Nee!! IJs van Co dicht wegens verwachte drukte
Geen lange rij meer voor IJs van Co, dat valt wel op als je door Hoenderloo heen fietst. Door de...
Dol op appelcider? Dan hebben we leuk nieuws voor je. Broers Huib (49) en George (53) Schröder brouwen namelijk hun eigen Apeldoornse appelcider. Of nou ja, brouwen… “We heten wel Twee Broers Brouwen, maar cider brouw je niet”, zegt Huib.
De Apeldoornse IT’er Huib was een aantal jaar geleden op vakantie in de Azoren en toen hij en zijn vrouw langs wijnranken liepen, ontsproot bij hem ineens het wilde idee om zelf wijn te gaan maken. “Zoals dat soms gaat als je op vakantie bent”, licht Huib toe. “Maar ik weet niks van wijn maken en er komt veel bij kijken.”
‘De allereerste gisting was niet te drinken’
Toch sprak het idee van met de handen werken aan een natuurlijk product hem aan. “Cider leek me een goed idee, dat lijkt qua proces een beetje op wijn maken, je laat fruit namelijk fermenteren. We heten dan wel Twee Broers Brouwen, maar verwarmen niks, dus brouwen in feite niet.”
Toen Huib bij de oude olifantenschuur bij Paleis Het Loo kwam om appels te kopen bij Theo Bouwman van het gelijknamige fruitbedrijf dat hier sinds 1950 zit, wist hij dat hij de appels voor zijn cider hiervandaan wilde halen. “Het lokale spreekt me heel erg aan.”
‘Als het heel makkelijk zou zijn, zou ik het niet doen’
Van het eerste idee tot nu zijn we zo’n vier jaar – en veel mislukte appelgistingen – verder. “De allereerste gisting was niet te drinken” en “Ik heb al eens driehonderd liter door de gootsteen moeten gieten”, zegt Huib. “Ik lees me suf aan boeken, zit op fora en in een Facebookgroep met andere Nederlanders die cider maken.”
Omdat het maken van lekkere cider allesbehalve makkelijk is (“Als het heel makkelijk zou zijn, zou ik het niet doen”), heeft Huib zijn broer George, die ook in de IT werkt, erbij gevraagd. “Als je het bijna op wilt geven, kan hij zeggen: “Laten we het weer proberen”. George is van aanpakken – ‘Hup, meer appels, doorgaan!’ – ik ben van nadenken en onderzoeken. Als je alleen maar zit na te denken, krijg je geen cider. Hij is dus een geweldige aanvulling!”
‘Zelfs het koolzuur in de cider is natuurlijk ontstaan’
Samen hebben de twee nu een appelcider gemaakt waar ze achter staan. “We wilden ‘m helder houden, met een zoetje erin en natuurlijk. Zelfs het koolzuur in de cider is natuurlijk ontstaan. Eén flesje cider is gemaakt met zes soorten appels, om de balans tussen zuur en zoet goed te houden. Cider maken van alleen zoete appels is niet lekker namelijk.”
Posted by Twee Broers Brouwen on Thursday, 6 December 2018
De twee werken fulltime in de IT, in de weekenden wordt appelcider gemaakt. Eerst vanuit een schuurtje, nu vanaf het Zwitsalterrein. “We zijn van dertig-litervaten naar 150-litervaten gegaan.”
Om een gezond en goedlopend bedrijf te worden hopen de broers ooit ook nog appelsap, appelazijn en zelfs appel-glühwein en Calvados (dat is gedestilleerde appelcider, red.) te maken. “Dat zie ik wel voor me”, zegt Huib.
Proeven? De cider van Twee Broers Brouwen staat op de menukaart van De Echoput en is te koop bij Hopdonders, Henri Bloem én te bestellen bij het proeflokaal van Puik Bieren.
Twee Broers Brouwen maken hun Veluwse appelcider op het Zwitsalterrein, Vlijtseweg 122a, gebouw 34, in het zogeheten ‘maakstraatje’.
In onze gids
Populaire rubrieken