Uitslag verkiezingen 2019: zo heeft Apeldoorn gestemd

Door Anne Sophie Schotman 21 maart 2019

Apeldoorn heeft woensdag 20 maart gestemd tijdens de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen 2019. De uitslag is binnen!

Provinciale Staten

In Apeldoorn komt bij de Provinciale Statenverkiezing VVD als winnaar uit de bus met 13,9 procent van de stemmen. Dit is iets minder dan tijdens de verkiezingen vier jaar geleden.

Maar de grootste winnaar is eigenlijk nieuwkomer Forum voor Democratie, die met 13,5 procent van de stemmen op de tweede plaats eindigt.

De derde partij in Apeldoorn is GroenLinks, die met van 5,1 procent van de stemmen in 2015 naar 10,5 procent ging.

Opkomst

De partij die in Gelderland de meeste aanhang verloor is D66. Deze partij eindigde met 7,6 procent van de stemmen, vergeleken bij 13,8 procent in 2015.

De opkomst in Apeldoorn was overigens enorm hoog. 57,4 procent van de stemgerechtigden in onze stad bracht woensdag 20 maart 2019 een stem uit. Vier jaar geleden was dat 48,6 procent!

Let op: het gaat hier om een voorlopige uitslag. De tellers gaan later nogmaals nauwkeurig en per naam tellen. Vrijdag 22 maart volgt de officiële en definitieve uitslag.

Waterschapsverkiezingen

Op de uitslag van de waterschapsverkiezing moeten we nog even wachten. Maandagochtend 25 maart stellen de centraal stembureaus van alle waterschappen in een openbare zitting de uitslag van de verkiezingen per waterschap vast. We houden je op de hoogte!

Wil je meer lezen over de uitslag in Apeldoorn en welke gevolgen dit heeft op de samenstelling van de Eerste Kamer? Lees hier dan verder.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.