Binnenkijken bij Margreet: ‘We hebben het hele huis moeten strippen’

Door Natalie Polman 15 april 2019

Margreet Bunt (44) woont met haar man Cees (ook 44) en vijf kinderen (Maurits, 21, Alexander, 18, Harald, 12, Jette-Marie, 8 en Eduard, 6) in een jaren-dertighuis in de wijk Brinkhorst. Dat hebben ze volledig gestript en in ere hersteld. ‘Alles was heel erg gedateerd.’

Als we binnenstappen in het huis van de familie Bunt, valt naast de speelse indeling en vintage meubels een bijzonder instrument op: een klavecimbel. Dat blijkt van zoon Maurits te zijn.

“We zijn met het gezin veel met muziek bezig, dat houdt het gezin een eenheid. We logeren weleens bij vrienden in Frankrijk en geven daar dan concerten”, zegt Margreet. In de hoek staan andere snaarinstrumenten. “Dat zijn gamba’s, een soort cello’s.”

margreet
foto indebuurt

Vrij wonen

Sinds december 2005 woont het gezin in dit jaren-dertighuis. “We woonden hiervoor op het platteland, in een huis dat we huurden van mijn schoonouders. Op een gegeven moment wilden we rondkijken voor een koophuis, een vrijstaand huis. Cees was namelijk opgegroeid op het platteland en wilde heel graag vrij wonen. Plus het feit dat we veel instrumenten hebben maakte dat dat wel handig was.”

Jammer genoeg wilde de koopjacht niet echt vlotten. “We visten steeds achter het net en de koopprijzen stegen, ik raakte de moed een beetje kwijt. We wilden best een huis dat niet meer in opperste staat was, we zijn namelijk best handig en houden van klussen. Toen mijn man in januari 2005 toch even snel weer op Funda keek, stond dit huis er nét op. Toen hebben we direct een afspraak gemaakt.”

‘We zijn best handig en houden van klussen’

“De makelaar had een dubbele afspraak ingepland, dus er was ook een ander stel, ik was alleen. Ik vroeg de makelaar wat ik moest doen om het huis te reserveren. ‘Een bod doen’, dus dat deed ik. De volgende dag kwam ik terug en hadden we het huis gekocht”, glimlacht Margreet, herinneringen ophalend.

Woonkamer. foto's indebuurt
Eetkamer.
Veranda.

Gedateerd

Voor de duidelijkheid: het huis van de familie Bunt was inderdaad een klushuis waarvoor de handen ver uit de mouwen moesten. “We hebben alles moeten strippen. Er was geen dubbel glas, geen cv en alle originele details van het huis waren weg getimmerd. Al het houtwerk was geel met rood, de vloer in de keuken was verrot, het aanrechtblok kwam uit 1931 en er was geen afzuigkap. In het huis was ook een toog die de boel optisch heel erg verkleinde.” Kortom: “Alles was heel erg gedateerd.”

“De vorige bewoonster had er van haar 34e tot haar 90e gewoond, daarna had het een jaar leeg gestaan. De tuin had haar schoonzoon al opgeruimd voordat wij kwamen, het schijnt er een jungle te zijn geweest.”

Achter alle betimmeringen vond Margreet nog wel oude spulletjes. “De erker was dichtgemaakt, daarachter kwamen oude foto’s uit het jappenkamp en lieve briefjes van de dochter van de vrouw tevoorschijn. Die heb ik wel bewaard.”

Aftands

Na negen maanden keihard klussen werd het huis leefbaar. “We waren elke dag aan het schuren en schilderen, het eerste halfjaar wordt het veel lelijker. We houden wel van klussen, maar we hebben beide een baan (Margreet staat voor de klas, schrijft en illustreert, red.) en de kinderen, dus dat maakte het wel lastig.”

Toch was het de megaklus waard, aldus Margreet. “Je kunt een kant-en-klaar huis kopen, maar dit huis was zo aftands dat we helemaal konden we doen wat we wilden, het helemaal naar eigen hand konden zetten.”

