Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er staat een enorme gorilla op ons stadhuis! Dit is waarom

Door Natalie Polman 17 april 2019

Ineens prijkt daar een enorme gorilla bovenop het torentje van ons stadhuis. Is het King Kong?

Vandaag woensdag 17 april klom hij ineens het torentje van het Apeldoornse stadhuis in. Het blijkt gelukkig geen echte; het gaat om een 10 meter hoge opblaasbare gorilla.

De enorme gorilla blijkt een kunstwerk en is een geschenk van Apenheul aan de binnenstad van Apeldoorn. Het dier draagt de naam Baboe en heeft zelfs een eigen website.

gorilla stadhuis
foto Apeldoorn Marketing

Het is speciaal voor Apeldoorn ontworpen door internationale kunstenares Lisa Roet, die met de aap als muze al verschillende grote steden wereldwijd heeft gesierd.

Apetrots

Centrummanager Hella Soethof is apetrots op het kunstwerk: “Prachtig om zoiets bijzonders en écht Apeldoorns toe te kunnen voegen aan de stad. Vanuit Centrummanagement Apeldoorn hebben we al langer de wens om de natuur op een verrassende, ludieke manier beter zichtbaar te laten zijn in de stad. Dit bijzondere cadeau is een heel mooi begin daarvan. Ik hoop dat inwoners en toeristen net zo enthousiast zijn over het pop-up kunstwerk en het snel komen bewonderen.”

Liefde voor de natuur laten zien in de stad

Roel Welsing, directeur van Apenheul licht de reden achter dit bijzondere cadeau graag toe: “De gemeente Apeldoorn streeft er naar om de natuur beter zichtbaar te laten zijn in de stad. Dat sluit één op één aan bij de missie van Apenheul: het vergroten van de liefde voor de natuur. Wij weten als geen ander hoe zeer je verwonderd bent door de natuur als je daarmee oog in oog staat, zeker met apen! Vandaar dat Apenheul heeft aangeboden om het gemeentehuis als decor te gebruiken voor een kunstwerk.”

Tijdelijk in de binnenstad

gorilla stadhuis
foto Apeldoorn Marketing

Vanaf vandaag 17 april is het kunstwerk te bewonderen op het Marktplein, waar de gorilla de komende zeven maanden zal vertoeven. Het kunstwerk is gemaakt van een duurzaam, brandveilig, waterdicht opblaasbaar materiaal; te vergelijken met een luchtballon. Het is met de hand genaaid en gedetailleerd om textuur en details te creëren. Twee ventilatoren zorgen ervoor dat het kunstwerk opgeblazen blijft. Bij slecht weer – boven windkracht 5 – wordt het kunstwerk neergelaten tot het weer het toelaat om hem weer op te blazen.

‘Het zou kunnen werken als een cultureel icoon, om op die manier nog meer aandacht te vragen voor het belang van natuurbehoud en bescherming van de gorilla’

Het werk blijft eigendom van de kunstenares en kan na de periode in Apeldoorn in andere steden tentoongesteld worden. Kunstenares Lisa Roet heeft al een vervolgbestemming in gedachten: ‘Ik hoop dat dit kunstwerk verder reist naar Taiwan, waar de gorilla Bao Bao uit Apenheul en waar het kunstwerk op gebaseerd is vandaan komt. Het zou kunnen werken als een cultureel icoon, om op die manier nog meer aandacht te vragen voor het belang van natuurbehoud en bescherming van de gorilla.’

Meer natuur in de stad

Het kunstwerk siert vanaf vandaag het Marktplein, maar daar blijft het niet bij. Vanuit Apeldoorn Binnenstad worden de komende maanden verschillende acties en activiteiten georganiseerd rondom het kunstwerk, maar vooral rondom de liefde voor de natuur in de stad. Het kunstwerk is bijvoorbeeld de inspiratiebron voor kleurplatenacties en er zijn plannen voor een duurzame pop-up store.

Lees ook:

Apenheul Bao Bao

Wisseling van de macht: nieuwe gorillabaas Bao Bao laat zich zien

Bao Bao, de nieuwe gorillaleider in Apenheul, stak deze week voor het eerst zijn charmante hoofd naa...
bomen

Apeldoorn krijgt een Bomenparade!

Apeldoorn krijgt een heuse Bomenparade; een reizende outdoor expositie die laat zien hoe belangrijk ...


Meer over Apenheul ontdekken?

Apenheul

dierenopvang

Gesloten09:00 - 18:00

J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn

Bekijk meer:dierenopvang

adv.