‘Apeldoorn, stad in het groen’, ‘Stad op de Veluwe’, ‘Koninklijk Apeldoorn’, een stads dorp of dorpse stad. Hoe je onze stad ook omschrijft, we hebben het allemaal over dezelfde. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over Apeldoorn? Op deze pagina vind je feiten, cijfers en weetjes. Praktisch of grappig. Veel plezier!


Apeldoorn heeft ongeveer 160.000 inwoners. Daarmee staat de stad qua inwoneraantal op de elfde plaats van Nederland. Het aantal mannen en vrouwen is redelijk in evenwicht. 49,56 procent van de Apeldoorners is man en 50,44 procent is vrouw.

potlood Apeldoorn
foto: Imre Stuifmeel

Apeldoorn telt 70.266 huishoudens met een gemiddelde grootte van 2.2 gezinsleden. Van deze 70.266 huishoudens hebben er 24.034 kinderen en hebben 21.909 huishoudens geen kinderen. De resterende 24.323 huishoudens betreft éénpersoonshuishoudens. Met 44.8% zijn de meeste personen ongehuwd. Daarnaast is 8.0% procent van de inwoners gescheiden en 5.5% verweduwd (bron: www.oozo.nl).

Dorp of stad

Hoewel ‘we’ geen stadsrechten hebben en Apeldoorn af en toe nog steeds een bepaalde dorpse truttigheid wordt verweten, kan het echt niet meer Apeldoorn een dorp te noemen. Apeldoorn heeft het op één na meest gevarieerde winkelaanbod van Nederland (bron: CBS). Wij, van indebuurt Apeldoorn, gaan je daar alles over vertellen.

Attracties

Apeldoorn heeft veel leuke attracties. Denk maar eens aan de Apenheul of familiepretpark Julianatoren. Maar vergeet ook niet Paleis Het Loo, een ritje met de stoomtrein van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij of de kroondomeinen als je van groen houdt.

Paleis Het Loo in Apeldoorn
Paleis Het Loo in Apeldoorn

Wat je verder nog moet weten:

raadhuisplein-apeldoorn
Het Raadhuisplein

En natuurlijk, Apeldoorn is bekend van ‘Even Apeldoorn bellen…‘ Dit jaar werd alweer de zestigste commercial opgenomen.