Apeldoornse ouderen blijven vaak in grote koopwoning: dit is het gevolg voor starters

foto indebuurt Apeldoorn

De tijd dat huizenzoekers snel aan hun trekken kwamen in Apeldoorn lijkt ver achter ons. Veel Apeldoorners zijn lang op zoek voordat ze de verhuisdozen uitpakken. Dat komt deels doordat ouderen in een (grotere) koopwoning blijven wonen, stellen deskundigen van het Kadaster. Hierdoor zijn er minder woningen over voor huizenzoekers.

In het eerste kwartaal van 2022 zijn in heel Nederland 43.923 woningen verkocht, blijkt uit onderzoek van het Kadaster. Ook in Apeldoorn was het vaak raak; knusse appartementen in De Heeze, maar ook grote vrijstaande huizen in de Indische buurt vlogen als warme broodjes over de toonbank.

Dit is het Kadaster

In het Kadaster wordt al het vastgoed van Nederland genoteerd. Denk hierbij aan gebouwen, maar ook aan grond. Je vindt in het Kadaster veel cijfers, zoals de WOZ-waarde van woningen, maar ook verkoopprijzen. De gegevens van het Kadaster zijn openbaar.

Bron: Kadaster.

De gemiddelde verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs in heel Nederland was in het eerste kwartaal van dit jaar 427.000 euro. Het waren met name jonge kopers die een huis op hun naam wisten te zetten: meer dan 50 procent van de verkochte woningen ging volgens de deskundigen van het Kadaster naar mensen onder de 35 jaar.

Tekst loopt door onder de foto >

verkocht huis apeldoorn
foto ter illustratie: indebuurt Apeldoorn

Doorstroom van ouderen

Misschien denk je nu: wat is dan het probleem? Dat zit volgens de deskundigen zo: het aantal ouderen dat een koopwoning heeft, is landelijk gezien sinds 2019 gestegen. Momenteel heeft 15 procent van alle 75-plussers een koopwoning, terwijl dat aantal in 2019 nog op 11,4 procent lag. Ofwel: een paar jaar geleden kozen meer senioren ervoor om hun eigen stek in te ruilen voor een huurhuis.

En dit is het gevolg daarvan…

Het gevolg van een tragere doorstroming? Het totaal aantal koopwoningen is sneller ‘op’ en daarom is het voor huizenzoekers lastiger om een koopwoning te vinden.

Dit doen de gemeente en wooncorporaties eraan

We vroegen Apeldoornse wooncorporaties en de gemeente of zij ouderen stimuleren richting een huurhuis te gaan en zo ja hoe. Communicatieadviseur bij de gemeente Susanne Clermonts schrijft in een mail: “Momenteel werkt de gemeente in het programma Wonen en zorg aan het vergroten van het aanbod van [geclusterde woningen en woningen in 24 uurszorg (woningen waarin 65+ers wonen, red.)]. Die categorieën betreffen met name huurwoningen. Ouderen die daar gebruik van maken laten een reguliere woning achter. Dat kan een koopwoning of een huurwoning zijn.”

Susanne vervolgt: “Een belangrijk deel van de groep ouderen in een reguliere woning heeft een eigen woning. Dat aantal weten wij niet precies, maar bedraagt ruim meer dan de helft. In 2020 hebben wij aan de groep 55+ van het burgerpanel vragen gesteld over hoe zij naar hun toekomstige woonsituatie kijken. Daaruit bleek dat 70 procent tevreden is met de huidige woning en daar graag wil blijven wonen. Een groep van 30 procent gaf aan wel interesse te hebben om later kleiner te gaan wonen.”

“Vanuit de provincie is er (in samenwerking met de woningcorporaties) een project met een verhuiscoach (doorstroommakelaar) voor ouderen waar de corporaties in Apeldoorn ook aan mee doen. Deze coach helpt ouderen om een overstap te maken van een grotere naar een kleinere huurwoning.”

Meer nieuwe huizen

“Wij kennen op dit moment geen andere maatregelen om senioren te stimuleren van een koopwoning naar een huurwoning te verhuizen. Wel vergroten wij in het woningbouwprogramma het aandeel woningen dat beter aansluit bij de wensen van de oudere doelgroep. Hoe vaak dit tot verhuizing van een koopwoning naar een huurwoning leidt weten wij niet.”

In onze mail vroegen wij ook nog: worden er andere maatregelen getroffen om het woningzoekers iets gemakkelijker te maken (de starterslening bijvoorbeeld)?

Susanne schrijft: “De belangrijkste maatregel is dat wij werken aan een versnelling van de woningbouwproductie. In het nieuwbouwprogramma hebben wij de doelstelling om minimaal 70 procent van deze woningen in het betaalbare segment toe te voegen. De helft daarvan betreft woningen in het goedkoopste segment. Daarmee komen meer woningen in dat segment beschikbaar. Een belangrijk deel daarvan betreft sociale huurwoningen.

