Open dag: Talma Borgh zet deuren open voor toekomstige bewoners én medewerkers

Aangeboden door Talma Borgh 12 maart 2018

Van 12 tot en met 18 maart is het de nationale Week van de Zorg. Reden voor zorgorganisatie Talma Borgh om op zaterdag 17 maart de deuren aan de Fortlaan open te zetten. Tijdens de open dag kunnen potentiële bewoners, met en zonder zorgvraag, binnenlopen voor een rondleiding. Tegelijk kunnen zorgmedewerkers ervaren hoe het is om bij Talma Borgh te werken. Wij spraken directeur Pieter van der Hoek en zijn team alvast over wonen en werken in het zorgcentrum. 

Bij ons aan tafel zitten directeur Pieter van der Hoek (50), P&O-adviseur Gery Klooster, medewerker huishoudelijke dienst en linnenkamer Kitty Berkhoff (47), teamcoach thuiszorg Irma Deijk (51) en leerling verzorgende-IG Linda Gerritsen (25). Ze werken allemaal op een andere afdeling, maar aan hetzelfde doel. Pieter: “Of mensen hier nu twee of tien jaar wonen, wij moeten er samen voor zorgen dat dit zo plezierig mogelijk is.”

Open dag

“Tijdens de week van de zorg kunnen mensen kennis maken met de zorg die Talma Borgh biedt,” vertelt Pieter. “Of dit nou als bewoner is of als medewerker. Op zaterdag 17 maart zetten wij van 10.00 tot 15.00 uur de deuren open voor alle geïnteresseerden. Er worden rondleidingen gegeven, mensen kunnen met al hun vragen bij ons medewerkers en onze informatiestand terecht. Sommige bewoners van Talma Borgh zetten de deur van hun appartement open voor een kijkje in de woning. Kom de sfeer maar proeven.”

“Mensen hebben vaak vragen over de verschillende soorten zorg die we bieden. Kan ik met mijn zorgvraag hier terecht? Heb je een indicatie nodig om hier te kunnen wonen? Die vragen kunnen we allemaal beantwoorden,” zegt Gery. “We verwachten rond de 120 bezoekers. Het grootste deel zal mensen zijn die hier misschien willen wonen, maar we hebben ook veel informatie voor toekomstige medewerkers. Of je nou op zoek bent naar een bijbaan, een fulltime baan, een opleidingsplaats of een vrijwilligersfunctie.”

“Als iemand plezier heeft in het leven, doet die heup ook meteen een beetje minder zeer”

Wonen in en rond Talma Borgh

In het woon-zorgcentrum van Talma Borgh aan de Fortlaan vind je 220 appartementen. In zo’n 70 daarvan kunnen mensen met de zorgondersteuning van Talma Borgh semi-zelfstandig wonen. “We zijn daarmee een soort tussenstap,” legt Pieter uit, “tussen zelfstandig wonen en alle zorg in huis hebben.” De rest van de appartementen wordt door de Goede Woning verhuurd aan 55-plussers, ook zonder zorgvraag. De gangen tussen de woningen komen samen in verschillende huiskamers, waar bewoners elkaar ontmoeten, televisie kijken en koffie drinken met medewerkers van Talma Borgh. Het woon-zorgcentrum biedt hulp aan mensen met chronische aandoeningen, dementie of psychiatrische aandoeningen.

Verder biedt Talma Borgh huishoudelijke en persoonlijke zorg aan huis in de wijken Osseveld, Woudhuis en Welgelegen. “Doordat we ons op drie wijken concentreren kunnen we echt goede zorg bieden,” legt Pieter uit. En zowel de cliënt als de medewerker plukt daar de vruchten van, volgens Linda. “Alle huishoudelijke medewerkers en zorgverleners hebben vaste adressen. Daardoor ben je beter op de hoogte van de gezondheid van je cliënt. Je ziet het eerder als iemand zich anders gedraagt of zich niet goed voelt.”

Gery: “Dat is belangrijk. We proberen ons altijd af te vragen hoe het met mensen gaat. Wat hun dag leuk maakt. Als de cliënt gedoucht is is je taak niet meteen klaar. Dat praatje eromheen is belangrijk.” “En het kost niks meer, dat beetje aandacht,” vult Pieter aan. “Als iemand weer plezier heeft in het leven, dan doet die heup ook meteen een beetje minder zeer.”

“Het moet wel in je zitten om dat stapje extra te zetten”

Werken bij Talma Borgh

Tijdens de open dag kunnen behalve potentiële bewoners ook verzorgenden, verpleegkundigen en andere mensen die weer terug willen de zorg in informatie krijgen over een functie bij Talma Borgh.

Linda, bijvoorbeeld, doet een BBL-opleiding verzorgende-IG en koos voor Talma Borgh als werkplek. “Ik hoorde positieve verhalen van een kennis die hier werkte.” Nu werkt Linda vier dagen in de week op de afdeling 24-uurs zorg en gaat één dag per week naar school. Ze helpt mensen bij het opstaan, wassen, ontbijt maken en naar de huiskamer verplaatsen, en onderhoudt contact met huisartsen over de gezondheid van haar cliënten. “Het mooie is dat ieder mens anders is en je ze dus ook anders verzorgt. En er is veel aandacht voor je eigen ontwikkelingen. Een keer per maand werk je met je begeleider aan je opdrachten.”

Irma: “Onze bewoners zijn hier niet te gast. Jij als medewerker bent juist te gast bij hen. Het is belangrijk dat je als medewerker beseft dat je even in iemands leven stapt als je op bezoek bent.” Als teamcoach zorgt Irma ervoor dat medewerkers de kennis die ze hebben zo goed mogelijk kunnen vertalen naar de klant. “Niet alles is mogelijk. Daarom ga je in gesprek met cliënten en probeer je te kijken hoe je in kunt spelen op individuele wensen. De oren en ogen van personeelsleden zijn daarom erg belangrijk voor het ontwikkelen van ons beleid. Ideeën van medewerkers zijn erg welkom.” “Het moet dan ook wel in je zitten,” vult Kitty aan, “om dat stapje extra te zetten. Ook als je tijd erop zit, maar er een hulpvraag komt van een cliënt bijvoorbeeld. Dat hoort erbij.”

“Kom naar de open dag en loop gewoon eens een dagje mee op een van de afdelingen,” concludeert Pieter. “Dan kun je zelf zien of Talma Borgh bij je past.”

Open dag Talma Borgh | Datum: 17 maart 2018 | Tijd: 10.00-15.00 uur | Locatie: Fortlaan 47 

Talma Borgh dienstverlening

Fortlaan 47, Apeldoorn

Bekijk meer:dienstverlening