Wat herken jij? Doe de Apeldoorn Google Earth-quiz en word een pro
Fietsend door Apeldoorn leren we heel wat gebouwen en gebieden kennen. Van voren, de zijkant en van achter. Ben je…
De motregen slaat in je gezicht, je broek regent drie keer per dag nat en je haar schiet al in de krul als je de deur uit loopt. Het is écht herfst. Dat betekent dat je ook de klok weer moet verzetten naar de wintertijd. Wanneer is dat ook alweer?
Voor in je agenda: in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober 2021 wordt de klok een uur verzet. Enne… gaat-ie dan voor- of achteruit?
Nog een keer dat handige ezelsbruggetje om te onthouden: in het voorjaar gaat de klok vooruit. Dat betekent automatisch dat de klok in het najaar een uur teruggezet moet worden. Dus op 31 oktober mag je lekker een uurtje langer slapen (of andere leuke dingen doen)!
Maar hoe wordt de klok op het stationsgebouw, het oude raadhuis en die van de Grote Kerk dan verzet? Klimt er twee keer per jaar iemand met een hoge ladder naar boven toe? Nee, het antwoord is heel simpel. De klokken zijn allemaal radiografisch. Dit zijn klokken die via radiosignalen gelijk worden gezet. Hierdoor gaat alles automatisch en hoeven medewerkers niets te doen.
Alvast voor volgend jaar: in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 maart 2022 gaan de klokken weer vooruit. Alhoewel: er wordt al jaren gesproken om de zomertijd/wintertijd maar af te schaffen. Hoe denk jij daarover?
In onze gids
Populaire rubrieken