Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eendjes voeren? Doe maar niet, vertellen nieuwe borden in Apeldoorn

Door Natalie Polman 17 juni 2019

Eendjes voeren met restjes oud brood blijkt allesbehalve een goede daad. Het haalt zelfs jaren van hun leven af. Daarom zijn er nu borden in Apeldoorn geplaatst met schrikbarende waarschuwingen.

Met je zak oud brood en je kroost naar de dichtstbijzijnde vijver om de eendjes te voeren, doe dat maar niet. Aldus de gemeente en Waterschap Vallei en Veluwe, die borden hebben geplaatst die uitleggen waarom niet.

Te eenzijdig

Zo blijken stadseenden mede door het eten van brood maar zo’n twee tot drie jaar oud te worden, terwijl ze normaal gesproken 15 jaar kunnen worden. Brood is namelijk te eenzijdig voedsel voor de beesten.

Blauwalg en botulisme

Ook zorgt oud brood in het water ervoor dat het water voedselrijker wordt, waardoor de hoeveelheid kroos toeneemt, de kans op blauwalg wordt vergroot en vissen sterven. Daarnaast is rottend brood een voedingsbodem voor botulisme-bacteriën. Watervogels raken verlamd door botulisme en sterven vervolgens door verdrinking.

Geen verbod

In totaal komen er negen borden in Apeldoorn te staan met deze informatie. Het gaat niet om een voerverbod, maar om het bewust maken van mensen”, aldus gemeentewoordvoerder Kirsten Harleman tegen De Stentor.

In Apeldoorn is het dan (nog) niet verboden eendjes te voeren, als je in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West brood in het water gooit, riskeer je een boete van €70,-.

adv.