Apeldoorn heeft geen specifieke regeling voor starters op de woningmarkt die een woning willen kopen. De Starterslening wordt als instrument niet meer ingezet, omdat er meer heil wordt gezien in andere maatregelen ten behoeve van de gehele woningmarkt, dit om niet alleen de positie van starters maar ook van andere doelgroepen te verbeteren.”

De wooncorporaties in Apeldoorn vroegen we ook om een reactie:

Kleiner wonen

Louis Heimann van Ons Huis schrijft ons per mail: “De Apeldoornse woningcorporaties zijn jaren geleden gestart met de pilot ‘Kleiner Wonen’. Inmiddels is dit een doorstroomregeling die een vaste plek heeft gekregen bij de corporaties.”

“In het kort komt de regeling er op neer dat huurders van 55 jaar of ouder die in een eengezinswoning wonen, via bemiddeling een seniorenwoning toegewezen kunnen krijgen. Om dit soepel te laten verlopen krijgt de huurder persoonlijke begeleiding bij het zoeken naar een andere woning. En tot slot kan er ook een gedeeltelijke korting op de huur gegeven worden indien de nieuwe woning duurder is dan de oude woning. Op onze website lees je er meer over.”

Doorstroomcoach

Naast bovengenoemde start er binnenkort nog een andere doorstroomregeling voor ouderen. Er komt een doorstroom/verhuiscoach die in Apeldoorn en Arnhem mensen gaat helpen”, vult Louis van Ons Huis aan.

Vanessa van Herrewaarden van De Goede Woning heeft het in haar reactie ook over een verhuiscoach, die 1 mei is gestart: “Met de gemeente Apeldoorn en de Provincie Gelderland heeft VSW een overeenkomst gesloten waarin is afgesproken dat partijen zich inzetten om de doorstroming van senioren uit grote sociale huurwoningen naar senior geschikte kleine sociale huurwoningen te vergroten.”

En ook zij benoemt het project Kleiner Wonen: “Naast de inzet van de verhuiscoach en de verhuiskostenvergoeding van de provincie Gelderland is het project Kleiner Wonen beschikbaar, waarin momenteel drie van de vier VSW partners in participeren. Aanscherping van dit project dient bij te dragen aan een betere doorstroming.”

Lees ook:

Welke Apeldoorner verdient een mooi kerstgeschenk?

Laat ons weten wie er een onvergetelijke verrassing verdient, dan gaan we daar namelijk samen voor zorgen.

Nomineren maar! Welke Apeldoorner verdient een mooi kerstgeschenk?

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Geen gezeik: zo scoort Apeldoorn op toiletvriendelijkheid”

Geen gezeik: zo scoort Apeldoorn op toiletvriendelijkheid

toiletten hema apeldoorn
Ga naar “Sinterklaas en zijn Pieten komen naar zaterdagmarkt”

Sinterklaas en zijn Pieten komen naar zaterdagmarkt

markt apeldoorn sint
Ga naar “Memories verder met nieuw concept: ‘Ik wil deze zaak laten bloeien’”

Memories verder met nieuw concept: ‘Ik wil deze zaak laten bloeien’

memories apeldoorn

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Zorgheld in de ouderenzorg!”

Zorgheld in de ouderenzorg!

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Helpende in de ouderenzorg”

Helpende in de ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
logo-tempoteam
Ga naar “Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis”

Medewerker klantadministratie WLZ, Zilveren Kruis

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Medewerker klantenservice Belastingdienst”

Medewerker klantenservice Belastingdienst

 • Mitra Driessen Apeldoorn
 • Fulltime/Parttime
Mitra Driessen
Ga naar “Monteur technische dienst – Dagdienst”

Monteur technische dienst – Dagdienst

 • Processionals
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Apeldoorn”

Kerstmarkt in Apeldoorn

 • Van 8 dec t/m 23 dec
kerstmarkt apeldoornkerstmarkt apeldoorn
Ga naar “Douwe Bob in de Grote Kerk”

Douwe Bob in de Grote Kerk

 • GIGANT
 • 3 december 2022
douwe bob posthumadouwe bob posthuma
Ga naar “Gitaarcafé Apeldoorn”

Gitaarcafé Apeldoorn

 • Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren
 • T/m 8 dec
gitaarcafe apeldoorn puik bierengitaarcafe apeldoorn puik bieren
Ga naar “Mini markt”

Mini markt

 • Nettenfabriek
 • T/m 3 dec
minimarkt nettenfabriekminimarkt nettenfabriek
Ga naar “Singalong Christmas Carols”

Singalong Christmas Carols

 • 16 december 2022
singalong christmas carolssingalong christmas carols