Wist je dit? Gratis trouwen in Apeldoorn duurt 600 seconden

Door Natalie Polman 19 oktober 2017

De ‘mooiste dag van je leven’ kent vele soorten en maten: sommigen trouwen groot, groter, grootst en anderen doen het liever gratis. Hoe dat in Apeldoorn gaat als je kosteloos trouwt? Het is op z’n zachtst gezegd eenvoudig: de hele ‘bijeenkomst’ duurt tien minuten en je mag twee mensen meenemen.

In Apeldoorn komt gratis trouwen neer op het volgende. Je kunt terecht op dinsdagochtend om 8.30 of om 9.00 uur en je mag alleen twee getuigen meenemen.

Sober

Gratis trouwen gebeurt niet in het mooie oude Raadhuis. Nee, je trouwt in een kleine spreekkamer in het Stadhuis. De (huwelijks)voltrekking is sober en er wordt geen toespraak gehouden.

Zo onaantrekkelijk mogelijk

Elke gemeente in Nederland is verplicht om een gratis huwelijksvoltrekking aan te bieden. Maar omdat dat voor de gemeente niet voordelig is, proberen ze dat zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. De Volkskrant zocht uit hoe de honderd grootste gemeentes hier mee om gaan.

Mocht je dus gratis willen trouwen in Apeldoorn, moet je genoegen nemen met een sobere (huwelijks)voltrekking van welgeteld zeshonderd seconden.