Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

IC van Gelre werkt aan buitenruimte voor patiënten in Apeldoorn

Door Natalie Polman 26 oktober 2020

De eerste keer naar buiten omschrijven patiënten vaak als het gevoel dat je weer leeft. Was getekend, de IC afdeling van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. “Zo is het idee voor een buitenruimte bij de IC van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn ontstaan.” Deze buitenruimte wil de speciaal opgerichte Stichting Buitenruimte Gelre IC mede met donaties van Apeldoorners realiseren.

Een buitenruimte kan dan functioneren als een helende omgeving en is bovendien ook heel geschikt voor familiebezoek, zo denkt de IC-afdeling van het ziekenhuis. “Familieondersteuning is een belangrijke factor in het herstel van de IC patiënt. (…) “Het creëren van een buitenruimte met een overvloedige natuur die dicht bij een IC is gelegen, kan een effectieve manier zijn voor het verminderen van spanning bij familieleden van IC-patiënten.”

Peter Spronk (intensivist IC Gelre ziekenhuizen): “Even contact met de buitenlucht en het zien van de wolken, het voelen van de wind kan wonderen doen voor de gemoedstoestand van een patiënt die wekenlang alleen TL-balken heeft gezien in een saai wit plafond”.

Dakterras en serre

Op dit moment is er bij Gelre geen goede plek om met IC-patiënten naar buiten te gaan. “Dan staat iemand bijvoorbeeld met het bed op de parkeerplaats. Of in de ambulancehal. Niet ideaal’’, vertelt Spronk. “Ook niet wat betreft privacy of om familie te ontvangen. Bovendien is er een reis door het ziekenhuis voor nodig.“

En dat terwijl er naast de IC een groot plat dak is, waar je meteen naar buiten kunt. De bedoeling is daar een serre te plaatsen van zo’n 80 vierkante meter, te bereiken via een luchtsluis, met aansluitend een tuin. Bij mooi weer kan de deur open, bij heel mooi weer kan men de tuin in.

buitenruimte gelre ic
artist impression Buitenruimte Gelre IC

Ambassadeurs

Het idee van de buitenruimte wordt omarmd door de ambassadeurs van de stichting: Diederik Gommers (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor IC), Bruno Bruins (voormalig minister van Medische Zorgen & Sport) en Jan Kamminga (ex-commissaris van de koningin in Gelderland).

Diederik Gommers: “Zodra de eerste dagen van acute opvang achter de rug zijn, wordt er al op de IC ingezet op herstel van de patiënt. Belangrijk daarbij zijn de invloeden van buitenaf en die kunnen het herstel sterk beïnvloeden. Je moet dan denken aan lawaai van apparatuur, alarmen, licht, ontbreken van zonlicht, prikkels vanuit de omgeving et cetera. Daarom is dit initiatief van een daktuin met een serre erg belangrijk om patiënten daar te laten herstellen in het bijzijn van het IC personeel.”

Stichting Buitenruimte Gelre IC

De Stichting Buitenruimte Gelre IC is opgericht om de buitenruimte te realiseren met behulp van de Apeldoornse serviceclubs.

Voor de realisatie van de buitenruimte bij Gelre IC is ongeveer € 400.000 nodig. Dat is een flink bedrag, waarvan de eerste € 50.000 door de Stichting Vrienden van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn beschikbaar is gesteld. Naast financiële middelen, is er ook behoefte aan goederen en gratis diensten om de buitenruimte tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren. Vanuit de Stichting, die een ANBI-status heeft, worden fondsen en bedrijven benaderd. Daarnaast kunnen particulieren en verenigingen bijdragen doen.

Zelf doneren

Apeldoornse particulieren kunnen rechtstreeks een financiële bijdrage doen, maar ook deelnemen aan een fundraising project of zelf een fundraising project organiseren, waarvan de opbrengst naar de buitenruimte Gelre IC gaat.

Apeldoornse serviceclubs organiseren diverse fundraising projecten om geld in te zamelen voor dit project, maar ook andere verenigingen en particulieren zijn van harte uitgenodigd om een fundraising project te starten.

Zie www.buitenruimtegelre.nl voor meer informatie.


Meer over Gelre ziekenhuizen Apeldoorn ontdekken?

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn ziekenhuizen

Albert Schweitzerlaan 31, Apeldoorn

Bekijk meer:ziekenhuizen

Lees ook:

verzorgende ig

Helpen in de strijd tegen corona of aan de slag als leerkracht: 5 x nieuwe vacatures

Op zoek naar een (bij)baan in Apeldoorn? Wekelijks zetten we de leukste vacatures in Apeldoorn op ee...
FoodFetch Gerrit van Lohuizen

Gerrit (30) bouwt gratis platform voor restaurants die eten bezorgen

De horeca heeft het - zoals we allemaal weten - niet gemakkelijk. Websitebouwer en culinair liefhebb...
automobilist ramt kruising

Weekendnieuws: automobilist ramt paal op kruising en dode man gevonden in vrachtwagen

Afgelopen weekend druk geweest met uitrusten, kortom weekend vieren? Snappen wij. Daarom hebben we d...
nigel en co

Nigel (35) brengt zelfgebakken boterkoek in allerlei smaken langs bij Apeldoorners

Toen hij 6 was kreeg Nigel Semeins (35) een hersentumor. Sindsdien leeft hij met zogeheten niet-aang...
christmas shop ugchelen

Ho ho ho! Pop-up kerstwinkel van Frank en Erna in Ugchelen geopend

Kerstliefhebbers kunnen (weer) een vreugdedansje maken: na Café De Schimmel in Apeldoorn Zuid en de ...
André en Rineke en ingezamelde luiers

André en Rineke zamelen luiers in voor vluchtelingenkinderen op de Griekse eilanden

Luiers voor Lesbos, deze opvallende naam draagt de actie die het jonge Apeldoornse echtpaar André (3...
jada mondkapjes psychiatrische hulphond

Jada (14) verkoopt zelfgemaakte mondkapjes om te sparen voor psychiatrische hulphond

Een hulphond zou de veertienjarige Jada kunnen helpen met haar psychische problemen. Maar de opleidi...

Meer over

Nieuws

adv.