Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Video: Kanaalzicht van dichterbij bekeken en herinneringen aan levendigere tijden

Door Natalie Polman 5 juli 2020

Kanaalzicht, nog niet zo lang geleden bespraken we deze witte villa aan de Kanaalstraat met de vraag wat daar staat te gebeuren. We duiken er nogmaals in – en bekijken het pand van héél dichtbij.

Naar aanleiding van ons stukje over Kanaalzicht kregen we vele reacties. Van mensen die er gewoond hadden, of wisten wie er gewoond hadden. We delen graag wat van die verhalen met jullie, zodat deze momenteel nogal treurig aandoende villa wat meer leven krijgt!

Tekst gaat door onder video.

Bouwval

Laura Eijsvogel, die op nummer 59 (de linkerkant) heeft gewoond, reageert op Facebook: “In 1999 had ik links alles opgeknapt nadat daklozen de boel vernield hadden. Mijn toenmalige lieve buur-stelletje heeft toen tof meegedaan en ook hun kant een likje verf gegeven. Het gaf toen een mooi plaatje.”

Ze schrijft: “Zeer aangenaam atmosfeer met prachtig uitzicht, maar helaas alleen een bouwval. Dak lek als een mandje en in de winters zwaar vertoeven daar. Stookte je dan stegen de kosten de pan uit. Onderhouden was een groot kostenplaatje.”

‘Onderhouden was een groot kostenplaatje’

“Ik kreeg een huisje in de stad wat daarna plat ging en nieuwbouw voor terug gekomen is. Ook tijdens de bouw van mijn huidig huisje heb ik in de Kanaalzicht gewoond. Waar veel jonge lui met mijn zoon daar praktisch zijn opgegroeid omdat ze allemaal kind aan huis waren. Veel leuke, fijne en mooie herinneringen. Als ik nu de mogelijkheid had, zou ik niet 1 seconde twijfelen en er alles aan doen om het compleet te renoveren. Nu kan ik alleen maar toezien hoe ons plekje steeds verder in verval raakt.”

“Op de foto mijn familie die op bezoek was. Ik en mijn zoon staan er niet op.”

Posted by Laura Eijsvogel on Sunday, 7 June 2020

Laura vertelt ook nog iets over de huidige situatie: de linkerkant is volgens haar van een andere bouwondernemer dan de rechterkant (nummer 61), het grote terrein rondom is volgens haar van weer iemand anders.

Jan Zevenhuizen BV

Harry Bosman vertelt ons per mail dat hij “vele jaren” met zijn ouders en broer Jan in villa Kanaalzicht (op nummer 61) heeft gewoond, nadat eerst zijn grootouders er in de jaren 30 kwamen wonen. Dat waren Jan en Jantje Zevenhuizen – Van der Kamp.

Opa Zevenhuizen had daar een “onderneming in transport en grondverzet”. Harry: “Achter de villa stonden toentertijd nog enkele bedrijfsgebouwen die als garage en voor opslag werden gebruikt.” Apeldoorners kunnen dit tegenwoordig kennen als Jan Zevenhuizen BV. Het gezin van Bosman woonde tot 1967 in Kanaalzicht, “daarna hebben er steeds andere leden van de familie Zevenhuizen gewoond.”

‘Achter de villa stonden toentertijd nog enkele bedrijfsgebouwen die als garage en voor opslag werden gebruikt’

Over nummer 59 vertelt Harry: “De linkerzijde van het pand (…) is gedurende vele jaren bewoond geweest door de familie Besaris. Deze familie runde een smederij in de dichtbij gelegen Smitsweg. Als constructie- en lasbedrijf bestaat deze onderneming nog steeds onder de naam Besaris BV.

Plannen

In de jaren tachtig van de 20-ste eeuw werd het vestigingsbeleid voor dit soort bedrijven zodanig aangepast dat zij naar de randen van Apeldoorn verhuisden. Het grote plan was de wijk waarin Kanaalzicht zo prominent staat van een wijk met veel kleine en middelgrote bedrijven (o.a. de gasfabriek) te transformeren tot een op moderne leest geschoeide woonwijk. Voor een belangrijk gedeelte is dat ook reeds zo gebeurd”, weet Harry.

‘De grond aan de Kanaalstraat, waarop Kanaalzicht staat, is het laatste stuk van de wijk dat nog tot woongebied ontwikkeld dient te worden’

Hij gaat verder: “De grond aan de Kanaalstraat, waarop Kanaalzicht staat, is het laatste stuk van de wijk dat nog tot woongebied ontwikkeld dient te worden. De eigenaren van Kanaalzicht, tevens eigenaren van een groot stuk van de rond Kanaalzicht braakliggende grond, zijn momenteel doende met het maken van plannen voor het bouwen van woningen. De gemeente Apeldoorn is uiteraard zeer nauw bij het maken van de plannen betrokken. In de gesprekken dienaangaande wordt er natuurlijk ook de nodige aandacht aan Kanaalzicht geschonken.”

Mysterie

Heb jij ook een Apeldoorns mysterie voor ons?! Schroom niet en mail naar [email protected].

Lees ook:

grindbermen badhuisweg

Mysterie: zijn grindbermen iets typisch Apeldoorns?

Is het jou ook weleens opgevallen dat diverse straten in Apeldoorn grindbermen hebben? En dat je zul...
arnhemseweg 138 140

Mysterie: was de Arnhemseweg 138 altijd al een half huis?

Misschien heb jij het je ook al eens afgevraagd, misschien is het je nog niet eens opgevallen. Hoe d...
schildjes Apeldoorn

Mysterie opgelost: dit betekenen die schildjes op Apeldoornse huizen en gebouwen

Je bent ze vast tegengekomen: de groen-witte en blauw-witte bordjes op Apeldoornse huizen en gebouwe...
prinsengang

Mysterie: waarom de Prinsengang de Prinsengang is

De Prinsengang, het is je bekend of je hebt er nog nooit van gehoord. Het is niet bepaald een opvall...
steeg

Mysterie: hoe heet het steegje tussen Hoofdstraat en Marktstraat?

Misschien ken je wel de Prinsengang, het steegje dat de Deventerstraat en het Raadhuisplein verbindt...

adv.