Stef is jongerenbegeleider: ‘Je moet écht wel stevig in je schoenen staan’

Aangeboden door Riwis Zorg & Welzijn

Jongerenbegeleider Stef Willemsen | Fotografie: Floyd Simons

“Wat ik mooi vind aan werken bij Riwis is dat je écht naast de jongeren gaat staan. Je werkt samen.” Stef Willemsen is een ervaren jongerenbegeleider bij Riwis Zorg & Welzijn. Hij werkt bijna anderhalf jaar op locatie De Bovenkruier in Apeldoorn.

Stef: “Je moet écht wel stevig in je schoenen staan om met deze groep aan het werk te gaan. Maar als je dat doet en een band met de jongeren opbouwt, dan is het een geweldige baan. Je kunt de jongeren stabiliteit bieden, een stap verder helpen en samen obstakels overwinnen.”

Stef vervolgt: “Ik kom uit een familie waarin het vanzelfsprekend is om kinderen met problemen op te vangen. Mijn ouders hebben drie pleegkinderen thuis. Zij zijn niet anders dan wij, alleen hebben ze een andere instabiele achtergrond. Dat kan van alles zijn. Misbruik, thuis onhandelbaar, verstrikt in een vechtscheiding. Wel allemaal nare dingen natuurlijk. Toen ik een paar jaar geleden de kans kreeg om een BBL-opleiding (MMZ) te doen in een gezinshuis, heb ik dat gelijk gedaan. Anderhalf jaar geleden was het voor mij een goed moment om een nieuwe stap te zetten en toen kwam er een vacature voorbij aan De Bovenkruier bij Riwis Zorg & Welzijn.”

Lees verder onder de afbeelding >

Locatie De Bovenkruier | Beeld via Riwis

Team in opbouw

Wat Stef vooral aantrok was dat hij met jongeren kon gaan werken. Er wonen bij De Bovenkruier jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar oud. Stef: “In deze leeftijdsfase kun je veel voor hen betekenen. Toen ik begon met werken bij De Bovenkruier was het team nog in opbouw. Ik zag het als een mooie kans om samen iets op te bouwen en neer te zetten. We hebben sindsdien ook wat wisselingen gehad, dus ik moet eerlijk zeggen dat we nog steeds een team in opbouw zijn.”

Enkele nieuwe mensen pasten toch minder goed bij de soms best heftige doelgroep. “We hadden een paar collega’s met een goede vooropleiding, maar nog niet zoveel ervaring. Als je begin twintig bent, is het best lastig om tegenover jongeren van dezelfde leeftijd te staan en hen te vertellen hoe ze dingen moeten doen. Dan kun je wel wat weerstand verwachten. Zij denken dan ook eerst ‘schijt een eind op’. Je moet dan sterk in je schoenen staan. Het is belangrijk om altijd te blijven doen wat je zegt. Als ik bijvoorbeeld niet zeker weet of ik een afspraak of belofte kan nakomen, dan geef ik dat vaak direct al aan. Zo bouw je langzaamaan vertrouwen op. Vanuit dat vertrouwen kun je dan verder bouwen.”

Je moet bepaalde aspecten wel los kunnen laten

“Ik vind het werk niet moeilijk, want het ligt me echt, maar ik kan me wel voorstellen dat het lastig kan zijn voor iemand. Verbale agressie komt voor, suïcidepogingen, automutilatie. Je moet wel tegen bepaalde aspecten kunnen en los kunnen laten. Omdat het mensenwerk is, kun je niet altijd zomaar naar huis gaan wanneer de dienst over is. Je moet je dus wel flexibel kunnen opstellen als je dit werk doet.
Een band opbouwen en stappen maken.”

Jongeren hebben bij De Bovenkruier alle kansen om zich te ontwikkelen. Stef: “Het is mooi om samen stappen vooruit te zetten en aan ontwikkelingen te werken. Daarvoor heb je wel een lange en duurzame vertrouwensrelatie met de jongeren nodig. Dan zie je ook waar je het voor doet. Ik vind het erg mooi om te zien wanneer jongeren in hun traject groeien en weer stappen maken in de maatschappij. Het zorgt ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga.”

Stef vindt een probleem in de zorg dat steeds vaker mensen als zzp-er gaan werken. “Als zzp-er ben je er vaak maar even, waardoor je geen band opbouwt met de cliënten. Natuurlijk is het voor jezelf relaxter. Je kunt kiezen wanneer je wilt werken en verdient soms iets beter, maar voor het traject van een jongere is het niet bevorderend. Zij komen niet verder als er altijd wisselende begeleiders zijn, en dat is juist wel hetgeen wat ik zo belangrijk vind in dit werk.”

