Het verhaal achter steeg Het Achterom
Proeflocaal Het Achterom, waar je bieren kunt proeven, staat in een doodlopende steeg. Nog niet zo heel lang geleden liep deze…
Wat nog steeds veel Apeldoorners niet weten, is dat er middenin de Apeldoornse binnenstad een gezellig café met ommuurde binnentuin zit. Marjolein Klomps en Theo Gerrits blazen de boel nieuw leven in: “Er zit heel veel potentie in.”
Het Achterom was de vroegere naam van de steeg die achter de herbergen en winkels aan de Hoofdstraat (toen nog Dorpstraat) liep. De steeg liep destijds door tot aan de Korenstraat, tegenwoordig is het een doodlopende steeg.
Het pand links aan het einde van Het Achterom waar nu Proef-Locaal Het Achterom zit, is gebouwd in 1910 en was vroeger een stalhouderij. Later werd het een pension/lunchroom en bakkerij. De bakker was ook kunstliefhebber en verzamelde veel schilderijen van Apeldoornse kunstenaars.
Deze schilderijen hangen er tegenwoordig nog steeds. Sinds 2010 konden Apeldoorners hier twee dagen in de week Apeldoorns bier (Veluwse Schavuyt) proeven in de serre, binnenstuin en ‘woonkamer’.
Vanaf komende zaterdag 11 december kun je nog veel meer bij Het Achterom. Want vanaf dan openen nieuwe eigenaren Marjolein Klomps en Theo Gerrits de deuren. Marjolein denkt dat “weinig mensen weten van het bestaan” van Het Achterom. Ze reageerde afgelopen zomer op een oproep op de Facebookpagina van het Proef-Locaal, waarin werd gezocht naar een nieuwe eigenaar.
We gaan er vol tegenaan zodat het hier lekker druk wordt
Marjolein Klomps
Zelf kent ze Het Achterom “een jaar of vijf”, maar heeft ze geen horeca-achtergrond. “Ik heb 25 jaar bij de Rabobank gewerkt, daarna had ik een hostessbureau en afgelopen tijd heb ik als woonbegeleider bij De Passerel gewerkt. Toen ik de oproep zag was ik meteen enthousiast. Er zit heel veel potentie in deze plek. Theo moest wennen aan het idee, maar is nu ook lyrisch.” Haar partner is eigenaar van evenementenbureau TO Totaal Organisatie, “maar dat ligt natuurlijk nogal stil”. De laatste tijd werkte hij noodgedwongen als taxichauffeur bij Willemsen De Koning, maar nu gaat hij met Marjolein dit nieuwe horeca-avontuur aan. “Wij gaan er vol tegenaan zodat het hier lekker druk wordt”, aldus Marjolein.
Wie bang is dat er straks geen bier meer te verkrijgen is, hoeft zich geen zorgen te maken. “Drie hobbybrouwers, allemaal gepensioneerde mannen, gaan straks ‘Achterom’ bier brouwen, zowel blond, amber als speciaalbier. Op de tap hebben we bovendien ook nog Schavuyt pils en speciaalbier.”
Ook kun je er straks koffiedrinken met een vers gebakken stuk taart erbij. “Mijn vriendin Shirley bakt ze, van worteltjestaart tot de lekkerste monchoutaart die ik ooit heb gegeten.” Verder zal Marjolein regelmatig soep serveren en staat er arretjescake, wildstoof en hertenragout op de kaart. “Lekker kneuterig”, aldus Marjolein. “De menukaart wordt een beetje ouderwets, je moet hier kunnen eten zoals bij oma thuis.”
De menukaart wordt een beetje ouderwets
Marjolein Klomps
Ook kun je straks veel vaker bij Het Achterom terecht. “Het was tot oktober altijd alleen vrijdag en zaterdag geopend, wij gaan straks vijf dagen per week open”, zegt Marjolein.
Het Achterom is vanaf zaterdag 11 december geopend van woensdag tot en met zondag tot 20.00 uur. Woensdag tot en met vrijdag vanaf 12.00, zaterdag vanaf 11.00 en zondag vanaf 14.00 uur.
In onze gids
Populaire rubrieken