Oorlogsbunker Seyss-Inquart krijgt geld voor opknapbeurt

Door Natalie Polman 27 juli 2017

Spannend: de gemeente trekt geld uit om de oorlogsbunker van Seyss-Inquart waterdicht te maken. Daarna kan de bunker worden gerestaureerd zodat ‘ie in de toekomst weer open kan voor publiek.

Seyss Inquart
Ingang van de bunker van Seyss Inquart voor de villa. Deze foto is gemaakt tijdens de Open Monumentendag 1994. foto CODA Beeldbank

Seyss Inquart

De commandobunker werd gebouwd in opdracht van Arthur Seyss-Inquart, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de rijkscommissaris van Nederland was. Seyss-Inquart gebruikte de naastliggende villa aan de Loolaan als buitenhuis. In die villa zit tegenwoordig makelaar Hunink & Holtrigter.

Waterdicht

Na de oorlog was de bunker een aantal jaren opengesteld voor publiek, zo schrijft de Stentor. Daarna nog maar af en toe. Inmiddels staat er al jaren water in en daardoor is de staat van de bunker slecht. De spotprenten die na de oorlog op de muren zijn aangebracht, dreigen verloren te gaan. De gemeente trekt nu €40.000 uit om de bunker waterdicht te laten maken, zo schrijft de krant.

Hitler

Seyss-Inquart had een ondergrondse werk- en slaapkamer en douche en toilet in de bunker. Via de telefooncentrale stond hij in rechtstreeks contact met Adolf Hitler. Nu dankzij de gemeente de bunker straks kan worden gerestaureerd, kunnen we deze ondergrondse ruimtes wellicht in de nabije toekomst met eigen ogen aanschouwen.

Kun je niet wachten?

Deze video geeft je een digitale tour door de bunker:

adv.