Toen in Apeldoorn: het Rijks Computer Centrum
Dol op geschiedenis? Dat treft, want iedere zondag nemen we je mee terug de tijd in voor een Apeldoornse geschiedenisles....
Vanaf de jaren 60 groeide Apeldoorn explosief dankzij de komst van onder meer de Belastingdienst, het Kadaster én bedrijven als TNO en Philips. Wij duiken in de geschiedenis van dat laatste elektronicabedrijf uit Eindhoven, dat een afdeling in Apeldoorn had.
Het in 1891 in Eindhoven opgerichte elektronicabedrijf Philips begon in 1963 met de productie van computers en koos daarvoor Apeldoorn als standplaats, in eerste instantie een voormalig rotanfabriekje aan de Molenstraat.
De productie wordt na drie jaar verplaatst naar een nieuwbouwcomplex aan de Oude Apeldoornseweg, waar in de hoogtijdagen begin jaren 70 liefst 2.500 mensen werken.
In datzelfde jaar (1966) neemt Philips de Nederlandse computerfabrikant Electrologica over en verandert de bedrijfsnaam in N.V. Philips-Electrologica.
Het lukt echter niet om de afdeling ‘Philips Computer Industrie’ (vanaf 1976 ‘Philips Data Systems’) tot een groot succes te maken. In 1975 stopt de bouw van grote centrale computers en als Philips in 1986 in navolging van IBM (1982) haar eerste personal computer (PC) op de markt brengt, is het eigenlijk al te laat.
In 1992 stopt de productie van computers in Apeldoorn, honderden mensen worden ontslagen. Vanaf dat moment worden er alleen nog printplaten geassembleerd door in totaal nog maar 73 medewerkers. Dit gebeurt tot 2002. Philips sluit de fabriek een jaar later.
In 2004 vestigde het Nationaal Politiemuseum zich in het voormalige pand van Philips. Het museum werd in januari 2007 gesloten. In 2015 werd het gebouw gesloopt.
En kijk toch eens wat een idyllisch plaatje! Deze vijver bevindt zich nabij het voormalige bedrijventerrein van Philips, op de hoek van de Laan van Malkenschoten en Oude Apeldoornseweg.
In onze gids
Populaire rubrieken