Dick Kervel van De Tweede Lezer: ‘Er staan hier zo’n 80.000 boeken’

De Tweede Lezer
Foto: indebuurt.nl

De Tweede Lezer, de boekwinkel van Dick Kervel (63) aan de 1e Wormenseweg, vierde recent zijn 30-jarig bestaan. Wij gingen langs en spraken Dick over zijn passie voor de baan (“Na drie dagen vakantie wil ik wel weer terug”) en zijn doel om voor iedere bezoeker een passend boek te vinden. Als hij zijn klanten tussen de boeken tenminste weer terug kan vinden.

Boekwerk

Voor het eerst bij De Tweede Lezer naar binnen stappen is alsof je een geheim ontdekt. Beeld je een kamer vol boeken in, van de grond tot het plafond gevuld. En loop dan door naar de volgende ruimte, ook van top tot bodem gevuld met boeken. Duw jezelf door de klapdeur naar het gangetje, vol boeken, naar de zaal erachter met rijen boekenkasten, via de trap (ook vol boeken) naar de zolderkamer, top de nok gevuld met boeken. Je snapt het idee.

De boeken zijn geordend op onderwerp, van Nederlandstalige literatuur naar hobby en van strips naar taalkunde. Zo kan het goed zijn dat je op zoek bent naar een Ayurvedisch kookboek en vijf minuten later door de geschiedenis van de Afrikaanse letterkunde bladert. En vergeet niet elk rijtje boeken even opzij te schuiven, erachter zou zo nog eens een rij boeken kunnen staan.

De Tweede Lezer

In de genen

Lezen zit bij Dick Kervel in de genen. Dat besef je als je in De Tweede Lezer om je heen kijkt, als Dick vertelt dat hij de zaak begon met zijn broer en als Dicks zoon binnenwandelt met een boek onder zijn arm. “We hadden vroeger veel boeken thuis. Mijn vader las veel. Iedereen las veel, alleen ik niet eigenlijk.”

Maar zijn interesse in literatuur wordt aangewakkerd door zijn Nederlands docent en vanaf dan leest hij alles wat los en vast zit. Dick wordt bibliothecaris en werkt jaren in het onderwijs. Maar dertig jaar geleden ontstaat bij hem en zijn broer het idee een winkel te openen.

Betaalbare boeken

“We begonnen met tweedehands boeken. ‘Dat kan nooit uit’ dacht ik toen nog, maar het was vanaf het begin heel druk,” vertelt Dick. “Er waren in die tijd nauwelijks boekenmarkten en de kringloop in Apeldoorn was nog maar heel klein. Er was veel vraag naar betaalbare boeken en het was op weinig plekken te krijgen, dus het viel eigenlijk heel erg mee.

Een paar jaar later gingen we ook stripboeken verkopen – dat was mijn broer’s passie – en toen werd het nog drukker. Mensen kwamen hier soms elke week, soms om de dag, om te kijken of er nieuwe edities waren,” vertelt Dick. “Ik had voor elke vaste klant een vak waarin ik nieuwe uitgaven alvast apart zette.”

De Tweede Lezer

Contact

Een klant komt binnen om boeken in te leveren. Dick loopt mee naar haar auto en komt met een stapel boeken terug. “Kijk,” zegt hij, “ze had nog een boek over de verzorging van cactussen. Daar is tegenwoordig wel weer vraag naar.”

Het is precies dit, het contact met mensen, wat Dick motiveert in zijn werk. “Dan zegt iemand bijvoorbeeld: ‘Ik zoek een jeugdboek. Het was blauw’,” lacht hij. “Dan kun je er met doorvragen vaak toch nog wel achter komen welk boek iemand bedoelt. Dat vind ik mooi.”

“Vroeger lazen mensen niet meer dan nu.”

Internet

Hoewel zijn broer af en toe helpt is het inmiddels voornamelijk Dick die de zaak runt. “Twaalf jaar geleden ben ik gestopt met de inkoop van stripboeken. Dat was echt mijn broers ding.” Dat, en de komst van internet, bracht veel verandering met zich mee.

Want hoewel het contact met mensen juist is wat Dick motiveert kon hij niet achterblijven met de online verkoop van boeken. “Ik heb niet zoveel met internet. Maar inmiddels is het mijn doel om elk jaar 1000 extra boeken online te zetten. Het is meer werk, maar betekent ook meer inkomsten.”

Dat boekwinkels het tegenwoordig een stuk lastiger hebben is bekend. Maar Dick zet wel graag een misverstand recht. “Vroeger lazen mensen niet meer dan nu. Twintig procent van de mensen leest veel, dat is niet veranderd. Er zijn nu alleen veel meer plekken om aan boeken te komen, dus de spoeling wordt dunner.”

De Tweede Lezer

80.000 boeken

Dick schat dat er rond de 80.000 boeken in zijn winkel staan. Dus hoe houdt hij bij welke boeken hij heeft? En waar ze allemaal staan? “Vroeger had ik een meer fotografisch geheugen. Nu werkt dat iets minder, maar als ik alles goed sorteer kan ik alles vinden.” Op de website van de winkel staat overigens 50.000 boeken. “Maar ik ben het wachtwoord van de website al een tijdje kwijt.”

“Ik vind het leuk als iemand iets leest wat ze een mooie ervaring brengt.”

35 jaar

De bel rinkelt. Er komt een klant binnen die even rondkijkt en Dick dan naar een specifieke schrijver vraagt. Dick verdwijnt met de man naar achteren, het doolhof in. Als hij terugkomt is hij alleen en heeft hij verse thee bij zich. “Mensen vragen vaak,” zegt hij, terwijl hij de mok aanreikt, “of ik nog een ‘goed boek’ heb liggen. Dan is het een uitdaging om uit te zoeken wat iemand een goed boek vindt. Het maakt dan niet uit wat voor werk ze uiteindelijk mee naar huis nemen, ik vind het leuk als iemand iets leest wat ze een mooie ervaring brengt.”

Kunnen we nog lang terecht bij De Tweede Lezer? “Ik denk dat ik het tot 35 jaar wel volhoud. Dan ben ik 68,” zegt Dick lachend en haalt zijn schouders op alsof hij zich er niet te druk om maakt. “Ik vind het gewoon leuk om boeken te verspreiden.”

De Tweede Lezer

4,7
(35)

1e Wormenseweg 102, 7331 DK Apeldoorn

Nu gesloten

Meer informatie

Ben of ken jij een Apeldoorner met een goed verhaal? Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.

De Tweede Lezer

4,7
(35)

1e Wormenseweg 102, 7331 DK Apeldoorn

Nu gesloten

Meer informatie

De Tweede Lezer

4,7
(35)

1e Wormenseweg 102, 7331 DK Apeldoorn

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Van korte kerstjurk tot kersttrui: dit is er in de mode deze kerst en hier in Apeldoorn koop je het”

Van korte kerstjurk tot kersttrui: dit is er in de mode deze kerst en hier in Apeldoorn koop je het

kersttruien
Ga naar “Nieuwe pop-up store met merkkleding en sneakers met megakorting geopend”

Nieuwe pop-up store met merkkleding en sneakers met megakorting geopend

saturday sale
Ga naar “Kim (50) opent Soul Room: ‘Er is meer dan werk en dingen moeten’”

Kim (50) opent Soul Room: ‘Er is meer dan werk en dingen moeten’

soulroom apeldoorn

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Zorgheld in de ouderenzorg!”

Zorgheld in de ouderenzorg!

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis”

Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Helpende in de ouderenzorg”

Helpende in de ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Orderpicker avonddienst”

Orderpicker avonddienst

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Verhuurmakelaar”

Verhuurmakelaar

 • Continu Professionals
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Lezing rouwverwerking met Isa Hoes en Merlijn Kamerling”

Lezing rouwverwerking met Isa Hoes en Merlijn Kamerling

 • De Zwitsalhal
 • 17 december 2022

Topper

Ga naar “Kerstmarkt in Apeldoorn”

Kerstmarkt in Apeldoorn

 • T/m 23 dec
kerstmarkt apeldoornkerstmarkt apeldoorn
Ga naar “Blue Moonday + Ladiez First”

Blue Moonday + Ladiez First

 • Bluescafé Apeldoorn
 • 11 december 2022
blue moonday bandfotoblue moonday bandfoto
Ga naar “Kerstmarkt”

Kerstmarkt

 • Nettenfabriek
 • 10 december 2022
minimarkt nettenfabriekminimarkt nettenfabriek
Ga naar “Singalong Christmas Carols”

Singalong Christmas Carols

 • 16 december 2022
singalong christmas carolssingalong christmas carols