Nieuwe opleiding voor ambachten op Zwitsalterrein

Door Natalie Polman 13 november 2017

Sinds kort is het Ambachtsplein, een opleiding voor ambachten gevestigd in de voormalige werkplaats van het Zwitsalterrein.

Vanaf dag één in een bedrijf

Het Ambachtsplein is in het klein in Nijmegen ontstaan als het ‘Leermeester – Gezel concept’. De opzet was om jongeren vanaf dag één in een bedrijf te laten starten. Inmiddels is het Ambachtsplein actief op verschillende locaties, waaronder dus in Apeldoorn.

Drie opleidingen

De organisatie biedt jongeren de kans om zich in eigen tempo te ontwikkelen in een vak. In Apeldoorn zijn drie verschillende opleidingen; Horeca, Bouwen en wonen (houtbewerking) en Mobiliteit (fietstechniek). Naast het leren van een vak, leren jongeren ook ‘werknemerskwaliteiten’, zoals op tijd komen, sociale vaardigheden, collegialiteit en klantvriendelijkheid.

Als jongeren ‘uit de bocht vliegen’

De jongeren waar het Ambachtsplein zich op richt zijn jongeren die uitvallen of uitstromen uit het VSO (voorgezet speciaal onderwijs), het MBO en het reguliere voortgezet onderwijs (meestal het VMBO, maar ook uit havo), als jongeren ‘uit de bocht vliegen’, waardoor het MBO niet haalbaar is. Jongeren kunnen ook binnenkomen via de leerplicht of via het UWV.

De locatie in Apeldoorn werkt al nauw samen met het Hoenderloo College, de Bolster en locatie Het Hietveld.

Foenix

De school werkt inmiddels samen met Foenix, waar de jongeren stagelopen. Met andere ondernemers op het Zwitsalterrein volgen of lopen gesprekken.

Tijdelijke locatie

Het pand waarin Ambachtsplein nu zit, is een tijdelijke voorziening. Naar verwachting wordt binnen één à twee jaar verhuisd naar een groter pand op hetzelfde complex. Die nieuwe locatie beschikt onder andere over een houtwerkplaats en mogelijkheden voor een logistieke opleiding, waarvoor een samenwerking met het bedrijfsleven wordt aangegaan.

Ambachtsplein Apeldoorn opleidingen

nu open08:00 - 17:00

Vlijtseweg 120, Apeldoorn

Bekijk meer:opleidingen

Zwitsal Apeldoorn werkplekken

nu gesloten09:00 - 18:00

Vlijtseweg 130, Apeldoorn

Bekijk meer:werkplekken

Foenix Zwitsalterrein kringloopwinkels

nu gesloten09:00 - 17:00

Vlijtseweg 136, Apeldoorn

Bekijk meer:kringloopwinkels