje.
Slaapkamer.
Logeerkamer.

Het huisje, dat net geopend is, “had een lange aanloop”, aldus de twee. “In mei 2018 hebben we voor het eerst met de gemeente gesproken, pas in januari 2019 hadden we een bouwvergunning”, zegt Debby. “Eigenlijk mochten we slechts een huisje van maximaal 22 vierkante meter neerzetten”, zegt Arjan. Toen ze de gemeente eindelijk overtuigd hadden, gingen er “wel een champagnefles open”, aldus Debby.

‘Alleen de buitenkant is neergezet door een bouwbedrijf, de rest hebben we zelf gedaan’

“Alleen de buitenkant is neergezet door een bouwbedrijf, de rest hebben we zelf gedaan”, zegt Arjan. Daarbij hebben we ontzettend veel hulp gehad van vrienden en familie”, zegt Debby. Arjan: “Ik werk bij een installatiebedrijf, een vriend is elektricien, een ander timmerman, mijn schoonvader is goed in het afhangen van deuren…” Debby: “En mijn moeder heeft schoongemaakt en de keuken ingericht.” De inrichting van het huisje nam Debby voor haar rekening, net als in hun eigen huis. “Daar bemoei ik me niet mee”, zegt Arjan.

Tuin van Paleis Het Loo

We kijken vanaf de veranda de tuin in, richting het Stadhuisje, dat een eigen tuintje heeft, achter een schutting die Arjan bouwde. Ook knapte hij onder meer een oude tuinbank op met nieuwe latjes, maakte van oude naaimachine-tafeltjes tuintafels en van pallets een bankje.

“Onze tuin was eerder een mini-versie van de tuin van Paleis Het Loo”, zegt Debby. “Hartstikke mooi, maar we bleven er maar mee bezig, vier keer per jaar de buxushaag knippen…”, zegt ze terwijl ze met haar ogen rolt. Nu is de tuin een stuk onderhoudsvriendelijker.

Veranda
Debby spaart vergieten, ze "komen overal vandaan'.
Tuin
Slaapkamer Debby en Arjan. foto's indebuurt
Debby spaarde belwekkers, die staan - heel toepasselijk - tegenover het bed.
Een portret van Coco Chanel, dat een vriendin van Debby schilderde, op de overloop
Een wens van Debby en Arjan was een bad op pootjes te bezitten.

“Ondertussen weten we veel van bouwen, draaien onze hand er niet meer voor om”, zegt Debby. “Alleen merk je nu wel dat je ouder wordt. Toen we dit huis kochten gingen we elke avond door tot elf uur ’s avonds en er de volgende ochtend om half zes weer uit. Maar het enthousiasme is er niet minder om”, lacht Debby. “En als het dan allemaal staat, dan ben je zo trots op dat je dat hebt gedaan.”

Nu de ‘onderhoudsfase’ van het huis is aangebroken, gaat alles wat rustiger aan. “We kregen een stoeltje van kennissen, die moeten we nieuw bekleden. De trap moet nog geschilderd, de muren gewit, de glaslatten op de veranda bijgewerkt.” En verder hopen ze natuurlijk op veel gasten in hun Stadhuisje. En wie weet trekken hun (schoon)ouders later in dit huisje. “Het belangrijkste is dat je laat zien dat je iets voor ze wil terugdoen”, zegt Debby.

Binnenkijken bij… Jou thuis?!

Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees ook:

petra brandhorst

Binnenkijken bij Petra en Maico: ‘We hebben hier veel huis voor ons geld’

Petra (53) en Maico (60) Brandhorst zijn min of meer bij toeval in Apeldoorn beland. En het is ze he...
binnenkijken bij saphia

Binnenkijken bij Saphia: ‘Af en toe moet je ook genieten van wat het is’

Saphia van Baren (38) woont met haar man Remo (39) en kinderen Coco (8), Lola (5) en Joah (4) in Wou...
margreet

Binnenkijken bij Margreet: ‘We hebben het hele huis moeten strippen’

Margreet Bunt (44) woont met haar man Cees (ook 44) en vijf kinderen (Maurits, 21, Alexander, 18, Ha...
shantall uitgelicht

Buitenkijken bij Shantall: ‘De tuin past heel erg bij onze manier van leven’

In tijden van corona is het heerlijk om een tuin te hebben. Shantall heeft een tuin en maakt daar al...
aaron

Binnenkijken bij Aaron Post: ‘Ik ben wel trots op hoe het is geworden’

Ken je Lunchroom & Wijnbar Rembrandt, dan ken je ook Aaron Post (25). Aaron, eigenaar van deze nog v...
roy en ivo

Roy en Ivo redden huis van verder verval: ‘Het was de investering wel waard’

Ze 'kochten vier muren' en maakten er een prachtige woning van. Bloemenverkoper Roy Huisman van Esse...
jeanne

Binnenkijken bij Jeanne en Deveney: ‘Het verhuizen en verbouwen was een hele reis’

Het huis waar Jeanne Boekstaaf (60) woonde met haar man Bert en dochter Deveney (25) voelde na het o...

adv.