Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tessa hardloopt met haar moeder: ‘Zo blijf ik fit als verpleegkundige’

Aangeboden door NN Running Day 15 oktober 2020

Zag jij afgelopen zondag opvallend veel mensen hardlopen in Apeldoorn? Dat kan kloppen, want er was een heus hardloopevent bezig: NN Running Day. Vanuit je eigen voordeur kon je meedoen aan een van de zes bekendste Nederlandse hardloopwedstrijden. Via een app ervaarde je de run alsof je er écht was. Apeldoorner Tessa Kleverwal (25) deed ook mee: “Ik ben na afloop gelijk gaan kijken of er al een volgende editie op de planning stond.” (Spoiler: die komt er!)

Via de app van NN Running Day kon je afgelopen zondag 11 oktober meedoen aan verschillende afstanden van de NN Marathon Rotterdam of aan vijf andere bekende hardloopwedstrijden. Maar in plaats van af te reizen naar Rotterdam, kon je gewoon starten vanuit je eigen woonplaats. Apeldoorner Tessa en haar moeder Evelien (61) liepen de AA Drink ¼ Marathon Rotterdam – 10,5 kilometer – en kozen een route door Ugchelen. 

‘Onderweg hoor je wetenswaardigheden over Rotterdam’

“Een paar minuten voor de start log je in op de app en via je oortjes hoor je waar je in Rotterdam zou zijn,” vertelt Tessa, die net als haar moeder enthousiast is over het initiatief van Nationale-Nederlanden. “Je hoort muziek, het startschot en dan ga je.”

Voorbeeldrol

Tessa werd ooit aangestoken met het hardloopvirus door haar moeder Evelien, die we eerder al spraken over haar passie voor de sport. “Mijn moeder heeft daarin wel echt een voorbeeldrol. We mountainbiken ook vaak samen. Als ik een foto post op Instagram reageren mensen altijd met ‘was je weer actief bezig met je moeder?’. Ik ben verpleegkundige, daarom wil ik in conditie blijven. Het is gewoon lekker om even niet na te denken, gewoon te gaan. Daarna voel ik me altijd fit.”

Tessa NN Running Day 2020
Tessa tijdens NN Running Day. Eigen foto

Afleiding onderweg

Na de afgelaste hardloopevents van afgelopen zomer keken de twee vrouwen uit naar NN Running Day. Dit kon sowieso doorgaan. Maar het weekend begon verdrietig voor de familie Kleverwal, want zaterdag overleed de moeder van Evelien. Tessa: “We hebben getwijfeld of we zondag wel wilden rennen, maar we weten dat zij had gewild dat we dat deden. Mijn oma hield heel erg van de natuur en was graag buiten.”

‘Alle details maken het net echt’

Zondagochtend gaan de twee vrouwen daarom toch van start. Ze vertrekken vanaf Eveliens huis en volgen een route van 10,5 kilometer door het bos en door Ugchelen. “Het was leuk, onderweg hoor je wetenswaardigheden over Rotterdam en over de marathon. Dat burgemeester Aboutaleb er elk jaar bij is bijvoorbeeld.” Lachend: “En dat gabbermuziek uit Rotterdam komt en dat ze daar heel trots op zijn. Het stukje muziek dat ze toen lieten horen was heftig. Maar de afleiding was prettig. Het was al een tijdje geleden dat ik meer dan 8 kilometer had gelopen.”

Door de straten van Rotterdam

Het is voor Tessa en Evelien niet de eerste keer dat ze de AA Drink ¼ Marathon Rotterdam rennen. Wel dat ze hem virtueel vanuit Apeldoorn doen. “Alle details maken het net echt. Toevallig liepen we net door het Ugchelse bos toen werd verteld dat we door het Kralingse Bos in Rotterdam liepen. En toen ze zei dat we in Rotterdam de stad binnenliepen, kwamen we net aan in Ugchelen.”

Vorig jaar nog liepen Evelien en Tessa écht door de straten van Rotterdam. “Dat gevoel is toch wel anders. Je wordt helemaal meegenomen door het publiek en de sfeer. Nu waren we ook iets langzamer dan toen. Maar ze hebben het met de app goed nagebootst. En normaal ben je er wel een weekend mee bezig, wij sliepen vorig jaar de nacht ervoor in een hotel in Rotterdam. Nu was het met het overlijden van mijn oma uiteindelijk heel fijn dat we niet naar Rotterdam hoefden en hem thuis konden lopen.”

Tessa NN Running Day 2020
Evelien en Tessa zetten zondag een mooie tijd neer tijdens NN Running Day. Eigen foto

Tweede editie NN Running Day

Zolang de echte evenementen niet door kunnen gaan is NN Running Day voor Tessa daarom zeker voor herhaling vatbaar. “Het is gratis en leuk om te doen. Ik ben na afloop eigenlijk gelijk gaan kijken of er al een volgende editie op de planning stond.”

Lijkt het jou ook wel wat om mee te doen? Dan heb je geluk! In het weekend van 24 en 25 oktober organiseert Nationale-Nederlanden een tweede editie. Je kunt je opgeven voor diverse afstanden van de volgende evenementen:

  • NN Marathon Rotterdam
  • Marathon Eindhoven powered by ASML
  • Singelloop Utrecht
  • Almere City Run
  • Maastrichts Mooiste
  • Menzis 4 Mijl van Groningen.
Deelname is helemaal gratis en inschrijven kan via nnrunningday.nl. Je ontvangt dan een unieke code waarmee je gebruik kunt maken van de app. Daarnaast kun je gebruik maken van de Nationale-Nederlanden Hardloopplanner. Hiermee kun je een hardlooproute plannen vanaf je eigen voordeur, zodat je tijdens NN Running Day sowieso een leuke route loopt. Dus waar wacht je nog op? Inschrijven maar!

Lees ook het verhaal van Evelien:

Evelien Kleverwal NN Running Day (2)

Evelien loopt binnenkort een kwart marathon: ‘Hardlopen geeft zo’n gevoel van vrijheid en kracht’

Van NN Marathon Rotterdam tot de Midzomer Marathon in Apeldoorn, er is bijna geen hardloopwedstrijd ...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door NN Running Day. Meer over NN Running Day ontdekken?

adv.