Zoveel contributie betalen sporters in onze regio

Door Anne Sophie Schotman 12 januari 2018

In steden betaal je als sporter gemiddeld 30% (!) meer contributie dan in landelijke gebieden, bleek donderdag 11 januari uit een onderzoek van het Mulier Instituut en de Hoogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Wij onderzochten hoe dat in Apeldoorn zit.

Onderzoek

In het onderzoek werd het jaarlijkse contributiegeld van 2.750 sportverenigingen in zes verschillende sporttakken bekeken. Daaruit bleek niet geheel verrassend dat sporten in de grootstedelijke regio’s en het Gooi het duurst is. Wil je fors minder contributie betalen, dan moet je lid worden van een sportvereniging in Midden of Zuid Limburg.

Hockey blijkt in bijna alle regio’s de duurste sport. Tennis de goedkoopste, hoewel voor deze sport wel vaak geldt dat trainingskosten niet in de contributie zijn verwerkt en er dus nog bij komen.

Apeldoorn en omgeving

Voor regio Gelderland Noord-Oost, waar Apeldoorn onder valt, geldt dat volwassen sporters gemiddeld €280 kwijt zijn aan de duurste sport (hockey) en €145 aan de sport met de minste contributie (tennis). Ter vergelijking, volwassen Amsterdammers betalen jaarlijks gemiddeld €369 aan contributiegelden bij de hockeyclub en €222 aan de tennisclub. Terwijl sporters in Zuid Limburg voor diezelfde sporten respectievelijk €227 en €127 betalen.

Ook kijkend naar de andere sporten liggen de contributiegelden in onze regio netjes rond het landelijk gemiddelde. Checken of jij en je kinderen relatief veel of weinig contributie moeten betalen? In onderstaande grafiek kun je onze contributiegelden vergelijken met het landelijk gemiddelde en die in de duurste (Amsterdam) en goedkoopste (Zuid Limburg) regio’s:

Meer over

Sport