Van bier tot sterke drank: deze slijterijen vind je alleen in Apeldoorn
Natuurlijk kun je naar Gall & Gall of Mitra, maar veel leuker is het je dranken bij echt Apeldoornse slijterijen…
Megatrots zijn ze, Jack de Kleine en André Mensink. Hun limoncello is in de prijzen gevallen bij de International Wine and Spirit Competition. Deze verkopen ze pas iets meer dan een jaar.
93 van de 100 punten kreeg de Italiaanse citroenlikeur van Puur Smaack op de International Wine and Spirit Competition. Dat betekent een zilveren predikaat. “We zijn heel blij en trots natuurlijk”, zegt Jack de Kleine aan de telefoon. Hij begon afgelopen jaar met zijn compagnon André Mensink likeurstokerij Puur Smaack op het Zwitsalterrein, waar ze niet alleen limoncello, maar onder andere ook frambozenlikeur, arancello (sinaasappellikeur) en droplikeur maken.
Jack (65) en André (57) stuurden hun limoncello op naar de International Wine and Spirit Competition, met resultaat. Het juryrapport van de Apeldoornse limoncello van Puur Smaack luidt vrij vertaald: ‘Rijk en krachtig, met een indrukwekkende complexiteit van smaak. Een diepe citruskern is bedekt met vleugen van vanille en amandel en dat allemaal op een romig en rond pallet.’
De International Wine & Spirit Competition is een wijn- en gedestilleerdwedstrijd die sinds 1969 jaarlijks wordt georganiseerd. Wijnmakers en likeurstokers in meer dan negentig landen sturen elk jaar weer hun producten op, in de hoop in de prijzen te vallen. Een internationaal panel proeft de ingestuurde producten blind.
De likeuren van Puur Smaack kun je online of in de winkel op het Zwitsalterrein (op donderdag en vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur kopen. Ook maken de heren inmiddels de huislikeur voor restaurant Zenith en Intens bij Thermen Bussloo.
Drie jaar geleden viel er al een andere Apeldoornse limoncello in de prijzen. Amante ontving destijds 91 van de 100 punten, ook goed voor een zilveren onderscheiding.
In onze gids
Populaire rubrieken