Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gigant onthult spectaculair lichtkunstwerk in nieuwe voorgevel

Door Natalie Polman 9 mei 2019

Terwijl half Apeldoorn naar de voetbalkunsten van Ajax aan het kijken was, onthulde Gigant een bijzonder lichtkunstwerk. Het is onderdeel van de vernieuwingen die Gigant onderging en ondergaat, maar het is vooral ook heel cool om te zien!

Zoals je wellicht hebt meegekregen, zijn Markant en Gigant, twee cultuurinstellingen in hetzelfde gebouw, maar dan met een dikke muur ertussen, een tijdje terug samengegaan. Daarover kun je hier meer lezen.

Eenheid

Het nieuwe ‘Gigant, markant in cultuur’ wil meer eenheid uitstralen en bovendien toegankelijker worden en hoe doe je dat beter dan door een gemeenschappelijke ingang met één centrale entreebalie? Die is er nu dus gekomen en om deze versmelting van het vroegere Markant en Gigant te verduidelijken is er een lichtkunstwerk gekomen, over de gehele breedte van de gevel.

foto's indebuurt

De entreebalie loopt dwars door de vroegere rode muur, die voorheen Markant en Gigant van elkaar scheidden en het Gigant café is door de vernieuwingen in ruimte uitgebreid. Er is een klein vast podium gekomen in dat café, er hangt een kunstwerk van Herman Brood, de gevels hebben hippe kleuren en geometrische vormen gekregen en aan de gevel van het gebouw prijken led-schermen met film-, concert-, en andere bezoekersinformatie.

De nieuwe entree. foto's indebuurt
Het vernieuwde Gigant Café
Kunstwerk van Herman Brood.
Het podium in Gigant café

Licht werkt

Behalve eenheid wil Gigant ook uitstralen dat er iets gebeurt binnen en daarom is het gebouw verrijkt met een lichtkunstwerk dat het leven dat plaatsvindt in het gebouw, aan de buitenkant zichtbaar maakt. Sensoren in het gebouw pikken geluiden vanbinnen op en vertalen dat naar lichtactiviteit in het kunstwerk, dat bestaat uit tientallen ‘led-lichttubes’. “Het kunstwerk werkt samen met deze plek en zou zonder deze plek niet werken”, merkt kunstenaar Jakub Valtar symbolisch op vlak voor het aanschakelen van zijn werk tijdens een speciale openingsavond op woensdag 8 mei.Meer over GIGANT ontdekken?

GIGANT

entertainment

Geopend09:00 - 22:00

Nieuwstraat 377, Apeldoorn

Bekijk meer:entertainment

adv.