Huis kopen? Een aankoopmakelaar helpt je kritisch te blijven

Dit is een ondernemersbijdrage 22 september 2017

Een kat in de zak kopen is nooit leuk, maar als het om een huis gaat, is het tamelijk rampzalig. Een aankoopmakelaar helpt je bij de aankoop van het huis waar je verliefd op bent geworden kritisch te blijven. Om te voorkomen dat je die kat in de zak koopt.

Twee ton in tien minuten

“Stel: je hebt een leuk huis gezien. Andere mensen hebben dat huis ook gezien. Wat nu? Maar meteen akkoord gaan met de vraagprijs? Bieden?”, zegt Frank Huibers, makelaar bij Tijmen Kroes.

“Ik maak weleens mee dat mensen tien minuten door een huis van twee ton hebben gelopen, weten dat er meer belangstellenden zijn en dan dus maar roepen dat ze het kopen voor de vraagprijs. Dan vraag ik ze of ze ook de eerste de beste broek kopen in een winkel. ‘Nee, ik probeer meerdere’, is dan het antwoord. Maar ze doen het wel met een huis? Ongelooflijk”, lacht Frank. “Als je een een jasje koopt waar later iets mis mee blijkt te zijn is er nog niet veel aan de hand. Maar je koopt niet even een nieuw huis als het vorige niet bevalt.”

Roze bril

“Mensen worden soms zó verliefd op een huis en handelen dan uit emotie. ‘Het voelt goed dus we doen het’. Sommigen zeggen dat ze wel zakelijk kunnen blijven. Maar bij de koop van een huis is het heel moeilijk om zakelijk te blijven”, zegt Frank. “Je ziet heel veel niet. Een aankoopmakelaar helpt je bij het afzetten van de roze bril en zet je met beide benen op de grond.”

‘Je koopt niet even een nieuw huis als het vorige niet bevalt’

Dat is belangrijk, “want bij het kopen van een huis komt zoveel meer kijken dan alleen de prijs. Hoe lang wil je er wonen, in wat voor staat verkeert het huis? Hoe zit het met de omgeving en de plannen daarmee? Het is teveel om te overzien allemaal voor de koper, vooral als het een eerste huis betreft.”

De juiste vragen

Belangrijk om te weten is dat een verkoper niet alleen een meldingsplicht heeft -bijvoorbeeld over verborgen gebreken in het huis-, maar een koper ook een onderzoeksplicht. “Het is belangrijk dat je de juiste vragen stelt. Misschien zijn de kozijnen rot, de cv-ketel oud en aan vervanging toe of is de bodem verontreinigd.

Iemand die al eerder een huis heeft gekocht, weet er natuurlijk iets meer vanaf, maar zoals het tien jaar geleden ging, gaat het nu niet meer natuurlijk. De markt verandert, de wetgeving verandert. Een aankoopmakelaar weet hier alles van.”

aankoopmakelaar
foto indebuurt.nl

Vraagprijs

“Juist nu is het belangrijk een aankoopmakelaar in te schakelen, want er is op dit moment veel vraag naar koophuizen. De prijzen schieten omhoog. Maar: de vraagprijs zegt niks en staat niet perse gelijk aan de daadwerkelijke waarde van een huis. Wat moet er nog aan een huis gebeuren?

Natuurlijk kost zo’n makelaar inhuren geld. Maar we hebben het laten onderzoeken en wat blijkt: mensen betalen gemiddeld minder voor een huis als ze een aankoopmakelaar hebben ingeschakeld. Je doet dus een investering waar je uiteindelijk beter van wordt. Een aankoopmakelaar kan je zomaar €10.000 helpen besparen op de aankoop van een huis. Dat is procentueel niet veel op twee of tweeënhalve ton, maar in absolute bedragen natuurlijk wel.

‘Het is teveel om te overzien allemaal voor de koper’

Hoeveel geld je uitgeeft aan een aankoopmakelaar bepaal je zelf. Je kunt ons vanaf het zoektraject tot aan het onderhandelingstraject laten meelopen, of pas vanaf het moment dat je één huis hebt uitgekozen.”

In de schoenen van de koper

Een aankoopmakelaar doet in wezen het tegenovergestelde van een verkoopmakelaar, zegt Frank. “Die laatste benadert alles in en rond een huis positief. Hij of zij vindt het wel best als je binnen tien minuten zegt dat je het huis wilt kopen. Een aankoopmakelaar bekijkt de boel juist met een vergrootglas, onderzoekt alles kritisch.

Daarvoor doe je wel gekke dingen; half uit een raam of aan een dakgoot hangen om te zien of ‘ie goed is. Ik kijk niet naar de kleur van een badkamertegel maar wel of ‘ie goed vast zit. Sommige mensen vragen echter wel naar mijn advies bij hun vloerkeuze of hoe ze hun nieuwe keuken moeten laten indelen. Voor als ze het ooit weer willen verkopen bijvoorbeeld.

‘Een aankoopmakelaar kan je zomaar €10.000 helpen besparen op de aankoop van een huis’

Ik probeer me altijd in de schoenen van de koper te verplaatsen. ‘Wat zou voor mij belangrijk zijn?’ Het ene is niet beter dan het andere. Als iemand twee linkerhanden heeft, raad ik diegene niet aan een kluswoning te kopen. Ik vraag ook altijd waar iemand op dat moment woont. Dan weet ik wat ze missen in hun huidige situatie en waarnaar ze op zoek zijn. Zo kom ik nog dichter bij een goed advies.”

Wil je een aankoopmakelaar van NVM inschakelen?

Bekijk dan de aankoopmakelaarcampagne van NVM hier. Zie overigens alle NVM Makelaars in Apeldoorn hier.

Ook goed om te weten

Zaterdag 30 september 2017 is het Open Huizen Dag.