Terugblik: de Apeldoornse Nettenfabriek
De Nettenfabriek met zijn schoorsteen was en is al meer dan honderdtwintig jaar een belangrijk Apeldoorns icoon. Dit jaar is...
“Arbeid overwint alles”. Met deze slogan vierde de pettenfabriek Van Plompe aan de Arnhemseweg in 1935 het toenmalige zestigjarige jubileum. Apeldoorn kende destijds een veelvoud aan fabrieken in vergelijking met vandaag. We zijn inmiddels ontwikkeld van een industrieel tijdperk naar een informatietijdperk en daarmee hebben vele fabrieken de sloopkogel niet overleefd. We zetten twaalf voormalige Apeldoornse fabrieken op een rij. Dit is in geen geval een totaaloverzicht maar laat toch goed zien wat voor verschillende nijverheid plaatsvond in ons Apeldoorn.
De NV De Nederlandse Cocosfabriek kwam in 1908 naar Apeldoorn, had in 1913 twintig arbeiders en in 1928 al 350. Het bedrijf maakte vloerbedekking aan de Pelikaanlaan / Reigersweg in Apeldoorn Zuid. Uiteindelijk viel het doek voor de fabriek in de jaren 70.
De Nettenfabriek. Al sinds 1863 kende Apeldoorn een nettenfabriek. Na 1883, o.l.v. K.G. von Zeppelin, was het één van de grootste fabrieken ter wereld op dit gebied. Uiteindelijk sloot de fabriek in 2007 haar deuren.
Kort na 1900 vestigde zich in Apeldoorn de machinefabriek van Van de Ploeg uit Groningen en Leeuwarden. Oorspronkelijk werden Friese klokken gefabriceerd, later werd het een brandspuitenfabriek.
Links naast de machinefabriek bevond zich KUFA, de oude kozijnenfabriek.
Inmiddels staat de nieuwbouwwijk Schatkamer van Zuid op deze plek (en is deels nog in aanbouw).
Hoofdingang Gasfabriek geopend in 1909, rechts het kantoor, daarachter in volle omvang een gashouder; links onderaan de foto de Grift. Na de grote Groningse aardgasvondst in 1959 ging Nederland in de jaren 60 massaal over op aardgas. Het gehele Apeldoornse fabriekscomplex is daarna afgebroken, alleen het kantoor is blijven staan.
Luchtopname van het complex van de Zwitsal-fabriek, 1957. Tegenwoordig is het een gebied wat volop in beweging is en wat langzamerhand één van de hotspots van Apeldoorn wordt.
Luchtfoto van de Sparta-fabriek aan de Prins-Willem-Alexanderlaan, vroeger de Waterloseweg. Boven de Driehuizerweg.
Momenteel is de nieuwbouwwijk Spartahof (toepasselijke naam) hier in aanbouw.
Er waren meer fietsfabrieken in Apeldoorn, zo ook de Juncker Rijwielenfabriek aan de Brinklaan 166-168. Tegenwoordig de Waterloseweg, vlakbij de overgang in de Prinses Beatrixlaan.
Luchtfoto van de zeepfabriek van De Haas en Van Brero aan de vroegere Waterloseweg – huidige Prins Willem-Alexanderlaan, hoek Jachtlaan. Nu is daar de nieuwbouw van de De Haasstraat en de Van Brerostraat.
Tegenwoordig zitten er appartementen in het monumentale kantoorgebouw van de voormalige textielfabriek Tima, aan de Fabriekstraat. Het fabriekscomplex zelf is afgebroken.
Het fabriekscomplex van Gereedschappenfabriek BV Damm & Zoon, tussen de Havenweg en Kanaal.
In 1906 werd de Vereniging Apeldoornsche Coöperatieve Fabriek van Melkproducten Mariëndaal opgericht. In het begin waren er maar 41 boeren met in totaal 169 koeien aangesloten bij de melkfabriek. Ongeveer twintig jaar later waren dit ongeveer 700 veehouders met in totaal 2750 koeien. Door de groei van het bedrijf was het in 1922 noodzakelijk dat er een nieuwe fabriek gebouwd werd in de driehoek Noorderlaan, Zuiderlaan en de huidige Mariëndaal.
Heb jij nog herinneringen aan de industrie in Apeldoorn of ken jij iemand die nog gewerkt heeft in één van deze, of andere, fabrieken? Laat dan even een reactie achter… Vinden we leuk!
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Apeldoorn en blijf op de hoogte van alles over en rondom Apeldoorn.
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper