Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist je dit? Deze 10 bekende sporters komen uit Apeldoorn

Door Anne Sophie Schotman 10 juli 2017

Dat wij Apeldoorners stuk voor stuk atletische talentjes zijn, wisten we natuurlijk al lang. Maar sommige Apeldoorners hebben het écht ver geschopt op het gebied van sport. Ze hebben een record op hun naam staan, of zelfs een Olympische medaille boven hun bed hangen. We zetten een aantal van deze bekende sporters voor je op een rijtje: 

Pagina 4/10
⟵ swipe swipe ⟶

Ans Schut

Ans Schut sporters
Portret van Ans Schut uit 1972 | Foto: ANP

Voormalig langebaanschaatster Ans Schut (26 november 1944) won tijdens de Olympische Winterspelen van 1968 in Grenoble goud op de 3000 meter. In het jaar daarna kreeg de Apeldoornse het nog voor elkaar om in drie weken tijd vijf keer een wereldrecord te verbeteren, onder andere drie keer op de 3000 meter.

Edward Sturing

Edward Sturing sporters
Edward Sturing voor de eredivisiewedstrijd Vitesse-NAC in 2008. Foto: ANP

Voetballer Edward Sturing (13 juni 1963) begon in de jeugd van de Apeldoornse Boys en speelde als professioneel voetballer voor De Graafschap, Vitesse en het Nederlands elftal.

Na zijn carrière als speler was hij lange tijd trainer bij Vitesse en FC Volendam. Na een jaar FC Volendam keerde hij terug naar Vitesse, waar hij momenteel assistenttrainer van het eerste elftal is. In 2016 heeft Vitesse de Noord-tribune in het GelreDome naar Edward vernoemd.

Peter Bosz

Peter Bosz sporters
Coach Peter Bosz als blijkt dat Ajax naar de finale van de Europa League gaat (mei 2017) | Foto: ANP

Peter Bosz (21 november 1963) is een voetbalcoach en voormalig profvoetballer. De Apeldoorner voetbalde vroeger samen met Edward Sturing bij de Apeldoornse Boys. Daarna kwam hij terecht bij Vitesse, AGOVV, Feyenoord, SC Toulon, het Japanse JEF United en andere clubs.

Hierna begon Peter zijn trainerscarrière bij AGOVV, om vervolgens hoofdcoach te worden van onder meer De Graafschap, Vitesse, Maccabi Tel Aviv, AFC Ajax, Borussia Dortmund en nu Bayern Leverkusen.

Léon van Bon

Leon van Bon sporters
Léon van Bon, blij met zijn winst op de Paris-Nice Cyclying Tour (2004) | Foto: EPA

Wielrenner Léon van Bon (28 januari 1972) werd geboren in Asperen, maar verhuisde na een half jaar naar Apeldoorn. Hij begon als kind met wielrennen bij Wielervereniging De Adelaar.

Als professioneel wielrenner won hij onder andere twee etappes in de Tour de France, werd hij twee keer Nederlands kampioen en sleepte hij een zilveren Olympische medaille in de wacht tijdens de Olympische Spelen in Barcelona (1992). Tegenwoordig is Léon van Bon fotograaf.  

Gert-Jan Liefers

Gert-Jan Liefers sporters
Gert-Jan Liefers haalde in 2004 met gemak de finale van de 1500 meter op de Olympische Spelen in Athene. Foto: ANP

Atleet en Apeldoorner Gert-Jan Liefers (26 september 1978) is gespecialiseerd in de 1500 meter, 5000 meter en in veldlopen. In Nederland is hij momenteel recordhouder op de 1500 meter, de Engelse mijl (1609 meter), de 2000 meter en de 3000 meter.

Op de Olympische Spelen in Athene in 2004 werd Gert-Jan achtste op de 1500 m. De atleet doet tegenwoordig nog steeds mee aan hardloopwedstrijden in Nederland.

Demy de Zeeuw

Demy de Zeeuw sporters
Demy de Zeeuw scoort voor RSC Anderlecht tijdens de UEFA Champions League (2013) | Foto: EPA

Voormalig professioneel voetballer Demy de Zeeuw (26 mei 1983) begon zijn carrière als jeugdspeler bij WSV en AGOVV. Tussen 2001 en 2015 speelde hij onder andere voor Go Ahead Eagles, AZ, Ajax Anderlecht en NAC Breda. Ook speelde hij 27 interlands voor het Nederlands elftal.

In 2013 ontwikkelde de Apeldoorner met voetballers Eljero Elia en Gregory van der Wiel het populaire kledingmerk BALR. Tegenwoordig heeft Demy zich toegelegd op het zakenleven.

Eelco Sintnicolaas

Eelco Sintnicolaas sporters
Eelco Sintnicolaas aan het hoogspringen op het EK Atletiek in het Olympisch Stadion (2016) | Foto: ANP

Geen Apeldoorner, maar wel heel erg aan Apeldoorn verbonden. Atleet Eelco Sintnicolaas (7 april 1987) werd geboren in Dordrecht maar verhuisde als kind al naar Vaassen. Hij sloot zich op zijn tiende aan bij AV’34, waar hij overigens nog steeds bij aangesloten is, en specialiseerde zich in het onderdeel de meerkamp. Eelco is tweevoudig Olympiër, Europees indoorkampioen (in 2013) en Nederlands recordhouder op de meerkamp.

Nu heeft Eelco zijn aandacht gericht op de Olympische Spelen in Tokyo in 2020, waar hij nog één keer wil knallen.

Steven Berghuis

Steven Berghuis sporters
Apeldoorner Steven Berghuis tijdens een training van Feyenoord (2016) | Foto: ANP

Steven Berghuis (19 december 1991) voetbalde bij WSV voor hij naar de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles ging. Hij speelde daarna een tijd voor FC Twente en AZ, waarna hij een contract tekende bij Watford FC. De Engelse club betaalde AZ naar verluidt €6.500.000 (!) voor de speler.

Tijdens zijn tijd bij Watford werd de Apeldoorner in 2016 verhuurd aan Feyenoord. En dat beviel goed, want op dit moment is Feyenoord in onderhandeling om de voetballer van Watford over te nemen.

Marije van Hunenstijn

Marije van Hunenstijn sporters
Marije van Hunenstijn (in het midden) in actie tijdens de halve finale 100 meter op het NK Atletiek (2016) | Foto: ANP

De jongste uit het lijstje. Marije van Hunenstijn (2 maart 1995) is een atlete die zich heeft gespecialiseerd in de sprint en hordelopen.

Tijdens het EK in Amsterdam vorig jaar hielp Marije het Nederlandse team op de 4 x 100 meter estafette naar de finale. Dafne Schippers hielp de ploeg vervolgens naar de overwinning. Een Apeldoornse om in de gaten te houden dus!

Kevin Diks

kevin diks
Kevin Diks (links) is een profvoetballer uit Apeldoorn. foto ANP

Kevin Diks uit Apeldoorn begon zijn voetbalcarrière bij VIOS Vaassen. Vanuit daar werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van AGOVV. Zijn basisdebuut volgde in 2014 bij PEC Zwolle en later voetbalde hij voor onder meer Vitesse en Feyenoord.

Pagina 4/10
⟵ swipe swipe ⟶

adv.