Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Crowdfundingactie Foenix: dit gaat Foenix met jouw investering doen

Aangeboden door Foenix Zwitsalterrein 25 juni 2020

Van alle kanten krijgt Foenix enthousiaste reacties over de crowdfundingactie die de stichting opzette. “We hebben al 81% van het beoogde bedrag binnen,” vertelt adjunct directeur Gönül Hettema-Fidan blij en verrast. Dit is Foenix de komende jaren van plan:

Met een crowdfundingactie wil Foenix de lopende hypotheek op het pand aan de Molenmakershoek aflossen. Dat zou betekenen dat er geld vrijkomt waarmee de kringloop- en reintegratie-organisatie heel veel duurzame projecten verder kan ontwikkelen.

Alles hergebruiken

“We hebben veel plannen die we nu niet kunnen realiseren,” legt Gönül uit. “Elk jaar doneren mensen zo’n 300.000 kilo textiel bij Foenix. Daarvan is ongeveer 15% goed genoeg om weer in de winkel te hangen. Nu we een wasserij en textielatelier hebben komt daar nog eens 15% bij. In het atelier kunnen we kleding namelijk herstellen of straks hergebruiken voor ons nieuwe label, Re-us.”

Maar het doel is natuurlijk om wat bij Foenix binnenkomt 100% te hergebruiken. “Dat is waar Foenix voor staat,” zegt Arjin Jans, directeur van Foenix. “Maar daar hebben we nu niet de middelen voor. Om de nieuwe houtwerkplaats volwaardig te laten draaien bijvoorbeeld hebben we extra personeel en meer machines nodig.”

Bij Foenix komen elk jaar namelijk veel meubels binnen die echt niemand meer wil. “Zelfs niet voor een tientje. Die moeten we vervolgens zelf naar de stort brengen. Dat kost geld en past helemaal niet in ons duurzame beleid. Met de nieuwe houtwerkplaats kunnen we dit soort meubels vermaken tot nieuwe meubels, of uit elkaar halen en gebruiken voor nieuwe producten.”

Tekst gaat door onder de foto.

Foenix Crowdfundingactie (1)
In het De Wasserij en het Textielatelier wordt textiel gewassen en hersteld. Foto: Foenix Apeldoorn

Grafkisten en wiegjes

“Van restjes textiel en oude meubels maken we sinds kort akoestische panelen. Een voorbeeld daarvan is de houten lamp in de Foenix-winkel op het Zwitsalterrein. Die hal galmde zo dat je er geen normaal gesprek kon hebben. Maar met lampen met textiel als isolatie hebben we dat kunnen oplossen. Snoeren, katoen, oude fietsenspaken, alles kan hergebruikt worden om een nieuw, functioneel item te maken. Dat willen we op veel grotere schaal gaan doen.”

Zo zijn de medewerkers van de houtwerkplaats al begonnen met het maken van grafkisten van oud hout en mooie stukken stof. Gönül: “Om de cirkel rond te maken willen we ook wiegjes gaan maken.”

Tekst gaat door onder de foto.

Foenix Crowdfundingactie (2)
Aan het werk in de nieuwe houtwerkplaats. Foto: Foenix Apeldoorn

Al 81% binnen

Het doel van de actie is om €700.000 binnen te halen. Op het moment van schrijven staat de teller al op 81% van dit bedrag. “We krijgen hele positieve reacties en het gaat veel sneller dan verwacht,” zegt Arjin.

“Je kunt al vanaf €100 investeren en we merken dat veel mensen dat willen. Dat is voor ons echt een blijk van waardering. Mensen snappen wat we willen doen. Deze actie is niet opgezet om geld te verdienen, we willen het geld dat nu in het pand zit losmaken om onze missie verder te realiseren.”

Rendement voor investeerders

Investeren in Foenix is volgens Arjin en Gönül daarom een win-win situatie. “Het rendement voor investeerders is hoog, wel 3% netto per jaar,” legt Gönül uit. “We lossen je investering na vijf jaar af.”

Omdat het pand aan de Molenmakershoek een grote overwaarde heeft is het risico bij deze investering erg laag. Foenix is een ANBI-instelling. Iedereen die geïnteresseerd is in het investeren in Foenix leest op waardevoorjegeld.nl meer over de crowdfundingactie.


Meer over Foenix Molenmakershoek ontdekken?

Foenix Molenmakershoek kringloopwinkels

Gesloten09:00 - 17:00

Molenmakershoek 7, Apeldoorn

Bekijk meer:kringloopwinkels

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Foenix Zwitsalterrein. Meer over Foenix Zwitsalterrein ontdekken?

Foenix Zwitsalterrein kringloopwinkels

Gesloten09:00 - 17:00

Vlijtseweg 136, Apeldoorn

Bekijk meer:kringloopwinkels

adv.