Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Apeldoornse limoncello wint internationale prijs: ‘We willen een beleving op tafel zetten’

Door Natalie Polman 8 augustus 2020

Een jaar geleden begonnen Robin van de Beek (32), Sander de Jonge (29) en Peter Feldkamp (28) met het ontwikkelen van hun eigen echt Apeldoornse limoncello. En nu is hun citroenlikeur in de prijzen gevallen op een internationale keuring. “Ik vind het wel mooi als het zo gezellig is na het eten dat de fles leeg gaat.”

Je hebt Apeldoorners die bier brouwen, wijn bouwen, ja, zelfs appelcider wordt in Apeldoorn gemaakt. Sinds kort kunnen we de Italiaanse citroenlikeur limoncello aan dit rijtje alcoholische versnaperingen toevoegen.

Pas in 2018 werd de B.V. van Robin van de Beek (32), Sander de Jonge (29) en Peter Feldkamp (28) opgericht en pas drie maanden is hun limoncello Amante in de verkoop. En nu al is hun citroenlikeur in de prijzen gevallen bij de International Wine and Spirit Competition.

‘Je doet mee om te winnen’

“Een zilveren medaille in de categorie limoncello, iets waar we ontzettend trots op zijn aangezien we voor het eerst meedoen.” Robin had overigens liever goud gezien. “Je doet mee om te winnen, dus dan is het jammer als dat niet gebeurt.” Maar, nu mogen ze wel een keurmerk verwerken in het etiket van hun flessen. “Het betekent dat je een product hebt van bepaalde kwaliteit.”

Traditie

Hun limoncello kun je momenteel onder meer kopen bij Henri Bloem, Slijterij Kok, ’t Okshoofd, Mitra en de Cognactheek. Ook schenken onder meer Rembrandt (“Die maken er mooie cocktails van”) en Jules Verne hun likeur. “We zoeken bewust de exclusiviteit op bij zelfstandige, lokale ondernemers”, aldus Robin.

“Een deel van mijn familie is dertig jaar geleden geëmigreerd naar Italië en limoncello één van de tradities die ze later terug mee naar huis namen”, vertelt Robin, over het idee om een eigen limoncello op de markt te brengen.

‘We zoeken bewust de exclusiviteit op bij zelfstandige, lokale ondernemers’

Samen met Sander en Peter richtte hij het Apeldoornse limoncello-merk Amante op. “Amante betekent minnaar in het Italiaans en passie in het Spaans, maar dat is niet waarom we deze naam kozen”, zegt Robin. “Het kwam toevallig voorbij.”

Biologische citroenen

Daar houdt de toevalligheid wat betreft de limoncello wel op. “De limoncello die je in de supermarkt kunt kopen is leuk, maar bevat veel kleur- en smaakstoffen. We hebben de onze steeds verder doorontwikkeld en vroegen altijd andere mensen naar hun mening. Amante is gemaakt van biologische citroenen, zonder kleur- of smaakstoffen.”

apeldoornse limoncello amante
foto Benny van Ravenhorst

Ook over het etiket is nagedacht. “Er zijn allerlei verwijzingen naar Apeldoorn op te zien, zoals dieren die je op de Veluwe tegenkomt, en cirkels die je ook op de deuren van Paleis Het Loo ziet. We wilden geen standaard etiket met een citroen en Italiaanse vlag erop.”

Indrukwekkend

“Italianen sluiten hun maaltijd ermee af”, weet Robin, “maar ik vind het wel mooi als het zo’n gezellige avond is dat de fles leeg gaat.”

Om dat doel te bereiken, moet hun limoncello een verhaal vertellen. “Zoals je ook over een fles wijn of cognac kunt praten. We willen een beleving op tafel zetten.”

‘We werken nu aan een belevingsruimte waar je kunt proosten op het leven’

De volgende stap naar (meer) beleving is gezet, want per 1 juli zijnde heren van Amante verhuisd van een bedrijventerrein in Apeldoorn Noord naar de Nettenfabriek. “De productieruimte is af en we werken nu aan een belevingsruimte waar je kunt proosten op het leven, met vrienden en familie.”

Langzaamaan willen ze “als een olievlek” uitbreiden over Nederland, beginnend bij steden als Deventer, Arnhem en Harderwijk. “Jackies in Deventer schenkt ze uit een fles met magnum-formaat, dat ziet er indrukwekkend uit.”


Meer over Amante Limoncello ontdekken?

Amante Limoncello slijterijen

Spoorstraat 27B, Apeldoorn

Bekijk meer:slijterijen

Lees ook:

nettenfabriek - bloemendok

Binnenkijken bij… De Nettenfabriek: dit gebeurt er allemaal

De Nettenfabriek is tegenwoordig een creatieve broedplaats; allerlei verschillende (Apeldoornse) bed...
martins

Henk van Martins Brasserie: ‘Deze zaak was maar zes jaar van Martin’

Martin zelf was slechts zes jaar eigenaar van Martins Brasserie, feit is wel dat de horecazaak al si...
bier in apeldoorn

Dit zijn de adresjes in Apeldoorn die je als bierliefhebber moet kennen

Ben je bierliefhebber? En ben je vooral fan van speciaalbier? Bekijk dit lijstje dan even goed, want...
corona apeldoorn raadhuisplein

Horecaregels aangescherpt; hier moet je in Apeldoorn rekening mee houden

We moeten ons aan meer regels gaan houden als we naar een terras, restaurant of kroeg willen. Eerder...
gin tonic apeldoorn

Gin o’clock! Hier drink je gin-tonic in Apeldoorn

Wij vinden ze gewoon lekker, maar de Engelsen dronken gin-tonic als middel tegen malaria. Mooi! Dat ...
Wijncursus SDEN1

Vinoloog Martin organiseert thema-avonden: ‘Nieuwe wijngebieden ploppen als paddenstoelen uit de grond’

Houd jij wel van een glas wijn op z'n tijd? Mooi, want voor een avond vol bijzondere buitenlandse wi...
jules verne

Nieuw hoofdstuk voor Jules Verne in ‘rare tijden’: indebuurt neemt een kijkje

Je hebt het vast wel gezien: Jules Verne is groter geworden. Daar waar De Notaris zat, heeft Jules V...
aaron en jurry rembrandt

Aaron en Jurry blijken gouden crisis-buddy’s: ‘We willen positiviteit brengen’

De corona-crisis is voor niemand echt leuk, maar Aaron Post (26), eigenaar van lunchroom en wijnbar ...
grazie mille

Nieuw! Grazie Mille aan de Marktstraat: ‘Hier kun je eten wat Italianen eten’

Gaat jouw vakantie naar Italië deze zomer niet door? Reserveer dan binnenkort een romantisch avondje...

adv.