‘We waren elke dag aan het schuren en schilderen’

Behalve praktische dingen (“stopcontacten, van die bakelieten bakjes, hingen aan kozijnen, dat is onveilig en onpraktisch”) werd de schoonheid van het huis vooral weer zichtbaar gemaakt. “De vensterbanken hebben van die sierklosjes, dat heeft mijn man verder doorgewerkt in het huis.”

Keuken. foto's indebuurt
Slaapkamer Margreet en Cees (links) en Jette-Marie (rechts)
Slaapkamer Maurits.
Op zolder slapen Alexander en Eduard.
Slaapkamer Harald.

“We vonden ook dat er wel glas-in-lood-ramen in een huis als dit moesten komen, maar ze zijn duur. Uiteindelijk hebben we ze zelf ontworpen. Het patroon is gebaseerd op de ramen van een jaren-dertigwoning in Lieren. We hebben ze laten maken bij een oudere man die vroeger een schildersbedrijf heeft gehad en het glas-in-lood maken er als hobby bij deed.”

Margreet en Cees hebben met veel creativiteit de kosten bij het verbouwen en inrichten kunnen drukken. “De keuken is samengesteld uit een Engelse toonbank met lades gevonden op Marktplaats, het aanrechtblad komt direct bij een steenhouwer vandaan, de spoelbak is weer ergens anders op de kop getikt. Het fornuis hebben we direct bij een keuken-loods gekocht. Dat is altijd goedkoper dan in een showroom”, weet Margreet. “Een afwasmachine past er niet in, maar gelukkig vinden we het allemaal gezellig om samen af te wassen.”

Tuinhuis voor logés

Het klussen was in 2005 nog niet gedaan. “Acht jaar geleden hebben we het oude schuurtje gesloopt en een tuinhuis op die plek gebouwd, met eronder een kelder voor speelgoed en campingspullen en dergelijke eronder. Die is 2,70 meter diep geworden, het graven was een bizarre klus; met een katrol hebben we die uiteindelijk emmer voor emmer uitgegraven.”

Het tuinhuisje voor logés. foto's indebuurt

“In het tuinhuis is een logeerzolder op een vide, een wastafel, stoelen en een tafel en het orgel van Maurits. Ideaal voor logés, want de douche en het toilet zijn vlakbij in ons huis, op de begane grond.”

Maar dat is nog niet alles, want in 2015, kwam er een aanbouw. “Toen hebben we extra glas-in-loodramen bij moeten laten maken. Gelukkig was die meubelmaker in Twello er nog.”

Kringloop

Wat betreft interieur probeert Margreet milieubewust te zijn – “het kan het allemaal wel iets minder luxe. Je kunt alles bij één winkel halen, maar dan mist het huis een beetje ziel. Ik hou van een mix van design en oude spullen en wil zo een beetje een eigen stijl ontwikkelen.

Kringlopen afstruinen doet ze regelmatig, maar ook in Frankrijk vinden ze mooie spullen. “Daar gaan we brocante markten af en meestal nemen we ook iets mee. Veel kroonluchters in huis komen er vandaan. We noemen het hier soms ook wel het kringloophuis”, lacht Margreet.

Binnenkijken bij

Heb jij net als Margreet en Cees ook een Apeldoornse woning waar je trots op bent en mogen wij jouw interieur delen met onze lezers? Leuk! Laat het ons weten via [email protected], dan nemen we contact met je op!

Lees bijvoorbeeld ook:

binnenkijken bij daan en tosca

Binnenkijken bij Daan en Tosca: ‘Voor ons is dit echt een tophuis’

Sinds anderhalf jaar wonen Daan (26) en Tosca (24) in hun huis aan de Bartelsweg. Precies in de buur...

Binnenkijken bij Berendina: ‘Ik vind het helemaal fantastisch geworden’

Binnenkijken bij Willemijn: ‘Ik heb de hele dag zon in mijn huis’

Binnenkijken bij Karin: ‘Vroeger noemden ze me Kaatje Kitsch’

adv.