Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuw in Apeldoorn: de cryosauna van -150 graden

Aangeboden door Rivé beauty & health 10 maart 2020

Met temperaturen van gemiddeld -150 graden is de cryosauna misschien niet helemaal wat je verwacht van een sauna. Maar drie minuten cryotherapie schijnt pijnverlichtend, ontspannend én afslankend te werken. In Apeldoorn kun je sinds kort bij Rivé Beauty & Health aan de Deventerstraat 130L terecht voor een sessie. Wij probeerden het uit!

De klanten die Reinier Venema al jaren helpt bij Rivé Beauty & Health gaven regelmatig aan ook te kampen met stress en burn-outklachten. En hoewel Reinier positieve resultaten boekt met zijn lifestyle coaching, voedingsadvies en elektrostimulatie-behandelingen zette het hem aan het denken. “Waar komen die stressklachten vandaan en hoe kunnen we ook die aanpakken?” zegt Reinier. “Ik kwam in mijn onderzoek bij de positieve effecten van de cryosauna uit.”

Cryosauna

Daarom kun je bij Rivé Beauty & Health nu als enige plek in Apeldoorn een cryosaunasessie boeken. In een cryosauna sta je tot je schouders in een cabine, waarin je maximaal drie minuten wordt blootgesteld aan extreem lage temperaturen. Je kleedt je uit tot je ondergoed en krijgt een warme badjas en sloffen aan terwijl Reinier uitlegt wat er gaat gebeuren.

“Je lichaam gaat straks als het ware resetten, want door de kou zet je je lichaam even heel hard aan het werk. Die automatische reactie zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld sneller herstelt van blessures, dat je makkelijker in slaap komt of minder last hebt van reuma. In elke sessie wordt endorfine aangemaakt, dit zorgt voor een natuurlijk euforie, die bijdraagt aan het herstel van een burn-out, depressie, migraine en psychische aandoeningen en heeft bovendien een pijnstillende werking.” Daarnaast helpt cryotherapie ook bij het terugbrengen van overgewicht. Het zet namelijk je vetverbranding meetbaar in overdrive.

Rivé
Een comfortabele -148 graden. Foto: indebuurt.nl

3 minuten

De voordelen klinken goed, maar de -159 graden die met grote blauwe cijfers op de sauna knippert ziet er minder aantrekkelijk uit. Maak je vooral geen zorgen, trek je badjas uit, houd je sloffen aan en neem plaats in de cabine. De cabine sluit, de temperatuur loopt terug en een wolk van bevroren lucht stroomt uit de ‘space cabin’, wat er overigens een stuk dramatischer uitziet dan het is. Want echt als -159 graden voelt het geen moment. Alsof je ’s winters voor een frisse nieuwjaarsduik je zwemkleding aantrekt en naar de zee loopt. Zonder de zee in te lopen trouwens, want de lucht in de cryosauna is kurkdroog, wat het allemaal heel dragelijk maakt.

‘Ik slaap beter, mijn knie doet minder pijn en mijn enkel knakt minder’

Leg je handen op de rand van de cabine en concentreer je bijvoorbeeld op de poster van een tropisch strand met palmbomen aan de muur. Ondertussen helpt Reinier je herinneren dat je normaal blijft ademen en vertelt hij wat er met je lichaam gebeurt. “Je lichaam denkt ‘wat dóe je?’. In een poging om ze te beschermen tegen de kou, stroomt er bloed naar je organen dat verrijkt is met voedingsstoffen, zuurstof en enzymen. Straks, na de behandeling, gaan de bloedvaten juist meer open staan en volgt er een verhoogde afgifte van noradrenaline, het hormoon dat pijnstillend werkt.”

Je geeft je lichaam dus eigenlijk een schok om het extra goed zijn werk te laten doen. Voel je inmiddels je benen en billen tintelen? Dan zit je waarschijnlijk bijna aan de drie minuten. Wil je eerder stoppen, dan kan dit altijd. Na de behandeling trek je je badjas weer aan en komt je lichaam al snel weer op kamertemperatuur. Was het koud? Ja, zeker. Maar een plens ijskoud water over je heen is veel heftiger.

Beter slapen en minder pijn

Bij andere klanten van Reinier is de nieuwe methode na wat aarzelen ook enthousiast ontvangen. Zo combineert Niekie sinds kort haar elektrostimulatie-behandelingen bij Rivé Health & Beauty met een sessie in de cryosauna. “De eerste keer was heel bijzonder,” vertelt ze. “Je gaat vanzelf heel gek ademen door de schok. Maar als je het gewend bent werkt het echt. Ik slaap beter, mijn knie doet minder pijn en mijn enkel knakt minder.”

Zelf merken we ook dat we de avond na de behandeling heel ontspannen als een blok in slaap vallen. Het beste effect krijg je als je de behandeling een aantal keer herhaalt. Zo ondervond mevrouw Tulp bijvoorbeeld dat meerdere sessie cryotherapie haar na jaren slaapproblemen hielpen om de hele nacht door te slapen:

Meer dan een apparaat

Reinier: “Maar ik sluit mensen niet alleen maar aan op een apparaat. Ik wil echt het gesprek met ze aangaan en op zoek gaan naar de oorzaak van hun probleem. Hoe komt het dat je overgewicht hebt? Welk effect heeft stress op jouw lichaam en gewicht? Waar komt de slapeloosheid of die pijn vandaan?”

Reinier kijkt hierbij per persoon waar iemand verbeteringen kan aanbrengen. “Zodat je leert om niet terug te vallen in je oude patronen. Want om een gezond lichaam te hebben moet je vijf dingen doen: goed ademen, goed eten, genoeg drinken, gelukkig zijn en genoeg bewegen. Dat klinkt allemaal heel logisch, maar zo makkelijk is het vaak niet. De een ademt niet goed, waardoor ze niet goed kan ontspannen. De ander is een stresseter. En bijna niemand drinkt genoeg water. We kijken waar jouw persoonlijke verbeterpunten liggen en dat kan soms heel diep gaan.”

“Ik heb ervaren dat elektrostimulatie en cryotherapie hierbij een goede ondersteuning zijn. De apparaten helpen vet verbranden en geven je gezondheid een flinke boost. Dat je zo veel sneller resultaat ziet is een goede motivatie om door te gaan.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rivé beauty & health. Meer over Rivé beauty & health ontdekken?

Rivé beauty & health

beauty en wellness

Gesloten09:00 - 15:00

Deventerstraat 130L, Apeldoorn

Bekijk meer:beauty en wellness

adv.