Nieuwbouw in Apeldoorn: zoveel woningen kwamen er vorig jaar bij
Hap, slik, weg. Dat is vaak het tempo waarin woningen in Apeldoorn worden verkocht. Daardoor vissen veel huizenzoekers achter het…
Is er al licht aan de horizon voor huizenzoekers? Dat is nog maar de vraag als je kijkt naar de hoogte van de woningnood. Ook in Apeldoorn blijft het een issue.
Landelijk gezien zijn er 390.000 woningen tekort, blijkt uit de nieuwe Atlas voor Gemeenten. Hiermee is de woningnood een stuk hoger dan werd aangegeven door het ministerie van Binnenlandse Zaken: het gaat om 110.000 adressen meer. Met deze cijfers is de huizencrisis misschien pas in 2030 opgelost.
Woningdruk en woningnood
De onderzoekers hebben de hoogte van de woningnood uitgedrukt in woningdruk. Dit getal staat voor het aantal huishoudens dat in de rij zou staan voor elke honderd woningen. Is het getal hoger dan honderd? Dan is er dus niet voor iedere woningzoeker een huis beschikbaar. Hoe lager het getal, hoe makkelijker het is om een geschikte woning te vinden.
Hoe zit dat in Apeldoorn? Ook hier is de woningdruk hoog. Per 100 woningen zijn er 124 huishoudens, oftewel niet voor elke woningzoekende is er direct een woning beschikbaar.
Tekst loopt door onder het kaartje >
Dat huizenzoekers het niet makkelijk hebben in Apeldoorn is duidelijk. Gelukkig voor hen wordt op sommige plekken in de stad gebouwd. Zo wordt er onder meer gewerkt aan de komst van nieuwe appartementen in het Havenpark, stadswoningen en drive-inwoningen op de plek waar vroeger het Sportfondsenbad stond en naderen de nieuwe stadsvilla’s en appartementen aan het Stationsplein hun voltooiing.
In het nieuwe coalitieakkoord staat dat er tot 2030 zeker 8000 woningen worden toegevoegd aan het woningaanbod in Apeldoorn. Dat worden woningen voor ‘iedereen’. “Van starters tot mensen die zoeken naar een levensloopbestendige woning.”
“Daarnaast zullen we ook met elkaar moeten zoeken naar creatieve en innovatieve oplossingen voor (tijdelijke) huisvesting”, staat er verderop in het coalitieakkoord. “Denk aan familiewoningen op het eigen erf, houtbouw, tiny houses en het stimuleren van doorstroming om zo voor iedereen een passende wooncarrière mogelijk te maken.”
In onze gids
Populaire rubrieken