Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Apeldoorn is de meest gemiddelde gemeente van Nederland

Door Natalie Polman 1 maart 2018

Apeldoorn is als Nederland in het klein; het is de meest gemiddelde gemeente van Nederland. Dat zegt consumentenonderzoeksbureau Whooz.

Whooz onderzocht aan de hand van veertien consumententypes (bijvoorbeeld Jonge Digitalen, Samen Starten, Modale Koopgezinnen en Elitaire Topklasse) welke van alle 380 Nederlandse gemeenten het meest lijkt op het Nederlandse gemiddelde.

Goede mix

Wat blijkt: de Apeldoornse consumentenverdeling lijkt het meest op de gemiddelde verdeling in Nederland. “Als stad in een landelijke omgeving zonder universiteit blijkt Apeldoorn een goede mix van stedelijk en landelijk, jong en oud, rijk en arm”, schrijft Whooz.

gemiddelde gemeente
Procentuele verdeling van de consumententypes in Apeldoorn vergeleken met het Nederlandse gemiddelde, op basis van de 7.7 miljoen Nederlandse huishoudens. Dashboard © Whooz

Alleen de Stedelijke Balanceerders (segment B) zijn sterk ondervertegenwoordigd: dit type consument beslaat 3,3 procent van Nederland en komt in Apeldoorn slechts in 0,2 procent voor. “Stedelijke Balanceerders hebben het niet heel breed, wonen alleen of eventueel samen met partner en jong kind in een huurwoning, in grootstedelijke dichtbevolkte wijken midden in de stad in het Westen van Nederland”, aldus Whooz.

Ranglijsten

Top 10 meest op Nederland lijkende gemeenten

 1. Apeldoorn
 2. Ede
 3. Meppel
 4. Boxtel
 5. Oldenzaal
 6. Deventer
 7. Uden
 8. Oosterhout
 9. Goes
 10. Geldrop-Mierlo

Bij de meest gelijkende gemeenten valt het op dat deze vooral voorkomen in de oostelijke provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe (Apeldoorn, Ede, Meppel, Oldenzaal en Deventer) ofwel in Noord-Brabant (Boxtel, Uden, Oosterhout en Geldrop-Mierlo).

Top 10 meest van Nederland afwijkende gemeenten

 1. Rozendaal
 2. Laren
 3. Amsterdam
 4. Bloemendaal
 5. Sint Anthonis
 6. Loppersum
 7. Staphorst
 8. Den Haag
 9. Westerveld
 10. Wassenaar

Van de meest afwijkende gemeenten bevindt de helft zich in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland (Laren, Amsterdam, Bloemendaal, ’s-Gravenhage en Wassenaar) en is de afwijking bij de vier gemeenten Rozendaal, Laren, Bloemendaal en Wassenaar te wijten aan een sterke oververtegenwoordiging van de Elitaire Topklasse (segment K).

Verkiezingen

Ook tijdens landelijke en gemeenteraadsverkiezingen is Apeldoorn Nederland in het klein: ‘De meest gemiddelde gemeenten vind je in het gebied tussen de grote steden en het platteland’.

Stad of dorp

Misschien is het dus ook wel logisch dat er een eeuwige discussie woedt als het gaat om de vraag of Apeldoorn een stad of een dorp is: we zijn blijkbaar ontzettend gemiddeld en hebben dus vrijwel evenveel stedelijke als ‘landelijke’ (dorpse) eigenschappen.

adv.