Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo werkt antikraak wonen in Apeldoorn

Door Natalie Polman 11 juli 2019

Je kunt in een school, een oud kantoor of een leegstaande villa terechtkomen en je weet nooit voor hoe lang. Wat je wél weet als je antikraak gaat wonen, is dat je enorm goedkoop woont.

In Apeldoorn zijn de koopwoningen prijzig en de huurhuizen vaak bezet of je moet er een tijd voor op de wachtlijst staan. Gelukkig is er ook nog een andere optie om woonruimte te vinden in Apeldoorn: antikraak. Antikraak, oftewel leegstandbeheer, is ideaal wanneer je het niet erg vindt om wat minder vastigheid te hebben én een heel lage gebruikersvergoeding te betalen.

Leegstandsbeheer

Wat is antikraak? Dat leggen we je uit: Eigenaren van woningen, winkels en kantoren willen niet dat hun panden leeg staan op het moment dat de vaste huurder zijn contract heeft opgezegd en is vertrokken. Aangezien er vaak niet van de een op andere dag een nieuwe huurder is gevonden en er moet worden gewacht op een nieuwe huurder, sloop of renovatie, moet het pand regelmatig worden bewaakt tegen (bijvoorbeeld) krakers. Dit wordt ook wel leegstandsbeheer genoemd.

Wonen en werken

Er zijn verschillende bureaus die daar op inspringen en tegen een zeer lage zogeheten gebruikersvergoeding de panden tijdelijk verhuren als woning of als werkplek. Meestal betaal je ongeveer €180 euro per werk- of woonruimte per maand, maar dit kan verschillen. Soms betaal je een bedrag inclusief gas, licht en water, maar het komt ook voor dat je dit zelf nog moet aansluiten.

Het fijne is dat antikraak voor iedereen is. Of je nou veel verdient of weinig en of je alleen woont of niet, dat maakt niet uit. Uiteraard moet de woning wel geschikt zijn om er met meerderen te gaan wonen en je betaalt een bedrag per persoon wanneer je er gaat wonen. Als je wordt uitgenodigd door de makelaar heb je echter weinig tijd om na te denken, de eigenaar van het pand wil immers dat het pand snel iemand heeft die erop let. Het liefst geven ze je meteen de sleutel.

Goedkoop wonen

Je woont er dus tegen een lage prijs, maar er zijn wel een paar voorwaarden. De belangrijkste is dat je wordt gezien als ‘bewaker’ van het leegstaande pand. Een andere belangrijke regel is, dat wanneer het pand verhuurd of verkocht is, je maar een paar dagen hebt om al je spullen bij elkaar te rapen en te vertrekken. Meestal staat hier twee weken voor, maar het kan ook vier dagen zijn. Dit verschilt per antikraak-organisatie.

Anti-kraak adressen in Apeldoorn

Ben je enthousiast? Neem dan contact op met een van de (vele) aanbieders van antikraak ruimtes in Apeldoorn. Elk bedrijf heeft haar eigen regels en voorwaarden, maar inschrijven is over het algemeen gratis. Ook verschilt het per aanbieder of er ruimte beschikbaar is. Soms heb je al binnen een paar weken een eigen woon- of werkplek.

In Apeldoorn zijn de volgende antikraak makelaars te vinden:

Lees ook:

binnenkijken bij tobias

Tobias woont in het oude Centraal Beheer pand: ‘Eerst was het wel een beetje ongemakkelijk’

Eerlijk is eerlijk, wij stonden te trappelen toen we hoorden dat we bij Tobias Bonhof mochten binnen...
centraal beheer

Ferdinand (25) laat zijn woning en de rest van het oude Centraal Beheer zien

Je vindt het ideaal of helemaal niks: antikraak wonen. Ferdinand Dorjee (25) is een persoon uit de e...
foenix

Arjin Jans van Foenix: ‘Tweedehands spullen hebben is gewoon geworden’

De eerste winkel van Foenix werd ruim 35 jaar geleden geopend. Tijd voor een uitgebreid gesprek met ...

Meer over

Wonen

adv.