Even gluren! 5 x zo hebben Apeldoorners hun tuin ingericht
Zit jij als het even kan ook gelijk in je tuin? Je bent niet de enige. De Apeldoorners in onze Binnenkijkers-rubriek…
Het was een veelbesproken plan van de Apeldoornse Annelies Verdouw en haar partner Mark: áls we ooit willen verhuizen, dan wel naar een speciale locatie. Toen deze monumentale schuur in Klarenbeek op hun pad kwam, werd de knoop doorgehakt. Afgelopen zomer namen ze hun intrek in de bijzondere woning en wij mochten binnengluren: ”Er stonden alleen wat bakken voor de dieren, verder was de schuur helemaal leeg.”
Midden tussen de uitgestrekte weilanden tussen Klarenbeek en Lieren, vlakbij Apeldoorn spot je de unieke woning van het stel: een monumentale schuur uit het jaar 1875. Na een flinke verbouwing wonen Annelies en Mark nu in het schitterende stulpje waar de authentieke details én de persoonlijke items van de trotse bewoners centraal staan.
De schuur – waar de koetsen vroeger naar binnen werden gereden en enkele dieren verbleven – heeft een enorme metamorfose gekregen. ”Het was een hele klus om de originele balken de schuren, maar het was het dubbel en dwars waard! De hooizolder is zelfs nog te herkennen. Voor veel mensen klinkt het dan ook vreemd als ik zeg dat we in een oude schuur wonen. Men heeft er geen beeld bij, maar het is echt omgetoverd tot een volwaardige woning”, aldus Annelies.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
De authentieke balken, de indrukwekkende entree en de gigantische ruimte in de gerenoveerde woning zijn al unieke eyecatchers op zich, maar waar de Apeldoornse vooral dolgelukkig mee is zijn de kunstige objecten in de woning. In iedere hoek van het huis kom je dan ook een bijzonder item tegen. ”Mark en ik zijn enorme kunstliefhebbers en we reizen graag. Veel meubels komen dan ook uit landen waar wij een bezoek aan hebben gebracht. De eettafel is gemaakt van fijn houtsnijwerk en is afkomstig uit Indonesië. Oh, en de drie zwarte beeldjes komen uit Mozambique. Ook hebben we een schilderij gekocht van een jongetje dat wij tegenkwamen op straat. Alles wat je hier tegenkomt is een verzameling waar wij echt gelukkig van worden en warme herinneringen aan hebben.”
Het is een soort reis door het huis
De Apeldoornse omschrijft de woning dan ook als één groot verhaal. ”Het is net een soort reis door het huis. Alles heeft een verhaal en herinneringen. Dat vind ik het belangrijkste aan een woning. Dat het persoonlijkheid heeft.” Toch spot je geen enkel fotolijstje in het bijzondere stulpje. ”Kunstobjecten laten nog iets aan de verbeelding over. Daar kan je iets bij fantaseren, maar foto’s vullen het beeld eigenlijk al voor je in.”
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Het stel is dolgelukkig met de woning. Tóch is het huis nog niet helemaal compleet. ”Het is een monumentaal pand, dus helaas kunnen we niet alle plannen uitvoeren. De praktische zaken, zoals gordijnen ontbreken nog, maar ik denk dat ons volgende klusproject de tuin wordt. Ik trek graag het buitenleven naar binnen, dus de tuin wordt een verlengde van de woning met gezellige hoekjes en plekjes. Een huis is voor mijn gevoel nooit helemaal af en ontwikkelt zich dan ook door te tijd. Dat is wat een huis ’thuis’ maakt.”
Heb jij ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!
In onze gids
Populaire rubrieken