Ervaringsdeskundigen helpen Apeldoorners na de dood van hun partner

Aangeboden door De Kap 19 februari 2019

Vrijwilligers Marian Kamphorst en Anneke Overwijn van De Kap ondersteunen mensen die hun partner zijn verloren. We spraken hen over het delen van verdriet, over rouw en over goedbedoelde adviezen.

Ervaringsdeskundigen

“Je kunt je bijna niet voorbereiden op het verlies van je partner,” zegt Anneke. “Als het gebeurt, kunnen er verschillende en hevige emoties opspelen: verwarring, paniek, boosheid. Van die boosheid schrik je, raak je nog meer in de war. Je denkt ‘het komt nooit meer goed’.” Marian: “Iemand die het ook heeft meegemaakt, weet hoe het is.”

Marian en Anneke zijn verbonden aan de Kap, de organisatie die mantelzorgers en vrijwilligers ondersteunt. “We zijn ervaringsdeskundigen bij de bezoekdienst na partnerverlies en organiseren maandelijks een koffieochtend,” legt Marian uit. “Velen denken dat je anderen niet met je verdriet of je verhaal mag belasten. Als we ze spreken, dan horen we vaak opgelucht ‘hier zijn mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en die me begrijpen’. Het is niet gek dat je je niet kunt concentreren, dat je de overledene soms nog ziet, dat je om het minste of geringste kan huilen of dat goedbedoelde adviezen van anderen soms vervelend overkomen.”

‘Er bestaat geen recept voor wat je moet doen om weer verder te kunnen’

Niet alleen

“Eerder was de partner er met wie je alles kon delen,” zegt Anneke. “Nu kunnen wij er voor de ander zijn om het verhaal aan te horen. We helpen mensen weer op weg in het leven. Het is ook verwerking voor mijzelf. Soms hoor ik een verhaal en schiet ik zelf vol. Maar dat is dan maar zo.”

“Bij iedereen gaat het proces van rouw anders,” legt Marian uit. “Er bestaat geen recept voor wat je moet doen om weer verder te kunnen. De omgeving heeft misschien allerlei ideeën over hoe het moet, maar zij hebben het niet meegemaakt. Toch sta je er niet alleen voor.”

Contact opnemen

Wil jij je verhaal kwijt na het verlies van je partner? De vrijwilligers van de Kap snappen wat je meemaakt en bieden graag een luisterend oor. Neem contact op met de Kap door een mail te sturen naar [email protected] of bel naar 055-529 55 20. Een vrijwilliger van de bezoekdienst bezoekt u in overleg één of twee keer per maand gedurende ongeveer een jaar. Elke vrijwilliger is zoals Anneke en Marian ervaringsdeskundige en opgeleid om je te begeleiden.

Je bent ook altijd welkom om binnen te lopen tijdens de maandelijkse koffieochtenden voor weduwen en weduwnaars. Kijk op de agenda om te zien wanneer de volgende is. Meer informatie over de Kap vind je op www.dekap.nl.

Hetty van der Veen De Kap

De Kap helpt bij thuissterven: ‘Hoe sneller wij kunnen helpen, hoe langer de mantelzorger het volhoudt’

We gingen in gesprek met coördinator palliatieve terminale zorg Hetty van der Veen (50) van De Kap. ...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Kap. Meer over De Kap ontdekken?

De Kap zorg

Nu gesloten08:30 - 17:00

Regentesselaan 2-B, Apeldoorn

Bekijk meer:zorg

adv.