Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sportstimulering Apeldoorn krijgt kinderen in beweging: ‘Vroeger ging ieder kind standaard buiten spelen’

Aangeboden door Accres 3 november 2020

Wist je dat kinderen in de jaren 90 tijdens hun hele jeugd zo’n 15.000 uur buiten speelden? En dat dat nu gemiddeld nog maar 1.700 uur is? Hoog tijd voor verandering. Het doel van Sportstimulering Apeldoorn, onderdeel van Accres Apeldoorn BV, is dan ook om heel gemeente Apeldoorn in beweging te krijgen. 

Sportstimulering Apeldoorn helpt ouders, kinderen, scholen en bedrijven al meer dan 20 jaar om weer in beweging te komen. In 1999 ging de organisatie voor het eerst van start, toen de gemeente de afdeling sport en recreatie onderbracht bij Accres. Sportprofessionals Frank Hofland (64) en Rico de Boer (25) werken bij Sportstimulering en leggen uit hoe ze Apeldoorners aan het sporten krijgen.

Voor iedereen

Van kinderen op de basisschool tot ouderen; het doel is om elke Apeldoorner te laten bewegen. Daarom verbindt Sportstimulering sportverenigingen, buurten, scholen, ouders en kinderen met elkaar. Hiervoor zijn onder andere buurtsportcoaches, vakleerkrachten voor het bewegingsonderwijs en een verenigingsondersteuner aangesteld.

Frank is al 18 jaar consulent sportstimulering en bewegingsonderwijs. Rico was jarenlang buurtsportcoach en is sinds kort de nieuwe verenigingsondersteuner van Accres. Hij adviseert en helpt in de procesbegeleiding op sportverenigingen.

Jong geleerd…

Met bewegen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Een groot deel van de evenementen die Sportstimulering organiseert zijn dan ook voor kinderen op basisscholen bedoeld. “Als kinderen bewegen van jongs af aan leuk en normaal vinden nemen ze dit de rest van hun leven mee,” zegt Frank. “Daarom organiseren we ontzettend veel evenementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Sport van de maand, schoolsporttoernooien, MRT, Club Extra en de vakantie-instuif.”

Voor deze activiteiten werkt Sportstimulering vaak samen met verschillende sportverenigingen, waardoor kinderen na afloop sneller bij een vereniging aansluiten.

Sportstimulering Apeldoorn

Gamen als inspiratie

Ongeveer 30 jaar geleden speelde een kind tot zijn achttiende jaar gemiddeld 15.000 uur buiten. Op dit moment is dit gemiddeld dus nog maar 1.700 uur. Indrukwekkend weinig, als je erbij stilstaat. “Dit komt onder andere door de opkomst van gamen en veranderingen in de maatschappij,” legt Rico uit. “Vroeger ging ieder kind standaard buiten spelen. Tegenwoordig is te zien dat kinderen uit school komen en direct gaan gamen.”

Maar in plaats van gamen af te keuren, wil Sportstimulering de populariteit van games juist als motivatie gebruiken. “Het is een ontwikkeling waarop Sportstimulering inspeelt. We gebruiken games als FIFA om kinderen in beweging te krijgen. Op de Voetbaldag die dit jaar is georganiseerd, werden de FIFA skill games gedaan die in het spel FIFA voorkomen. Hierdoor is het gamen niet een tegenhanger geworden van sporten, maar gebruiken we het als inspiratie voor beweging.”

Slimme innovaties

En ook andere technologische ontwikkelingen helpen jongeren in beweging komen. Rico: “We gebruiken bijvoorbeeld smart discs. Dit zijn pionnen die oplichten en aangeraakt moeten worden. Doordat de lampjes de hele tijd ergens anders aan gaan moeten de deelnemers snel van het ene lampje naar de andere. Dit stimuleert om te bewegen en is goed voor het lichaam.”

Ook is er binnenkort een Lü interactieve speelwand beschikbaar. “Dit is een speelwand waar kinderen met bijvoorbeeld een bal tegenaan kunnen gooien, terwijl er een spel wordt gespeeld. Al deze innovaties komen voort uit het gamen en gebruiken we onder andere in de gymlessen.”

Sportstimulering Apeldoorn

Gymlessen

Naast buurtsportcoaches en een verenigingsondersteuner heeft Sportstimulering namelijk ook vakleerkrachten voor gymlessen op basisscholen in dienst. Deze vakleerkrachten (16 inmiddels) vormen samen een grote vakgroep bij Accres.

Frank: “Hier vindt er een enorme uitwisseling van kennis , ervaring en plannen plaats waardoor de kwaliteitsimpuls op de basisschool bij de lessen bewegingsonderwijs enorm toeneemt.”

Sporten, ook met een beperking

Maar niet alleen kinderen hebben iets aan het aanbod van de sportorganisatie. Voor mensen met een beperking van alle leeftijden biedt Sportstimulering namelijk Uniek Sporten aan.

“Dit is bedoeld voor mensen met een beperking die op zoek zijn om iets te gaan doen,” legt Frank uit. “Sport is namelijk voor iedereen. Uniek Sporten biedt vier keer per maand de mogelijkheid om een sport uit te proberen, zodat de drempel lager wordt om ergens te gaan sporten.”

Voeding en leefstijl

De organisatie houdt maatschappelijke en sociale ontwikkelingen in de gaten en past haar strategie daar steeds op aan. Zo omvat een gezond leven tegenwoordig veel meer dan alleen het krijgen van genoeg beweging.

“De vraag naar advies over een gezonde leefstijl en eetgewoonten wordt steeds groter. Dit is iets dat in de toekomst nog belangrijker gaat worden en waar Sportstimulering op wil inspelen.” Hier gaan we dus zeker meer over horen!

adv.