Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meesterwerken uit de papierkunst: dit is CODA Paper Art 2019

Aangeboden door CODA 16 juni 2019

Elke twee jaar trekt CODA Museum mensen uit heel het land naar Apeldoorn met de tentoonstelling CODA Paper Art. Van 10 juni tot en met 27 oktober 2019 draait alles in het museum weer om de wereld van de papierkunst en -design. Kunstliefhebbers, hier kun je naar uitkijken:

Selfies en bloemen

Of het nu gaat om papieren selfies of een botanische papiertuin, CODA weet elk jaar opnieuw te verrassen. CODA Paper Art staat bekend om zijn progressieve werken die vaak actuele thema’s aansnijden en altijd de kracht van papier illustreren.

Dit jaar ontdek je het werk van 39 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten. Dwaal rond tussen de levensgrote kartonnen figuren van de ene kunstenaar en kom even tot stilstand bij het metershoge schetsboek van de ander.

Coda PaperArt 2019
Foto: ©Angela Stouten

Van idee tot kunstwerk

Coda PaperArt 2019
Anne ten Donkelaar – Flower Construction 100 (2019) – Collage van papier, gedroogde bloemonderdelen.

De geselecteerde kunstenaars in CODA Paper Art nemen ons mee van concept tot uitvoering; van een eerste idee, via de lasersnijder, schaar of pastamachine (een pastamachine ja!), naar een fascinerend eindwerk. Thema’s als hergebruik, consumptie, migratie en reflectie op het verleden gaan hand in hand met schoonheid en oogstrelende materialen.

Ben je klaar met het bewonderen van de waanzinnig mooie papieren paradijsbloemen van Anne ten Donkelaar, vervolg dan je route naar de kartonnen ‘mensen’ van Warren King. De kunstenaar reisde af naar het China van zijn familie en legt nu inwoner voor inwoner hun oude dorp vast. Sla ook zeker het werk van Lucy Ganley niet over. De Britse kunstenaar verzamelde verhalen van gevangen in de Verenigde Staten en zette die verhalen om in kunstwerken.

Kortom, een bezoek aan CODA Paper Art is een kunst van kijken. Een stap naar voren of juist naar achteren zetten en opnieuw observeren. Hoe dichter je bij de sieraden van bijvoorbeeld de Ierse Genevieve Howard komt, hoe meer stroken papier je onderscheidt. Genevieve gebruikte een lasersnijder en ruim 4000 stroken Japans linnenpapier om met de hand een halssierraad te maken. Om maar iets te noemen!

De Veluwe heeft een bijzondere en historische verbinding met papier

Coda PaperArt 2019
Hiu Tung Yip – Detail Look Gently No. 2

Fietstocht langs de papierindustrie

Een tentoonstelling waarin werk van papier en karton centraal staat is een eerbetoon aan de lokale en regionale papierindustrie. De Veluwe heeft natuurlijk een bijzondere en historische verbinding met papier. In vroegere tijden ging dat over papiermolens op waterkracht, maar ook nu nog bevindt zich het grootste deel van de Nederlandse papierindustrie in de provincie Gelderland.

Tijdens de tentoonstellingsperiode biedt CODA een uitgebreid activiteitenprogramma. Met een fietstocht over de Veluwe, Tour de Papier, speciaal ontwikkeld in een nauwe samenwerking met Routebureau Veluwe, Gelderse Streken en papierfabriek De Middelste Molen. Je kunt deze unieke gratis fietskaart afhalen bij de balies van CODA of downloaden op www.coda-apeldoorn.nl/tourdepapier. Fiets mee, trotseer de bergetappe en kasseien en win de gele trui van de Tour de Papier!

Daarnaast is er een uitgebreid interactief programma in samenwerking met Nintendo rondom de Labo-serie, waar karton en ‘21st century skills’ hand-in-hand gaan.

Coda PaperArt 2019
Foto: ©Angela Stouten

Praktisch

Tickets voor de tentoonstelling kosten €10 en kun je online bestellen. Wist je dat je met je CODA Bibliotheekpas gratis naar CODA Paper Art kunt? Meer informatie over de tentoonstelling, de kunstenaars en het activiteitenprogramma vind je hier.

Gaaf: tijdens Paper Art 2019 introduceert CODA een nieuw programma waarmee blinde en slechtziende mensen papierkunst kunnen ervaren. Vraag hiernaar bij de balie.

CODA Paper Art 2019 | Datum: 10 juni t/m 27 oktober 2019 | Locatie: CODA Museum, Vosselmanstraat 299 | Meer informatie


Meer over CODA ontdekken?

CODA bibliotheken

Gesloten10:00 - 17:30

Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Bekijk meer:bibliotheken

adv.