Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hobby-archeologen gezocht die willen helpen speuren naar nieuwe archeologische vondsten

Door Natalie Polman 15 mei 2019

Ben je geïnteresseerd in archeologie en heb je misschien wel stiekem er altijd van gedroomd archeoloog te worden? Dan hebben we goed nieuws: voor een nieuw project op de Veluwe zijn veel ‘amateur’-archeologen nodig!

Begin mei is een nieuw project, genaamd Erfgoed gezocht, van start gegaan waarin iedereen mee kan speuren naar archeologische resten op de Veluwe. Dit project is een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden en iedereen met interesse voor archeologie kan meedoen.

Nieuwe archeologische vondsten

De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR techniek (voor iedereen te raadplegen via het Actueel Hoogtebestand Nederland). Het grote
voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals o.a. grafheuvels.

Nieuwe grafheuvels

Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, wordt aan iedereen die geïnteresseerd is gevraagd om mee te speuren naar de nieuwe grafheuvels en andere archeologische structuren.

Meedoen?

Is jouw interesse gewekt? Tijdens een informatiebijeenkomst op woensdag 22 mei (van 20.00-22.00 uur) in het ACEC-café zal het doel en de opzet van het project uiteengezet worden, zal uitgelegd worden hoe het speuren praktisch in zijn werk gaat en zal daar gezamenlijk mee worden gestart via het online platform. Daarnaast wisselt Erfgoed Gelderland graag ervaringen en suggesties uit met mensen die al ervaring hebben met het speuren naar archeologische resten. Aanmelden is niet nodig.

Lees ook:

meisjesweeshuis

Gemeente-archeoloog Janneke Zuyderwyk en het geheim van het meisjesweeshuis

Onder het waakzame oog van gemeente-archeoloog Janneke Zuyderwyk (36) werden recent resten van een A...

(On)herkenbaar veranderd: herken jij deze locaties in Apeldoorn?

Elke week plaatsen we op indebuurt Apeldoorn de rubriek ‘Toen in Apeldoorn’ waarin we een stukje ges...


Meer over ACEC ontdekken?

ACEC

galeries

Vandaag gesloten

Roggestraat 44, Apeldoorn

Bekijk meer:galeries

adv.