Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kapperszaak Dullers bestaat 110 jaar: ‘Mijn opa werd in 1948 wereldkampioen’

Aangeboden door Dullers kappers 19 oktober 2019

In 1909 opent overgroot-opa Duller zijn gelijknamige kapperszaak in Beverwijk. Nu, 110 jaar later, is Dullers een echt begrip in Apeldoorn. We praten met de glunderende vierde generatie Chris Duller (48). “Het is zo’n ontzettend gaaf vak.”

Kapperszaak Dullers heeft zijn 110-de verjaardag gevierd met winacties voor klanten en een expositie met oude foto’s van Dullers in de zaak. “Het honderdjarig bestaan is destijds stilletjes aan ons voorbij gegaan, we waren er niet echt mee bezig en toen was ineens het jaar om”, zegt Chris. Inmiddels is hij “op een leeftijd dat hij zich voor geschiedenis gaat interesseren” en ook zijn team vond dat hij dit bijzondere jubileum niet zomaar stilletjes voorbij kon laten gaan.

foto Dullers
foto indebuurt
foto Dullers
foto Dullers
foto indebuurt
dullers
foto Dullers

Bij de tijd

Maak je nu een afspraak bij Dullers, dan word je niet alleen voorzien van een nieuw, fris kapsel, maar ook je inwendige mens wordt verzorgd. Met verse biologische theeën, de lekkerste cappuccino en een stuk vers gebakken bio brownie of wortelcake. Die lekkernijen worden gebakken in de oven van het nieuwe keukentje dat kortgeleden geplaatst is in de zaak.

‘In hun tijd waren mijn vader, opa en overgroot-opa helemaal up-to-date’

Met dit stukje extra service en ‘beleving’ is Dullers helemaal bij de tijd, net zoals de voorgaande generaties Duller. “In hun tijd waren mijn vader, opa en overgroot-opa helemaal up-to-date”, zegt Chris. “Zoals toen mijn opa verhuisde naar het PGEM-gebouw aan de Hoofdstraat, dat toen net nieuw was.”

dullers
Van links naar rechts: overgroot-opa, opa en vader Bob Duller. foto Dullers

Vier generaties

Chris Duller is de vierde generatie van Dullers kappers. Overgroot-opa Duller opende zijn eerste zaak in 1909 in Beverwijk. “Hij was begrafenisondernemer en barbier, een hele gangbare combinatie in die tijd”, weet Chris. In 1924 volgde een salon in IJmuiden, die opa Duller overnam. “In 1942 werd die kapsalon geëvacueerd (tijdens de Tweede Wereldoorlog, red.) en mijn opa vertrok met al zijn personeel naar Apeldoorn. Hem kennende zal hij hun allemaal met familie geholpen hebben bij het vinden van een woonruimte.”

In eerste instantie zat Dullers aan Hoofdstraat 69, op de plek waar nu Oranjerie zit. “In 1955 verhuisde het naar het nieuwbouwpand van PGEM. Er openden ook salons in het Rijnhotel, Hilton in Rotterdam en aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. In 1961 kwam mijn vader Bob, na zijn opleiding in Den Haag, Amsterdam en een paar jaar in Bern en Rotterdam gewerkt te hebben, in de zaak werken. In 1973 nam hij de zaak over.

Duller aan de Hoofdstraat, onder PGEM. foto CODA Beeldbank
Bob Duller aan de Hoofdstraat
De jonge Chris aan het werk
Ter gelegenheid van het bezoek van Sint Nicolaas, draaiorgelman Peter Hurenkamp met draaiorgel bij kapsalon Duller in het PGEM gebouw. Naast Peter Hurenkamp de heer Bob Duller, op de voorgrond zijn kinderen Christopher en Ophelie. foto CODA Beeldbank

“Mijn vader deed in het verleden vaak met aan modeshow Haute Coiffure Française om nieuwe kapsels te showen. Als hij terugkwam naar Apeldoorn, stonden mensen in de rij om die kapsels bij zichzelf te laten aanmeten.”

Jarenlang bestierden Bob en zoon Chris samen de salon, tot 2005, toen de zaak verhuisde naar het toen gloednieuwe pand aan de Roggestraat. “Mijn vader was destijds al een tijd ziek en heeft de opening van de zaak helaas net niet meegekregen”, zegt Chris. “Wat ik wel heel fijn vind is dat mijn zus en moeder hier toen nog werkten. Zij hebben hier tot twee jaar geleden nog gewerkt.

Het was een gok om hier te gaan zitten, alles was hier nog nieuw en leeg. Maar vanaf het begin ging het meteen heel erg goed. De zaak liep vanaf het begin meteen heel erg goed. Oude klanten (ook veel van mijn vader) zijn meegegaan en we hebben veel nieuwe klanten aangetrokken.”

‘Mijn opa was een hele grote’

dullersTerug naar vroeger. “Mijn opa was een hele grote”, zegt Chris. In 1948 werd hij wereldkampioen in Parijs.” Hij pakt er een met aquarel geschilderd diploma bij. “Slagleggen heb ik nog van hem geleerd.”

Het was een tamelijke vanzelfsprekendheid dat Chris ook naar de kappersopleiding ging. Zijn droom was om in de zaak te gaan werken en het uiteindelijk voort te zetten. Ook hij viel in de prijzen: al in 1995 won hij de Avant Garde Coiffure Award, bij zijn allereerste deelname.

Mensen blij maken

“Het is een ontzettend gaaf vak. En ik hou ervan om met m’n handen te werken. Bovendien is mensen blij maken en met ze praten fijn.

‘Je kunt als kapper mensen echt anders laten voelen’

Je kunt als kapper mensen echt anders laten voelen. Dat zullen anderen uit het vak met mij beamen. Je voelt het aan of iemand die de zaak in komt lopen, zich wel of niet goed voelt. De eerste vijftien jaar overigens nog niet, dan ben je voornamelijk met de techniek bezig.

dullers
Chris in zijn zaak. foto Dullers

Tegenwoordig voel ik dat wel. En kun je iemand die met ‘hangende schouders’ binnenkomt, door een nieuw kapsel open en vol zelfvertrouwen weer naar buiten zien lopen.”

Of er een vijfde generatie Dullers volgt? Wie weet… “Mijn zoons zijn 9 en 11 en de jongste had laatst gel in zijn haar gedaan. Ik zei tegen mijn zoon ‘Wauw, wat zit je haar mooi.’ Toen zei hij later ‘Papa, zal ik bij je in de zaak komen werken? En dan bij iedereen gel in het haar doen’”, lacht Chris.

“Ook pakte hij laatst een keer de föhn. Mijn zoon begon ongevraagd bij een klant het haar te föhnen. Uit het niets”, lacht hij. “Het zit er gewoon in…”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Dullers kappers. Meer over Dullers kappers ontdekken?

Dullers kappers

kappers

Geopend09:00 - 17:30

Roggestraat 150, Apeldoorn

Bekijk meer:kappers

adv.