Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toneelstuk oorlogsdrama rond Het Apeldoornsche Bosch te zien in Orpheus

Door Natalie Polman 13 oktober 2019

Het oorlogsdrama rondom de Joods psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch krijgt een toneelstuk dat volgend jaar te zien is in Orpheus.

Aan de Vooravond

In het kader van 75 jaar Vrijheid is het toneelstuk Aan de Vooravond op 15, 20 en 21 april en 4 mei te zien in Theater Orpheus. Daarnaast worden er speciale schoolvoorstellingen opgevoerd voor scholieren van het voortgezet onderwijs.

Het autobiografische toneelstuk van komedieschrijver Elias (Eli) Asser (Amsterdam, 1922 – 2019) gaat over de patiënten en verzorgers van Het Apeldoornsche Bosch (het huidige ’s Heeren Loo) aan de vooravond van de deportatie naar Auschwitz.

Vluchten of meegaan

Aan de vooravond van het leeghalen van de joodse psychiatrische inrichting door de nazi’s, wikken de verplegers of ze zullen vluchten, of meegaan met de patiënten naar Auschwitz. Eli Asser was een van de verplegers. Samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, vluchtte hij op 21 januari 1943 uit de inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Het echtpaar Asser overleefde de oorlog, alle patiënten werden vergast.

Elias Asser werkte als scenarioschrijver en tekstdichter veel samen met Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Publieke bekendheid verwierf hij o.a. met MiMoZa en ’t Schaep met de 5 pooten. Zijn laatste actieve jaren, na zijn hartinfarct, legde Asser zich toe op werk, waarbij zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelde. Toen schreef hij ook Aan de Vooravond.

Het toneelstuk is slechts een keer eerder opgevoerd, in 2000, echter nooit in Apeldoorn. In 2020, 75 jaar na de bevrijding, gebeurt dat wel.

Amateurs gezocht

Naast een professionele cast wordt de productie uitgebreid met amateur acteurs, zangers en dansers. De regisseur zoekt zeven bevlogen, flexibele en enthousiaste amateurspelers tussen de 13 en 70 jaar. Daarnaast zoekt hij zes amateur musical dansers/ zangers (tussen de 16 en 35 jaar) die mee willen figureren in 2 à 3 revue stukken. De audities daarvoor zijn in 19 november 2019 in Orpheus.

Aanmelden hiervoor kan via [email protected] Op de website is hier meer informatie over te vinden.

Meer over het Apeldoornsche Bosch:

het apeldoornsche bosch

Toen in Apeldoorn: het Apeldoornsche Bosch

Het Apeldoornsche Bosch vormt een wezenlijk onderdeel van de Apeldoorns-Joodse geschiedenis. Wij bli...
apeldoornsche bosch

Het Apeldoornsche Bosch krijgt audiotour en expositie bij Groot Schuylenburg

De Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch, nu Groot Schuylenburg, krijgt ter plekke...

adv.