Goed nieuws voor borrelaars: de Cognactheek opent in Apeldoorn

Door Anne Sophie Schotman 1 juli 2017

Voor de fijnproevers onder ons: Apeldoorn heeft binnenkort het grootste cognacassortiment van Nederland. Erik de Leest en Harold van der Werff openen zaterdag 15 juli namelijk slijterij de Cognactheek aan de Koninginnelaan.

Aangenaam kennis te maken

Via verschillende whiskeyproeverijen maakten eigenaren Erik de Leest en Harold van der Werff tien jaar geleden ook kennis met cognac. Er groeide bij beiden een liefde voor de drank en al snel ontstond bij de mannen de droom een eigen cognacwinkel te beginnen. De jaren verstreken, maar voor Erik was het uiteindelijk zijn gevecht tegen kanker en daarna de zoektocht naar een baan wat hem deed beseffen dat hij zijn dromen gewoon na moest jagen. Harold bleef niet achter en samen schreven ze een bedrijfsplan.

Het resultaat is de Cognactheek. Een slijterij aan de Koninginnelaan 42 waar je terecht kunt voor het grootste assortiment cognac in Nederland. Niet de standaard merken, maar flessen van zorgvuldig geselecteerde cognachuizen die Erik en Harold zelf in Frankrijk afgaan. Daarnaast verkopen ze andere gedistilleerde dranken als whisky, armagnac, wodka en gin. De eigenaren leggen momenteel de laatste hand aan hun winkel en openen zaterdag 15 juli.

Cognactheek
De eerste voorraad cognac is binnen.

Drankotheek

De Cognatheek heet zo omdat Erik en Harold zich met hun zaak niet alleen willen focussen op de verkoop van hun geliefde drank, maar ook op het onderwijzen op het gebied van cognac en gedistilleerde dranken. Daarom is er ook een proeverijruimte in aanbouw waar Harold (thema)proeverijen gaat houden.

De opening van het proeflokaal volgt snel op de opening van de slijterij.

Cognactheek
Er mist nog maar één ding.

Openingsactie

Voor de opening op zaterdag 15 juli zetten de mannen drie producenten in het zonnetje. De dranken van alle drie de cognac- en armagnachuizen zijn verder niet verkrijgbaar in Nederland en het zijn stuk voor stuk producenten waar Harold en Erik een hechte relatie mee hebben opgebouwd. Koop vanaf 15 juli een fles uit het assortiment van cognachuis Pierre de Seconzac of van armagnachuis Domaine d’ésperance en ontvang 10% korting. Of probeer een biologisch cognac van Jean-Luc Pasquet met dezelfde actie. De korting geldt de rest van de maand juli.

Weer wat geleerd

Cognac komt uit de Franse streek Cognac. Is het ergens anders geproduceerd? Dan mag het niet de naam cognac dragen en heet het vaak brandy of brandewijn. De smaak van cognac is vaak zachter dan die van whiskey, omdat het niet van granen maar van druiven is gemaakt. Voor iedereen een toegankelijk drankje dus.

En wist je dat cognac ooit door Nederlanders is bedacht? Vraag als je langsgaat de twee eigenaren eens naar het verhaal, zij kunnen je dit en nog 100 andere feiten over hun favoriete drank vertellen.


Meer over De Cognactheek ontdekken?

De Cognactheek slijterijen

Geopend10:00 - 19:30

Koninginnelaan 42, Apeldoorn

Bekijk meer:slijterijen
[mc4wp_form id=”17″]
  • Wil jij een 'Nieuw in Apeldoorn' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Apeldoorn.

adv.