Geloof in eigen kunnen

Een ander aspect dat Stef fijn vindt aan werken bij Riwis is dat je echt naast de jongere staat. “Niet erboven. Je doet het echt samen. Daar staat de Riwis-slogan ‘Geloof in eigen kunnen’ voor mij ook voor. Dat vind ik mooi. Je krijgt ook cursussen IRB (Individuele Rehabilitatie Benadering), zodat je samen met jongeren nog beter kunt bepalen waar het doel ligt en wat obstakels zijn. Veel jongeren hebben in hun hoofd wat ze willen, maar hoe je er komt is lastiger. Met deze methode maak je het visueler, wat voor veel van deze jongeren beter werkt.”

“Bij Riwis kun je jezelf als begeleider ook continu ontwikkelen als je daar behoefte aan hebt. Dat vind ik echt een verschil vergeleken met andere organisaties. Je kunt je namelijk regelmatig opgeven voor allerlei cursussen en trainingen. Ook krijgt iedereen agressietrainingen en BHV (bedrijfshulpverlening) natuurlijk, maar je kunt ook verdiepende trainingen volgen.”

Nieuwe collega

Heeft dit verhaal jouw interesse gewekt voor werken als jongerenbegeleider? Goed nieuws, er staat nu een mooie vacature bij De Bovenkruier open! Stef: “Het liefst zouden we wel wat meer ervaren collega’s hebben in ons team op dit moment. Je hebt namelijk een goede balans in je team nodig. Dus sta jij sterk in je schoenen, ken je het vak van jongerenbegeleider en wil jij, net als ik, onze jongeren een stap verder helpen in de maatschappij? Solliciteer dan op onze vacature bij locatie De Bovenkruier in Apeldoorn.”

Meer informatie

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

Riwis Zorg & Welzijn

De Bovenkruier Bij de beschermd wonen locatie De Bovenkruier in Apeldoorn wonen 25 jongeren tussen…

 • Parttime
 • Geplaatst op 10 januari 2023

Topper

Riwis Zorg & Welzijn

De Bovenkruier 57, 7323 AJ Apeldoorn

Meer informatie

Riwis Zorg & Welzijn

De Bovenkruier 57, 7323 AJ Apeldoorn

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Paaskermis Deventer 2023: dit is er te doen en zo krijg je korting”

Paaskermis Deventer 2023: dit is er te doen en zo krijg je korting

Aangeboden door Kermis Deventer

Ga naar “Tof! Hier in Apeldoorn kun je al wandelend theater zien”

Tof! Hier in Apeldoorn kun je al wandelend theater zien

Aangeboden door GIGANT

Ga naar “Vier het paasweekend met extra veel lente inspiratie voor thuis bij Eijerkamp”

Vier het paasweekend met extra veel lente inspiratie voor thuis bij Eijerkamp

Aangeboden door Eijerkamp Zutphen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Blue Band roombeter plantaardige variatie van € 6,38 voor € 3,19”

Alle Blue Band roombeter plantaardige variatie van € 6,38 voor € 3,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Page compleet schoon 24 rollen en sensitive 16 rollen van € 33,98 voor € 16,99”

Page compleet schoon 24 rollen en sensitive 16 rollen van € 33,98 voor € 16,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle 0.0 pilsener van € 11,70 voor € 5,85”

Alle 0.0 pilsener van € 11,70 voor € 5,85

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Dreft handafwas van € 10,78 voor € 5,39”

Alle Dreft handafwas van € 10,78 voor € 5,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Vacatures

Ga naar “Bevlogen en actiegerichte directeur Don Bosco Apeldoorn”

Bevlogen en actiegerichte directeur Don Bosco Apeldoorn

 • Don Bosco Apeldoorn
 • Parttime
Ga naar “Zij-instromer onderwijs”

Zij-instromer onderwijs

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Schoonmaker studentencampus”

Schoonmaker studentencampus

 • Domica Apeldoorn
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Helpende in de ouderenzorg”

Helpende in de ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Product Manager”

Product Manager

 • Kamphorst Personeel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Maaiveld Festival”

Maaiveld Festival

 • CODA
 • Van 18 mei t/m 19 mei
Maaiveld Festival 2023 in Apeldoorn

Topper

Ga naar “Drakenbootfestival 2023”

Drakenbootfestival 2023

 • Van 16 jun t/m 18 jun
Drakenbootfestival 2019
Ga naar “Cultuur bij je buur 2023”

Cultuur bij je buur 2023

 • Van 15 apr t/m 16 apr
the lot cultuur bij je buur
Ga naar “het Stadsfeest”

het Stadsfeest

 • Theater & Concert Orpheus
 • Van 22 apr t/m 23 apr
het stadsfeest 22 april 2023
Ga naar “Record Store Day 2023”

Record Store Day 2023

 • Mansion24
 • 22 april 2023
plato apeldoorn mansion24