Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder: er liggen prehistorische grafheuvels achter de Heuvellaan

Door Natalie Polman 4 augustus 2018

In de Indische buurt in Apeldoorn, achter de Heuvellaan (vlakbij de Loolaan) bevinden zich maar liefst vier prehistorische grafheuvels. Dat is bijzonder, zo midden in het centrum. 

Doodgewone heuvels

De grafheuvels bevinden zich in het zogeheten Spainkbos. Jarenlang werd gedacht dat het ging om doodgewone heuvels, de hoogste grafheuvel is zelfs jarenlang gebruikt door kinderen op crossfietsen.

Maar in 2006 werd ontdekt dat het ging om prehistorische grafheuvels, zo’n vierduizend jaar oud. Archeologen constateerden dat de heuvels flink beschadigt waren (deels wegens de crossende kinderen).

Ook zag de omgeving van de heuvels er duizenden jaren geleden anders uit: het was een open plek begroeid met heide en in de omgeving stonden vooral eikenbomen.

grafheuvels
foto Gemeente Apeldoorn

Waarom grafheuvels?

Waarschijnlijk waren grafheuvels bedoeld voor belangrijke doden. Niet elke dode kreeg namelijk een heuvel; ook gewone graven kwamen voor. De doden die werden begraven in een grafheuvel kregen soms voorwerpen mee of zelfs eten en drinken voor de reis naar het hiernamaals. Zo’n duizend jaar na de eerste begrafenissen in deze heuvels werden doden gecremeerd; ook in één van de grafheuvels in het Spainkbos zijn crematieresten gevonden.

Grafheuvels bekijken

Wil je de grafheuvels met eigen ogen zien, kan dat. Ze zijn – te voet – via de Heuvellaan of de hondenuitlaatplaats aan de Bosweg (vlak naast basisschool De Heuvellaan) te bereiken.

Eroverheen crossen kan – natuurlijk – niet meer; ter bescherming zijn er een lage hekwerken om de heuvels gezet en ook is er een informatiebord geplaatst. Het schijnt trouwens dat hier vier heuvels liggen, maar er zijn er slechts drie te zien.

Apeldoorn is trouwens een van de Nederlandse gemeenten met de meeste grafheuvels. In de gemeente zijn meer dan 150 prehistorische grafheuvels bekend. Maar de locatie van de grafheuvels in het Spainkbos, zo midden in de stad, is dus extra bijzonder.

galgenberg

Toen in Apeldoorn: de Galgenberg

Je bent lekker aan het wandelen en ineens kom je iets vreemds tegen. Althans; iets wat er niet natuu...

adv.