Zwembad de Sprenkelaar – zwemonderwijs voor iedereen

Aangeboden door Zwembad de Sprenkelaar 23 oktober 2017

Of je nu voor je B-diploma gaat of zeemeermin wilt worden, de borstcrawl wilt oefenen of als volwassene wilt leren zwemmen; zwembad de Sprenkelaar heeft een passende les voor je. Kitty Poppe (45), coördinator zwemonderwijs, vertelt over het uitgebreide lesprogramma, het belang van licenties en het nieuwe meisjeszwemmen.

De Sprenkelaar zwemonderwijs
Foto: de Sprenkelaar

Zwemonderwijs

Als je in Apeldoorn bent opgegroeid is de kans vrij groot dat je bij de Sprenkelaar les hebt gehad. Het zwembad speelt al decennia lang een belangrijke rol in het zwemonderwijs van Apeldoornse kinderen. Maar wist je dat het zwembad nog veel meer biedt?

“Kinderen kunnen hier voor hun A, B en C-diploma zwemmen,” vertelt Kitty, “maar we geven ook les aan jongeren en volwassenen. Verder hebben we een meisjesgroep waar alleen maar meisjes in mogen, een volwassen vrouwengroep, zeemeerminnenles en een borstcrawlcursus.”

Girls only

De exclusieve meisjesgroep van de Sprenkelaar is uniek in Apeldoorn. “Deze groep is ontstaan, omdat meisjes aangaven dat ze liever niet bij jongens in de groep wilden. Er was duidelijk vraag naar, dus we wilden daar graag in voorzien. Nu kunnen meisjes tussen de 8 en 14 jaar op zondag les komen volgen. De lessen worden natuurlijk gegeven door een vrouwelijke instructrice.” Zondagavond is het bad bovendien gereserveerd voor volwassen vrouwen die willen leren zwemmen zonder dat hier mannen bij zijn.

Borstcrawl

Als zwemmer ben je nooit uitgeleerd. Daarom kun je bij de Sprenkelaar een borstcrawlcursus volgen. “De cursus is er voor beginners of voor gevorderden,” legt Kitty uit. “Hij wordt gegeven door een onderwijzer van de Koninklijke Nederlandse Zwembond die hierin gespecialiseerd is. Mensen die meer en langer willen zwemmen en daarom een wedstrijdtechniek willen leren volgen deze cursus.”

De Sprenkelaar zwemonderwijs
Foto: de Sprenkelaar

Nieuwe licentie

In de jaren 90 werden er voor het eerst landelijke eisen gesteld aan de zwemvaardigheden die kinderen tijdens het diplomazwemmen moesten hebben. Om de kwaliteit van het lesaanbod nog meer een eenheid te laten vormen heeft Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ nu een nieuwe licentie in het leven geroepen.

“Wij hebben ervoor gekozen deze licentie te halen,” verklaart Kitty, “omdat het een belangrijke indicatie is van de kwaliteit die we bieden. Daarmee zijn we het eerste zwembad in Apeldoorn dat dit doet.”

BREZ-normen

“Het betekent onder andere,” legt ze uit, “dat al onze zwemonderwijzers een verklaring omtrent gedrag kunnen voorleggen, dat ze gediplomeerd zijn en dat ze vertrouwd zijn met de BREZ-normen – de Bepalingen, Richtlijnen en Examenprogramma’s Zwemdiploma’s voor licentiehouders.

Deze BREZ-normen zijn de voorschriften voor het examenprogramma van zwemdiploma’s A,  B en C. De koprol moet bijvoorbeeld op deze manier, kinderen moeten zo en zo uitdrijven. Ze moeten hard afzetten en zoveel seconde onder water blijven. Ouders moeten inzicht hebben in de vorderingen van hun kind. Dat soort richtlijnen zorgen voor een waarborging van onze onderwijskwaliteit. We zijn trots dat we dit als eerste in Apeldoorn kunnen aanbieden.”

Zwembad de Sprenkelaar zwembaden

nu gesloten07:00 - 12:30 |19:00 - 21:30

Laan van Zevenhuizen 381, Apeldoorn

Bekijk meer:zwembaden