Muggen in de winter?! Ja, ze zijn er echt

Door Kas Rodermond 10 januari 2019

Weet je zeker dat je door een mug gebeten bent en verklaren je vrienden je voor gek? Dan moet je dit even lezen, want de wintermug is gespot en die kan nog best gevaarlijk zijn.

De gewone huissteekmug, die we in de zomer zien, is nu niet actief. Het gaat volgens muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit om de molestusmug die geen winterslaap houdt. Ai!

Westnijlvirus

Wetenschappers roepen mensen op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast ze op dit moment hebben van muggen. “We willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn. Dat is belangrijk, omdat ze het westnijlvirus kunnen overdragen. Dit gevaarlijke virus is nog niet in Nederland opgedoken, maar al wel bij twee uilen in een dierenpark bij Berlijn. Het virus is nooit eerder zo noordelijk gezien”, zegt Arnold tegen het AD.

Symptomen

Mensen met het westnijlvirus hebben griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen er zelfs aan overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië, waar 181 inwoners overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor’’, zegt Arnold.

World War Ii Mosquito GIF by US National Archives

Jij al een mug gespot in Apeldoorn? Laat het ons dan weten, wij zijn benieuwd!

Lees ook:

Muggen Apeldoorn

Muggengolf op komst! Hier in Apeldoorn zitten ze

Haal die klamboe maar weer tevoorschijn! Door de hoge temperaturen en (meer dan) genoeg regen komt e...

adv.