Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gevel Nawijn & Polak opgesierd met plantenwand: meer dan alleen voor de sfeer

Door Natalie Polman 15 november 2019

Sinds gisteren prijkt aan de gevel van Nawijn & Polak een groene gevelwand. Hierin groeien maar liefst tien verschillende plantensoorten. Leuk voor ons, goed voor het klimaat, insecten en vogels, aldus de gemeente.

De groene gevelwand is 15 m2 groot en is een pilot. Met behulp van meetapparatuur wordt de luchtvochtigheid en fijnstof gemeten. Zodat we over vijf jaar, als de gevelwand weer wordt gedemonteerd, weten wat het groen heeft opgeleverd.

Een technisch systeem maakt het mogelijk dat de planten kunnen groeien, zonder dat ze met wortels in de bodem zitten. Water en voeding worden automatisch gegeven.

De gemeente leverde het frame, de planten en verzorgt de installatie, de eigenaar van het pand, meneer Polak, stelt zijn gevel ter beschikking en zorgt voor stroom en water.

Waarom gevelgroen?

De gemeente is bezig meer groen en water terug te brengen of te creëren in de stad. Niet alleen voor het verhogen van de sfeer en om het Veluwse karakter te laten zien in de straten, maar ook voor verkoeling in de zomer en om regenwater beter op te kunnen vangen en af te kunnen voeren.

De planten zijn ook goed voor insecten en vogels, doordat ze voeding, rustplekken en nestmateriaal bieden, aldus Hendrieke Rossingh, programmamanager en beleidsadviseur groen voor de binnenstad.

Klimaatstraat

De groene gevelwand maakt onderdeel uit van de eerste Klimaatstraat van Apeldoorn. In een Klimaatstraat komen maatregelen die bijdragen aan een beter klimaat samen.

De gemeente werkt daarbij graag samen met ondernemers. “In de Korenstraat bijvoorbeeld zijn we ook plannen aan het maken met enthousiaste ondernemers en eigenaren. Daar verkennen we gezamenlijk de mogelijkheden voor meer gangbare vormen van groen zoals klimmers, geveltuinen en bakken met planten”, aldus Hendrieke.

Marktstroom

Naast (meer) groen is er straks in de Marktstraat ook water te vinden in de Marktstroom. Samen met het groen zorgt water voor een koelere straat en door het toevoegen van verschillende plantensoorten zorgen we goed voor onze insecten, zoals bijen en vlinders.

Lees ook:

beekstraat

Wat gaat er precies gebeuren in de Beekstraat en Marktstraat?

Momenteel wordt er flink gezwoegd in de Beekstraat en straks is ook de Marktstraat aan de beurt. Wat...
grift

De Grift loopt binnenkort ook verder door de binnenstad

Vind jij het wel wat hebben, dat de Grift sinds 2002 stapje voor stapje terugkeert in Apeldoorn? Dan...
marktstraat

Veranderend straatbeeld: de Marktstraat toen en nu (en in de toekomst)

Misschien heb je wel gelezen of gezien dat de Marktstraat (en Beekstraat) een flinke metamorfose ond...

Mysterie: waarom staat er ‘FUCK’ in de Marktstraat?

Misschien is het je opgevallen. Het moet haast wel, lopend door de Marktstraat - in de avond - is he...
Boxing Company

Boxing Company aan de Marktstraat is open en wij namen een kijkje

Boksschool Boxing Company heeft zijn splinternieuwe deuren geopend aan de Marktstraat. Terwijl de ve...

adv.