Yvonne en Fred van Wijnhandel ’t Okshoofd: “Alles wat hier in de winkel staat lusten we”

Aangeboden door Wijnhandel & Slijterij ’t Okshoofd 24 november 2017

Fred (59) en Yvonne (57) van Asselt waren net twintigers toen ze in 1982 wijnhandel ’t Okshoofd overnamen. Vijfendertig jaar later is de slijterij nog steeds een begrip in Apeldoorn. Fred en Yvonne vertellen hoe ze van lambrusco-drinkers veranderden in professionele wijnkenners. 

Ontstaan

Fred en Yvonne waren respectievelijk 24 en 22 jaar oud toen ze wijnhandel ’t Okshoofd overnamen van de vorige eigenaar, Jan Ossenkoppele. “Hij was een kruidenierszoon, maar altijd al meer geïnteresseerd in wijn. Dus hij nam niet de kruidenierswinkel van zijn ouders over, maar begon in 1961 zelf een wijnhandel in Apeldoorn Zuid.”

Hij noemde zijn zaak ’t Okshoofd, naar de naam van een houten wijnvat waar zo’n 225 liter wijn in bewaard wordt. Achttien jaar bleef Jan in Zuid gevestigd, tot hij in 1973 een vergunning kreeg voor het huidige pand aan de Sprengenweg.

't Okshoofd Apeldoorn
Foto: indebuurt.nl

Aan de studie

Toen hij negen jaar aan de Sprengenweg zat vond Jan het welletjes. “’t Okshoofd kwam toen op ons pad,” zegt Fred. “Mijn zus en zwager waren lid van de Apeldoornse Slijtersgilde. Ze hoorden dat Ossenkoppele wilde stoppen en mijn zwager vroeg aan ons of het niets voor ons was. Mijn ouders hadden altijd een bakkerswinkel gehad en het zelfstandig ondernemerschap trok me erg aan.”

‘Toen wij ’t Okshoofd in de jaren 80 overnamen werd wijn steeds populairder.’

“We waren geen wijnkenners. Dronken voor die tijd lambrusco en een biertje. Verder niet eigenlijk,” lacht Fred. “Dit kwam toevallig op ons pad.” “Dus,” zegt Yvonne, “moesten we aan de studie. We hebben toen beiden het slijtersvakdiploma gehaald.” De heer Ossenkoppele liep nog een jaar mee op de werkvloer om de twee jonge ondernemers de kneepjes van het vak mee te geven. Yvonne studeerde door voor vinoloog en Fred richtte zich op gedistilleerde dranken. “Toen is de passie voor drank snel gegroeid. Het is echt een mooi vak.”

“In de jaren 60 en 70 was de wijnconsumptie niet zo groot,” vertelt Fred. “Toen wij ’t Okshoofd in de jaren 80 overnamen werd wijn steeds populairder. We begonnen dus in een goede tijd.” Wat Apeldoorners voor die tijd dan dronken? Lachend: “Cola-tic. Of een pilsje.”

't Okshoofd
Foto: indebuurt.nl

Het goede leven

Het mooiste aan hun vak vinden de twee de veelzijdigheid. “Je verkoopt een product,” zegt Fred, “dat vanuit de hele wereld komt. En drank, ook speciaalbier bijvoorbeeld, gaat altijd samen met goede dingen. Proeverijtjes, lekker eten. Wat ons dan ook kenmerkt is het uitgebreide assortiment, de kwaliteit van het aanbod, onze kennis en onze onafhankelijkheid. Wij zijn nooit verplicht om iets op te nemen in het assortiment.”

‘Een patatje met blijft een patatje met. Wijn is altijd anders.’

“Belangrijk voor ons is het contact met mensen,” vult Yvonne aan. “Dat, en de aandacht voor presentatie. Als een klant een cadeau koopt hebben we veel manieren om het origineel te verpakken. We hebben het eigenlijk altijd naar ons zin. Dit vak leeft. Verandert. Een patatje met blijft een patatje met. Wijn is altijd anders.”

Aanraders

Persoonlijke favorieten van de twee wijnkenners zijn op dit moment de de rode shiraz van Whistling Duck en de Grange des Dames Rouge uit 2015. “Je koopt vooral in op eigen smaak, de mooie wijnen die we tegenkomen op beurzen. En natuurlijk bedenk je ook welke wijnen goed zullen verkopen, maar alles wat hier in de winkel staat lusten we. Daarom kunnen we er ook veel over vertellen. Alles is geproefd en goedgekeurd.”

Blijft ’t Okshoofd nog generaties lang van de familie van Asselt? “Nee,” schat Yvonne. “Onze kinderen zijn allemaal heel ondernemend, maar hun passie ligt niet hier. Maar wij gaan voorlopig nog lekker door hoor, het is nog veel te leuk!”

Wijnhandel & Slijterij ’t Okshoofd slijterijen

vandaag gesloten

​Sprengenweg 26, Apeldoorn

Bekijk meer:slijterijen